Koroner Bypass'la birlikte hastanın yaşam kalitesinde gözle görülür bir artış olduğu

Koroner Bypass'la birlikte hastanın yaşam kalitesinde gözle görülür bir artış meydana geldiğini söyleyen Atasam Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç




Koroner Bypass’la birlikte hastanın yaşam kalitesinde gözle görülür bir artış meydana geldiğini söyleyen Atasam Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Özkan” Kişinin damar yapısı, takılan damarlar, tansiyon, şeker ve böbrek hastalığının olup olmaması gibi nedenlerle ameliyat sonrası iyileşme ve toparlanma süresi farklı olmaktadır. Bu nedenle kişilerin kendilerini daha önce aynı ameliyatı geçiren kişilerle kıyaslaması doğru değildir. Bpass ameliyatı sonrası hastalar genellikle bir takım olumsuz düşüncelere kapılabilirler. Yaşadıkları ameliyatın psikolojisiyle kendilerinin artık yarım bir insan olarak iş görmeyecek durumda olduklarını düşünebilirler. Oysa böyle bir durum söz konusu bile değildir. Bunun aksine kişiler ameliyat öncesi risk altında yaşamaktayken, bypass sonrasında daha güvenli ve daha konforu bir hayata merhaba demektedirler” dedi.


Ameliyat sonrasında damarların yenilendiği düşüncesiyle bir takım hatalar yapıldığını belirten Özkan, “ Eğer ameliyatın ardından dikkat edilmezse kalp damar hastalıkları yeniden kapınızı çalabilir. Ameliyat sonrası öncelikle dikkat edilmesi gereken ideal kilonun korunmasıdır. Günde mutlaka yarım saat yürüyüş yapılmalıdır. Şeker, tuz ve kolesterol yönünden az gıdalar tercih edilmelidir. Kırmızı et yerine beyaz et tüketilmelidir. Sigarayı ise kesinlikle önermiyoruz“ diye konuştu.


Atasam Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Özkan Koroner By pass ameliyatı sonrası hastaların ameliyat öncesinden daha sağlıklı olarak yaşamlarına devam edeceğini ve bu ikinci şansın iyi kullanılması gerektiğini sözlerine ekledi.