KÜLTÜRLERİN YAŞATILMASI GÜÇLÜ EKONOMİDEN GEÇER

152 yıllık bir Çerkes serüveni olan 'Bir Kafkasya Masalı Nart Ateşi' gösterisini izleyen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, 'Kültürlerin yaşatılmasının yolu iktisad

152 yıllık bir Çerkes serüveni olan “Bir Kafkasya Masalı Nart Ateşi” gösterisini izleyen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Kültürlerin yaşatılmasının yolu iktisaden güçlü bir ülke olmaktan geçiyor” dedi.
Samsun Devlet Opera ve Balesi (SAMDOB), yoğun istek üzerine üçüncü kez "Nart Ateşi" (Bir Kafkasya masalı) sahne gösterisini sanatseverler ile yeniden buluşturdu. Nart destanlarının anlatıldığı gösteride, kahramanlar Setenay Guaşe ve Sowsiriko'nun şarkı ve danslarıyla sürgün yılları aktarıldı.
152 YILLIK ÇERKES SERÜVENİ
Gösteri, opera ve balenin yüksek sanat anlayışıyla Çerkeslerin köklerinden gelen zengin kültür mirasını, masalsı bir hikâye olarak opera sahnesine taşıdı. Gösteride, 152 yıllık Çerkezya serüveni ve bu halkın ruhlarındaki diriliş hikâyesi anlatıldı. Trajedi, gözyaşı ve ağıtlarla dolu 101 yıllık hikâyede, sürgün sonrası diasporada yaşayan Nartların torunları olan Çerkeslerin, kendilerine yepyeni bir gelecek kurma çabaları ve hayalleri, şarkılar, danslar ve şiirler eşliğinde Ayşe Ceylan tarafından sahneye konuldu. Oyunun koreografisini David Khozashvili, dekor tasarımını Filiz Dinç, kostüm tasarımını Gülnur Çağlayan, ışık tasarımını ise Oğuz Murat Yılmaz üstlendi. Gösteride, Samsun Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı Kafkas Halk Dansları Topluluğu, Samsun Çerkes Derneği Müzik Grubu "Ceguago", Mahalli Çerkes Dansçıları ve Ahulgoh Dans ve Müzik Topluluğu da Nart Ateşi'nin dansçılarına eşlik etti.
GÜÇLÜ OLMAZ İSEK GÜÇLÜ KÜLTÜR GELİYOR SİZİ YÖNETİYOR
Büyük beğeni toplayan Gösteri Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'dan da tam not aldı. Gösteri sonunda konuşan Başkan Yılmaz, kültürlerin yaşatılmasının yolunun iktisaden güçlü bir ülke olmaktan geçtiğini belirterek, "Kültürlerimizi yaşatıp devam ettirebilmemiz için bu coğrafyada iktisaden güçlü, ekonomik olarak güçlenmiş bir ülke olmamız gerekiyor. Bu kültürleri yaşatmanın da yok etmemenin de çaresi güçten geçiyor. Eğer iktisaden güçlü olmaz isek güçlü olan bir arabesk kültür geliyor sizin kültürünüzü unutturuyor. İktisaden güçlü olmayan hamasi böyle nutuksal kahramanlık hikâyeleri ile bir yere varamayız. Çok çalışkan ve üretken olmamız lazım. İyi insan olmak ve iyi insan olmayı sürdürebilmek de iktisaden güçlü olmaktan geçiyor. Son bir yıl içinde ülkemizin başına gelen hadiselerin sebebinin de altında işte güçlenen bir Türkiye'nin önünü nasıl keseriz vardı. Bu yüzden iktisaden güçlü bir ülke güçlü bir birey olma yolunda çalışkan insanlar olup hayata daha güçlü tutunmanın mücadelesini vermek zorundayız. Hepimiz memuriyeti hedefliyoruz. Hepimiz ya askeriz ya öğretmeniz, memuruz. Ticaret yapalım. Para kazanalım. İktisaden güçlenelim. Bunlar çok önemli şeyler. Yoksa iktisaden güçlü arabesk kültür geliyor sizi yönetiyor" diye konuştu.
O ALIŞKANLIKTAN VAZGEÇİN
Son olarak Kafkasya kültüründeki geç evlenme alışkanlığına atıfta bulunarak Çerkes gençlerine seslenen Başkan Yılmaz, "Kafkasyalı kardeşlerime söylemek istiyorum. Geç evlenme alışkanlığınızdan vazgeçin. Evliliğin acelesi yok diyen genç kız ve delikanlılarımızın bu alışkanlığı artık bir kenara bırakmaları lazım" ifadelerini kullandı.
Gösteriyi Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ile birlikte Başkanvekili Turan Çakır, Ak Parti Grup Başkanvekili Nihat Soğuk, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Zennube Albayrak, Mustafa Yurt, Ondokuz Mayıs Üniversitesi  Rektör Başdanışmanı Prof. Dr. Hüsnü Demirsoy, Samsun Valiliği İl Mahalli İdareler Müdürü Mehmet Hayri Şen, İlkadım İlçe Milli Eğitim Müdürü Davut Numanoğlu, Samsun Çerkesler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Sedat Uygun, Samsun Çerkesler Derneği eski Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Konuş, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Süleyman Karabük, Çerkesler ve çok sayıda sanatsever izledi.
Köksal ÖNER
şokhaber.net