KUVA-İ MİLLİYE RUHU KÜLLİYESİ'NIN AÇILIŞI YAPILDI

SADİ TEKKESİ VE KUVA-İ MİLLİYE RUHU KÜLLİYESİ'NIN AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

SADİ TEKKESİ VE KUVA-İ MİLLİYE RUHU KÜLLİYESİ’NIN AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİRİLDİ.
Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen ‘Sadi Tekkesi ve Kuva-i Milliye Ruhu Külliyesi’nın  açılışı gerçekleştirildi.
‘Sadi Tekkesi ve Kuva-i Milliye Ruhu Külliyesi’ ve içinde bulunan Şehitler Müzesi, Şehit Gazi ve Anı Evi açılış töreni öncesi Samsun Büyük Cami baş İmam Hatibi Hamdi Demirbaş tarafından Kur’an-ı Kerim tilaveti okundu. Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından Samsun Büyükşehir Belediyesi Sosyal İşler Daire Başkanı Necmi Çamaş, ‘Sadi Tekkesi ve Kuva-i Milliye Ruhu Külliyesi’nin restorasyon çalışmaları hakkında bilgi vererek bir konuşma yaptı.
SAHİP OLMAYIŞIMIZI BÜYÜK BİR EKSİKLİK OLARAK GÖRDÜK
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz açılış töreni öncesi yaptığı konuşmasında, “Atatürk’ün Samsun’a 19 Mayıs 1919'da gelmesinin ardından, Samsun halkının kentte direnişi örgütlemek ve Atatürk'ün talimatlarını yerine getirmek için Sadi Tekkesi'ni kullanmışlar. Biz bu gerçeği fark ettikten sonra Sadi Tekkesi ve çevresindeki binaları bir bütün halinde düzenledik. Samsun'da Müdafaa-i Hukuk ve Kuva-i Milliye faaliyetlerinin nerede olduğunu bilmemiş olmamızı ve bununla ilgili bir envantere sahip olmayışımızı büyük bir eksiklik olarak gördük. Burayı sadece Kuva-i Milliye toplantısı yapılan bir yer olmaktan çıkaralım, burada bir de şehit ve gazi müzesi yapalım istedik. Bunu da bu gün açılışımızla gerçekleştirmiş olacağız. Hayırlı uğurlu olsun” dedi.
ÖNÜMÜZE SERMESİ DOLAYISIYLA DA ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR
Vali İbrahim Şahin, Sadi Tekkesi ve Kuva-i Milliye Ruhu Külliyesi’nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Bu bölgenin Samsun evleri ile donatılması çok önemli. Öncelikle emeği geçenlere başta Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere herkese çok teşekkür ediyorum. Sadi Tekkesinin Milli Mücadelede ve Cumhuriyet'in kuruluşundaki katkılarını gördüğümüzde aslında iki farklı örneği önümüze sermesi dolayısıyla da önem arz etmektedir. Bu 15 Temmuz’a da işaret ediyor. Dini akımlardan yararlı olanların ülkeye, millete, vatana, bayrağa ne kadar katkı sağladığını bir taraftan görürken, zararlı akımların ülkeye, millete ne büyük bir badire atlattığını da görmüş oluyoruz. Şehit yakınları ve Gaziler zaman zaman uygun olmayan yerlerde misafir ediliyorlar veya oralarda dernekler, vakıflar kuruyorlar ve faaliyetlerini sürdürüyorlar. Aynı zamanda bu gün burada açılışını yapacağımız bu güzel ‘Şehit Gazi ve Anı Evi’ gerek şehit yakınlarının, gerekse gazilerin hem anılarını taşıyacak ve aynı zamanda bu mekânları kendi evleri, kendi mekânları ve dernekleri gibi kullanacaklar” diye konuştu.
BUNU SAMSUN OLABİLDİĞİNCE UZUN SÜRE YAŞATACAKTIR
Bunlar gerçek Samsun evleri. Bu evlerin sayısı artmalı. Bu anı evinin önemi büyük olduğunu vurgulayan Vali Şahin, ”Bu evler Samsun halkına da örnek olur ve inşallah bu evlerin sayılarını artırırlar. Aslında burada bir ilki de göreceğiz. Onun için bu binalar önem arz etmektedir. Bu akşam Samsun’da 15 Temmuz ile ilgili bir konferans düzenlenecek. 15 Temmuz her şeye rağmen unutulmaması gereken bir tarih. Bunu Samsun olabildiğince uzun süre yaşatacaktır. Samsunluların 15 Temmuz darbe gecesi meydanlara çıkarak göstermiş olduğu üstün cesaret gerçekten çok önemlidir. Ben bu Sadi Tekkesinin restorasyonunda ve hizmete açılmasında emeği geçen herkese tekrar çok teşekkür ediyorum. Hepinizi sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum” dedi.
VALİ ŞAHİN VE PROTOKOL ÜYELERİ TARAFINDAN TEŞEKKÜR BELGESİ VERİLDİ
Konuşmaların ardından "Sadi Tekkesi ve Kuva-i Milliye Ruhu Külliyesi” protokol üyeleri tarafından törenle açıldı. Açılışın ardından ‘Sadi Tekkesi ve Kuva-i Milliye Ruhu Külliyesi’nin yapımında emeği geçenlere Vali İbrahim Şahin ve diğer protokol üyeleri tarafından teşekkür belgesi verildi. Daha sonra diğer protokol üyeleri ve davetliler açılışın ardından ‘Sadi Tekkesi ve Kuva-i Milliye Ruhu Külliyesini’, Şehitler Müzesini, Şehit ve Gazi Anı Evi'ni gezdiler. 15 Temmuz şehitlerinin de unutulmadığı müzede sesli ve görsel sunumlar yapıldı.
‘Sadi Tekkesi ve Kuva-i Milliye Ruhu Külliyesi’ açılış törenine ayrıca, Ak Parti Samsun Milletvekili Hasan Basri Kurt, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Ünsal Ağaoğlu, Ayvacık Kaymakamı Can Kazım Kuruca, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanı Sg. Alb. Murat Özer, İlçe Belediye Başkanları, İnternet Haber Yönetim Kurulu Başkanı Hami Özışık, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
Köksal ÖNER
şokhaber.net