LATİN AMERİKA ANADOLU İLE BULUŞUYOR

Samsun Valisi İbrahim Şahin, Samsun Ticaret Borsası ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) işbirliğiyle Samsun Sheraton Otel Kızılırmak Salonu'nda düzenlenen, 'Latin Amerika Anadolu ile Buluşuyor' ko

Samsun Valisi İbrahim Şahin, Samsun Ticaret Borsası ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) işbirliğiyle Samsun Sheraton Otel Kızılırmak Salonu’nda düzenlenen, “Latin Amerika Anadolu ile Buluşuyor” konulu yedinci toplantısına katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Samsun Ticaret Borsası Başkanı Sinan ÇAKIR, “Samsun artık ülkemizin önde gelen çekim merkezlerinden birisidir. Jeopolitik konumunu destekleyen bir liman kenti olması tüm ulaşım imkânlarına sahip Türkiye’deki üç ilden birisidir. Bu ulaşım imkânlarına sahip olması ve bunlara ilave olarak iklim, tarımsal üretim çeşitliliği gibi özellikleri Samsun’u geçmişinden bugüne ticari hareketliliğin vazgeçilmez bir unsuru yapmıştır” dedi.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu olarak çok çalışkan ve cani gönülden iş yapan iş dünyası örgütü olduklarını belirten Dış İlişkiler Kurulu DEİK Türkiye-Meksika İş Konseyi Başkan Yardımcısı Murat Ertürer, “Türkiye ve Meksika’nın da arasında olduğu 127 iş konseyini, büyük bir titizlikle düzenlediğimiz bu tip birçok etkinlikle iş dünyasının dışarıya açılan yüzü olmaya çalışıyoruz. Sadece 2014 yılı içerisinde 127’si Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Bakanlar seviyesinde gerçekleşmiş olmakla beraber, 994 benzer etkinlik bu yoğun çabalarımızın rakamsal verileridir. Tarih boyunca 100 binlerin göçüne, hayat mücadelesine gösterdiği iyi niyet ve alçak gönüllülüğü, sizlere göstermeye de bu şehir hazır. Biz tüm Samsun iş dünyası olarak burada hep hizmetinizde olacağız” dedi.
Samsun’un konuksever bir şehir olduğunu ifade eden Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu vasıtası ile bugün kurulmuş olan bu güzel iletişimin, ben gelecekte çok güzel sonuçlarının ortaya çıkacağına yürekten inanıyorum. Biraz önce büyükelçilerimizin ikisi ile konuştuğumda kendi ülkelerinin bir şehrini Samsun’la kardeş şehir olmaları yönünde inisiyatif kullanacaklarını ifade ettiler. Bu bir yerel yönetici olarak benim de bu işe verebileceğim bir katkı için fırsat olacağını düşünüyorum. En kısa sürede kurulacak olan bu kardeş şehir ilişkileriyle birlikte, Samsun halkı ile o ülkelerin şehirlerinin halkının karşılıklı gidiş gelişlerini, iş dünyasından biraz halka doğru yayma fırsatı olur” dedi.
Karşılıklı alışveriş yapmak için ülkelerin birbirlerini iyi tanıması gerektiğini belirten Samsun Valisi İbrahim Şahin yaptığı konuşmasında, “Değerli Katılımcılar; öncelikle hepiniz hoş geldiniz. Bugün Latin Amerika’nın ülkemizdeki temsilcileri Samsunumuza gelerek bu toplantıya iştirak ettiler. Samsunumuzun inanın o kadar güzellikleri var ki, bizim de gördüğümüzde şaşkınlık yaşadığımız güzelliklerimiz, güzel mekânlarımız var. Bugün burada varlık nedenimiz, büyükelçiler, dışişleri mensupları karşılıklı kazanma diye tabir edeceğimiz bir yöntem için buradayız. Bir coğrafya düşünün ki, Türkiye ile hiçbir problemi yok, dostluklar var. Bir de biz birbirimize çok benziyoruz.
Biz 2023 hedefi koyan bir ülkeyiz. 2030, 2040’lı yıllarda dünyayı okumaya çalışan, istatistiği tahlil etmeye çalışan bilim adamları, özellikle Brezilya’nın, Şili’nin, Arjantin’in Türkiye ile birçok yakın ilgilerinin olduğunu söylüyorlar. Nüfus kriteri özellikle çok önem arz etmektedir. Mesela dünyayı okuyan insanlar 10 sene sonra dünyanın nüfusu en kalabalık ülkenin en güçlü olduğunu, ikinci kalabalık ülkenin de ikinci güçlü ülke olduğunu vurguluyorlar.  İşte biz bu sıralama içerisinde kendimize 10.ncu sırada bir yer buluyoruz. Türkiye olarak bunun için de çok fazla çalışmamız gerekmektedir. Artık küçülen bir dünyada yaşıyoruz. Bizim mutlak suretle karşılıklı olarak kazanmak için belki bu tarz toplantıları sıkça yapmamız gerekiyor.  Biz mutlak suretle karşılıklı gidiş gelişi arttırmamız lazım. Biz birbirimizi iyi tanımalıyız ki mesafe alalım. Daha sıkı iş birliği içerisinde olmamız gerekiyor. Bunun yolu yöntemi de başlangıçta bir birimizi tanıyacağız.
Bir birimizin dillerini öğrenerek bu mesafe ile bu konuda yol almamız gerekiyor. Aksi takdirde eğer biz bu ülkeleri tanımazsak nasıl bir iş birliğine başlayacağız ve nereden başlayacağız. Onun için bu bir ilk. İnşallah son olmayacak. Biz gerek vali olarak ben, gerek Büyükşehir Belediye Başkanımız, Samsun’u temsil eden özel sektör girişimcileri ve sivil toplum örgütleri bu anlamda biz her zaman ev sahipliğine hazırız. Bu ticareti geliştirmek adına ortak paydada buluşacağımız olması gerekenleri birlikte planlayıp yapmamız gerektiğine inanıyorum. Bu toplantının Samsunumuza ve ülkelerimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu vesileyle hepinizi sevgiyle, saygıyla ve muhabbetle selamlıyorum” dedi.
Konuşmaların ardından kürsüye gelen Meksika Ankara Büyükelçisi Martha Barcena, Arjantin Ankara Büyükelçisi Juan Jose Arcuri, Şili Maslahargüzarı Sebastian Marin, Kolombiya Konsolosu Santiago Velez, Brezilya Başkâtibi Diego Mendes De Almeida, Peru Müsteşarı Jose Zapata Lopez, Ekvador Ticaret Müsteşarı Juan Francisco Navas Romero ülke temsilcileri ülkelerini tanıtarak, yatırım olanakları ve Samsun ile ilgili gerçekleştirilebilecek ortak projelerin neler olabileceği konusunda bilgi verdiler.