Madde bağımlılığı günümüzde...

ÜLKEMİZDE YAYGINLAŞAN MADDE BAĞIMLILIĞI Madde bağımlılığı günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu oldu

ÜLKEMİZDE YAYGINLAŞAN MADDE BAĞIMLILIĞI

Madde bağımlılığı günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu oldu.

Sigara, alkol uyuşturucu ve bonzai madde kullanımının yaygınlığı gün geçtikçe daha da artış göstermekte…

Bunun en büyük nedenleri gençler maddeleri kullanmayı heyecan verici bulmaları, yanlış arkadaşlık çevresi, eğitimsizlik! Ayrıca birçok dizi ve sinemalardan merak kazanma, gençleri yeni şeyleri öğrenip uygulamaları konusunda ki hassasiyet ailevi kişilik ve psikolojik sorunlar… Gençlerin bu tuzağa düşmelerinde en önemli etken olarak gösteriliyor.

Bunun için Arkadaş ortamına çok dikkat etmeliyiz… Çünkü bu tuzağa düşürmek isteyenler genellikle kötü arkadaş ortamlarına bulaştırmakta! Birçoğu kurtulmak istemiyor, bazıları ise kurtulamıyor…

Sonuç malum! Okulda ve birçok alanda başarısızlık, arkadaşlık ve aile ilişkilerinin bozulması, şiddet, kavga, intihar, ölüm!

Gençlerin bazı arkadaşlık ortamlarından almış olduğu alkol ileri yaşlarda alkol bağımlılığına neden olabilir. Bir kez deneme amaçlı kullanılan bir uyuşturucu bile aşırı doz ve beyin hasarı gibi ciddi sorunlar yaratmakta, hatta birçok ölüme sebebiyet vermekte… Bu tür bağımlılıkları olan gençler hem kendilerine hem de çevresine zarar vermekte… Temin edemeyince gözü dönen bu tür bağımlılar hem içici hem dağıtıcı olabiliyorlar. Maddi olarak ve temin edilebilmesi sorunlu olan uyuşturucular her şeye rağmen gün geçtikçe sürekli artış göstermekte. Bazı gizli saklı club ve eğlence merkezlerinde üniversite hatta orta ve lise öğrenim merkezleri önünde gençlerimizi zehirlemek için bu işin ticaretini yapanlar, her gün bu çöplüğe yeni birilerini kazandırmakta, kimileri gönüllü kimileri ise zorunlu!  Bu yasadışı uyuşturucular çoğunlukla ev laboratuvarlarında en sağlıksız ortamlarda büyük bir gizlilikle hazırlandıklarından, ayrıca etkisini artırmak için hem hazırlandığı ortamın kirliliğinden dolayı bazı bakteri, tehlikeli kimyasallar ve diğer zararlı maddeler içermekte. Başlı başına zararlı olan bir madde bu formasyon sonrası daha da tehlikeli hale getirilmekte.

Alkol, uyuşturucu ve diğer zararlı maddeler hakkında öğrendiğiniz bazı önemli belirtiler hem çocuğunuzun hem de çevrenizde şüphe duyduğunuz bazı gençlere yardım edebilmeniz için oldukça önemlidir. Kim bilebilir? Belki de bir gencimizi topluma kazandırmada büyük bir başarı sağlayabilirsiniz? Uzmanlar bu belirtilerin bazılarının gözlerde oluşan aşırı kızarıklık ve aşırı yorgunluk gibi sağlık şikâyetleri? Okula karşı ilginin kaybolması, notlarının düşmesi, dersten veya okuldan kaçma, okul dışı alışık olmadığı yeni arkadaş çevresi. Okulla olan ilişkisinde azalma, okul dışı edindiği yeni arkadaşlarına daha çok zaman ayırma, hiç alışık olmadığınız geçe hayatı, haliyle okul başarısı ve sınıf notlarında düşüş, dersten veya okuldan sürekli kaçma alışkanlığı. Bu durumda karşınızdaki bağımlı kişiye yapabileceğiniz en önemli şey ilgidir. Bu konu ile oldukça ciddi bir şekilde ilgilenmelisiniz ve oldukça yumuşak bir tavırla ona yaklaşmalısınız… Ona karşı gösterdiğiniz öfkeli ve kızgın bir yaklaşım onu sizden daha çok uzaklaştırıp, o bataklığa daha da saplanmasına sebebiyet verebilir… Onun için bu konuda eğer başarılı olamayacağınızı düşünüyorsanız mutlaka tıbbi destek almalısınız. Aksi halde yapmış olduğunuz yanlış bir uygulama onu tamamen kaybetmenize sebebiyet verebilir.

Son yıllarda eroin, ecstasy ve sakinleştirici bazı hap kullananların 13 yaş ortalamasında ilkokul öğrencileri, kazancının yüksek olması bu zehirlerin sürekli yaygınlaşmasına sebebiyet vermekte.  Bu nedenle ruhsal sorunlar yaşayan çocukların ailelerine bu konuda daha büyük bir yük düşmekte.

Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM)’in en son yapmış olduğu Türkiye ortalamasında 8 bin 45 kişiyle görüşüldü. 3 bin 943'ü kadın, 4 bin 102'si erkek. Türkiye'de 13 ilde 22 tedavi merkezi bulunmakta, toplam yatak kapasitesi 544 ve bu Hastanelerin sadece 4’ü yatarak tedavi gören çocukları tedavi edebiliyor. Bu nedenledir ki ülkemizde tedavi merkezlerinin yetersizliği ve son yıllarda oldukça artış göstermesinden dolayı bağımlı ve bağımlı yakınları tedaviye ulaşmada ve tedavinin devam ettirilmesinde birtakım sıkıntılar yaşıyor…

Bazı uzmanlar bu konuda aile ve çevre tedavide en önemli konumda bağımlıyı bu gibi maddeye iten etkenler araştırılıp hallolması, kişi için en önemli tedavi yöntemidir.  Bu gibi bağlılıklarla ilgili sosyal kültürel alanda insanları bilgilendirmek gibi çalışmaların çok az olması bunu tetiklemektedir. Gençlerimizi hem böyle zehirleyen bağımlılık maddelerinden hem de kötü arkadaş çevresinden uzak tutmalıyız Toplum olarak bu konuda hepimize ağır görevler düşüyor…