MAĞDURLARA YENİ YAKLAŞIMLAR PANELİ

Adalet Bakanlığı'nın tüm suç mağdurlarının sahip oldukları haklar ile kendilerine sunulabilecek yardım ve destek hizmetleri konusunda bilgilendirilmeleri ve bu sayede mağduriyetlerin en aza indirilmes

Adalet Bakanlığı’nın tüm suç mağdurlarının sahip oldukları haklar ile kendilerine sunulabilecek yardım ve destek hizmetleri konusunda bilgilendirilmeleri ve bu sayede mağduriyetlerin en aza indirilmesi amacıyla hayata geçirdiği reform niteliğindeki mağdur hakları sistemi ile ilgili panel düzenlendi. Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı’ nın Samsun Adliye Sarayı Cumhuriyet Başsavcısı İsa Fidan Konferans Salonu’nda tertiplediği panelde mağdurun maddi ve manevi zararlarının telafi edilmesine ilişkin bilgiler verildi.
Panele Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç, Samsun Valisi İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, AK Parti İl Başkanı Muharrem Göksel, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Erol Tosun, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürü Aytekin Sakarya, Mağdur Hakları Daire Başkanı Muhittin Özdemir,  Samsun Baro Başkanı Av. Kerami Gürbüz, hâkimler, savcılar, akademisyenler ile çok sayıda davetli katıldı.

[gallery ids="42943,42942,42941"]
Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Erol Tosun, suçtan maddi ve manevi zarar gören çok sayıda mağdur olduğuna dikkat çekerek, yeni adalet anlayışında bu mağdurların haklarının korunmasına yönelik kapsamlı bir sistem getirileceğini söyledi.  Hazırlık çalışmaları devam eden Mağdur Hakları Kanun Taslağı’nın en kısa zamanda tamamlanması gerektiğine dikkat çeken Tosun, yeni sistemin adalet mekanizmasına büyük katkı sağlayacağını vurguladı.
ÜLKEMİZDE SUÇ MAĞDURLARININ TEMEL HAKLARINA, SUNULACAK

Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürü Aytekin Sakarya, modern ceza hukuku anlayışında, mağdurun ceza muhakemesi süreçlerindeki hakları korunarak suç nedeniyle uğradığı maddi ve manevi zararların mümkün olduğunca telafi edilmesinin bir öncelik olarak ortaya çıktığını kaydetti. Yeni ceza mevzuatında suçtan zarar gören mağdurların, hak ettikleri konuma getirildiklerini ifade eden Sakarya, “Bu anlayışın bir yansıması olarak; mağdur hakları alanında değişik inceleme raporları ile de tespit edilmiş bulunan eksiklikleri ve ihtiyaçları giderecek çalışmalara bir an önce başlamak ve mağdurlarla birlikte ceza adalet süreçlerinde yer alan tüm sujeleri tatmin edecek bir sisteme kavuşturmak amacıyla, "Mağdur Hakları Daire Başkanlığı" kurulmuştur. Başkanlığın öncelikli hedefi; ülkemizde suç mağdurlarının temel haklarına, sunulacak hizmetlere ve bu hizmetlerin hangi birimler tarafından yerine getirileceğine dair hususları düzenleyen temel bir Mağdur Hakları Kanunu hazırlanması ve buna ilişkin idari yapının oluşturulmasıdır” şeklinde konuştu.
UYGULAMALARI GELİŞTİRMEYE YÖNELİK STRATEJİK HEDEFE YER VERİLECEK
Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Mağdur Hakları Daire Başkanı Muhittin Özdemir, başta suç mağduru kadınlar olmak üzere kırılgan gruba mensup mağdurların adli süreçte etkin şekilde desteklenerek adalete erişimlerinin kolaylaştırılmasını hedeflediklerini söyledi. Özdemir, " Hazırlık çalışmaları devam eden Mağdur Hakları Kanun Taslağı'nda adli süreçte diğer kırılgan gruba mensup mağdurlar ile kadınlara yönelik sunulacak hizmetlere de yer verilmesi planlanmaktadır. Bunun yanı sıra 2015-2019 yıllarını kapsayan bakanlığımız stratejik planında, adalete erişime ve mağdurlar ile dezavantajlı gruplara yönelik uygulamaları geliştirmeye yönelik stratejik hedefe yer verilecek, bu konuda gerekli mevzuat ve teşkilatlanma çalışmalarının bir takvime bağlanarak hızlandırılması amaçlanmaktadır" ifadelerini kullandı.
Köksal ÖNER