Manolya Ağacının Patenti Olur Mu?
SAMKON Samsun Karadeniz Bölge Başkanı ve Koordinatörü Sibel Samuk, Projemizin ana başlığı Manolya Kokulu Şehir Samsun'du.
SAMKON Samsun Karadeniz Bölge Başkanı ve Koordinatörü Sibel Samuk; Bu çerçevede manolya yaka broşu, manolya kolonyası, manolya seramik tablo, el yapımı manolya gelin bebekler, manolya işleme keseler ve el işi tepsileri tanıttık.
Bunları hayata geçirebileceğimiz bir atölyeye ihtiyacımız olduğunu, bu ürünleri markalaştırıp Samsun'a manolya festivali düzenleyeceğimiz, her yıl haziran ayı sonunda bu festivalde hazırlanan ürünlerin satılacağını, yerel ve genel platformlarda bu ürünleri Samsun tanıtımı için kullanacağımızı belirttik. Bu tanıtım sonunda açılışımızda bulunan bürokratlar, STK yetkilileri veya sonradan projemizi duyup beğenen, bize destek olup irtibat kuran pek çok kişi oldu. Bu konuda bize yardımcı olarak imkân sunan Atakum Belediye Başkanı Sayın Cemil Deveci ile görüşmeler yapıldı. Bu belediyeye ait Lozan Caddesi'nde Manolya Festivali düzenlenmesine karar verildi. Yine bu belediyeye ait Büyükoyumca Mahallesinde atölye kurulup, orada ikamet eden kadınların bu proje kapsamında çalışmasına karar verildi. Bu kadar emek, çalışma basına yansımış iken şimdi başlıkta kullandığım soruyu tekrar soruyorum?
Hayır olmaz. Ağaç, çiçek, böcek adları, kamuya mal olan herkesin kullanabileceği isimlerdir. Bunların ekimini, dikimini de yapabilir. Fakat manolya ağacı bir fikir, tasarım, proje olarak sunulup bunun festivale, ürünlere adı verilmiş, markalaşma yoluna gidileceğini deklare edilmişse bu bir fikirdir. Bunun patenti, tescili olur.
Başkasının bu konuda tasarrufta bulunma hakkı olmaz. Bir yıldır üzerinde titizlikle çalışılan, sekiz ay önce basına tanıtımı yapılan, dergide haber olan bir projenin Samsun TOBB üye kadınları tarafından kendilerine mal edilip haber yapılmasını esefle kınıyorum. Kendilerini girişimci kadınlar olarak gösterip, bu konuda çalışan ve emek veren kadınlarla görüşüp istişarede bulunduklarını belirttikleri halde ilk defa Samsun SAMKON Bölge Başkanlığına getirilen bir kadın başkan olmam sıfatıyla, tüm dernek ve vakıflardan siyasi partilerin kadın kollarından tebrik mesajları aldığım halde, bu kurumdaki kadınlardan şahsıma yönelik hiçbir mesaj tebrik gelmeyip, bana ait olan bir projeyi de kendilerine mal etmelerini çok ciddi bir akıl tutulması olarak görüyorum.
Bu durum onların şehrinde yaşanan gelişmelerden bihaber olmalarının tezahürüdür diye düşünüyorum.
27 yıldır Samsunda pek çok STK, vakıf kurucu üyesi veya üyesi olarak görev alan, hizmet veren bir kadın olarak Samsun TOBB kadınlarının yapmış olduğu bu eylemi başkaları üzerinden nemalanmak olarak görüyorum. Bizler başka bir proje üreterek Samsun'un tanıtımına katkı sağlamaları beklerdik. Ya da bizim projemizde bizimle irtibata geçerek bu projeden etkilendiklerini esinlendiklerini bizimle hareket etmek istediklerini belirtselerdi daha etik ve şık olurdu diye düşünüyorum.