"Marka Bal Olma Yolunda Samsun" Sempozyumu yapıldı.
'Marka Bal Olma Yolunda Samsun' Sempozyumu yapıldı
“Marka Bal Olma Yolunda Samsun” Sempozyumu yapıldı.
SAMSUN VALİSİ İBRAHİM ŞAHİN ‘MARKA BAL OLMA YOLUNDA SAMSUN’ SEMPOZYUMUNA KATILDI
Samsun Valisi İbrahim Şahin, Tarım İl Müdürlüğü tarafından Devlet Su İşleri 7. Bölge Müdürlüğü Konferans Salonu’nda düzenlenen ‘Marka Bal Olma Yolunda Samsun’ Sempozyumuna katıldı.
Sempozyum açılış konuşmasını yapan Samsun Milletvekili Tülay Bakır, "Arıcılık tarımsal bir faaliyet olarak doğrudan ve bitkisel üretime katsısı nedeniyle dolaylı olarak ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır. Arıcılık fazla sermayeye ihtiyaç duyulmadan yapılabilen ve kısa sürede kazanç elde edilen tarımsal bir faaliyettir. Arıcılık yapmak için arazi satın almaya veya kapalı bir yer yapmaya gerek yoktur. Arıcılık iyi planlandığı zaman ikinci bir meslek olarak da yapılabilir. Bu yönüyle arıcılığın, özellikle kırsal alanda aile ekonomisine ciddi katkısı olabilir.
Bilindiği üzere arılar bitkisel üretimde tozlaşmayı sağlayarak gerek ürün miktarında, gerekse kalitesinde artışa neden olmaktadır. Planladığımız kestane balı üretimini 33 ton dan, 200 tona çıkarmak için ekonomik olarak destek sağlanabilir. Ayrıca marka bal hedefi gerçekleşirse Salıpazarı ilçemize yatırım da yapılacaktır. Bu şekilde istihdam sağlanırken balın katma değeri de artacaktır. Özellikle kestane balı üretiminin planlı yapılması gerekmektedir" dedi.
Samsun Valisi İbrahim Şahin yaptığı konuşmasında, “Değerli arkadaşlar sizleri öncelikle selamlamak istiyorum. Ben bir eski televizyoncu olarak, bir Bal TV vardı. Bunu balcılar çok iyi bilirler. Bal TV’nin pazarladığı bal, Türkiye’de 2013 yılı rakamlarına göre üretilen 3 bin 500 ton civarında bal olduğunu, Bal TV’nin ise bunun iki-üç katını pazarladığını biliyoruz. Bunu nasıl pazarlıyorlar, ne yapıyorlar, nasıl yapıyorlar bunu açıkçası bilmiyorum ama buna mutlak suretle vaziyet edilmelidir.
Ben ayrıca eski PTT Genel Müdürüyüm. İşin lojistik kısmını da biliyorum. İlgili kanalların kargo işini yapan şahıslar inanılmaz miktarlarda bal dağıttıklarını söylüyorlar. Bunu arılardan değil de sanki mekanik makinelerle üretiliyor gibi bir korku var bende. Bunun için buna mutlak suretle eğilmek lazım diye düşünüyorum. Bu konuya dikkat çekmek için bunları söyledim. Bu sempozyumları daha büyük salonlarda ve daha çok insanların katılımıyla ve enine boyuna konuşarak yapmamız lazım.
Türkiye bal üretimi sıralamasında Samsun yanılmıyorsam 10.uncu sırada bulunmaktadır. Bu hangi ilimizde olursa olsun ama mutlaka bir Sertifikasyon Kurumu olması lazım. Nasıl bir TSE Garantisi veya Avrupa Birliğinde CD Garantisi gibi bir takım belgeler veya ürün kodları varsa, bizim de balda buna benzer bir uygulama yapmamız gerekiyor. En azından gönül rahatlığıyla evet bu bal sertifiye edilmiş ve rahatlıkla tüketilebilir diyelim. Bu önemli konuya, böyle önemli dönemde parmak basılması dolayısıyla, katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. Hepinizi sevgiyle, saygıyla ve muhabbetle selamlıyorum” dedi.
Vali Şahin’in konuşmasının ardından Moderatörlüğünü Ondokuz Mayıs Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Aksoy’un yaptığı, Maltepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Yrd. Doç. Dr. Ayça Özkan (Türkiye Balarısı Biyoçeşitliliği), Ondokuz Mayıs Üniversitesi Veteriner Fakültesi Doç. Dr. Yavuz Kürşad Daş (Arıcılıkta Hatalı İlaç Kullanımının Sağlık ve Ekonomi Üzerine Etkileri), Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Dr. Ali Korkmaz’ın (Koloni Verimliliği) konuşmacı olarak katıldıkları oturum gerçekleştirildi.[gallery ids="19164,19165,19166,19167"]
Sempozyuma ayrıca Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Vali Yardımcısı Faruk Necmi Kurt, Atakum Kaymakamı Ali Bakoğlu, İlçe Belediye Başkanları, İl Tarım Müdürü Kadir Güven, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mevlüt Özen ve çok sayıda bal üreticileri katıldı.