MEDENİ KANUNUMUZUN 90. YILINDA...

CHP Samsun İl Başkanı Av

CHP Samsun İl Başkanı Av. Tufan Akcagöz, medeni kanunun 90. yılı nedeniyle  bir açıklama yaptı.
Akçagöz; Ailede ve toplumda kadın-erkek eşitliğini sağlayan; tek eşle evlilik esasını ve evlilikte resmî nikâh zorunluluğunu getiren, kadınlara, istedikleri mesleğe girebilme hakkı tanıyan, Mahkemelerde tanıklık yapma, miras ve boşanma konularında kadın-erkek eşitliğini kabul eden, Türk Kanunu Medenisi'nin/Medeni Kanunumuzun yürürlüğe girişinin 90. yılı başta kadınlarımız olmak üzere tüm ulusumuza kutlu olsun.
90 yıl önce bugün, bu yasalar yürürlüğe girmiştir. Birçok, kendini çağdaş ve modern addeden devletin aksine ve onlardan önce bu çağdaş uygulamaların Türkiye coğrafyasında hayat bulması, modern Türk devrimini yapanların ne büyük bir öngörüye sahip olduklarını da ortaya koymaktadır. Hiç şüphe yok ki, bir yasa 90 yıl sonrasında bile ışıltısını koruyabiliyorsa; bu, kanun koyucunun toplumda ikinci sınıf yerine konulan, tanıklığı dahi kabul edilmeyen; Nazım’ın dediği gibi, “Soframızdaki yeri öküzümüzden sonra gelen” Türk kadını için bir kurtuluş bayrağı olmasından ileri gelmektedir. Medeni Kanun’la birlikte, kadında da artık erkeğin sahip olduğu haklara sahiptir.
Bu haklar, bugün için kimilerine ağır gelse de, modern Türk kadını bu haklarından asla vazgeçmeyecektir. Medeni yasa, ülkemizi yüzyılların karanlığından kurtarmıştır. Bu karanlık ki, özellikle kadınlarımızı esir etmişti. Bu nedenle kadınlarımız, kendilerini bugün dahi esir etmek isteyen bir takım siyaset odaklarıyla mücadele etmek zorundadırlar. Türk kadını için tek çıkış yolu, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin kendisine sunduğu pozitif değerlerden yana olmaktır.
Türk devrimini yapanları ve çağdaş kanunlarla Türkiye’nin yolunu aydınlatanları, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, saygı ve minnetle anıyorum. Medeni Kanunumuzun yürürlüğe girişinin 90. Yılı tüm ulusumuza kutlu olsun.