MEDİKÜM TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Vali İbrahim Şahin, Tekkeköy ilçesi Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yeşilyurt Meslek Yüksek Okulu'nda gerçekleştirilen 'MEDİKÜM' toplantısına katıldı

Vali İbrahim Şahin, Tekkeköy ilçesi Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yeşilyurt Meslek Yüksek Okulu’nda gerçekleştirilen “MEDİKÜM” toplantısına katıldı.

Vali Şahin, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yeşilyurt Meslek Yüksek Okulu’nda Samsun Medikal Sanayi Sektörünün mevcut durumu, sorunları ve beklentileri adı altında gerçekleştirilen “MEDİKÜM” toplantısına katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan Vali İbrahim Şahin, “Değerli arkadaşlar; MEDİKÜM konusunda bütün paydaşların olabildiğince bu alana yoğunlaşması ve bu sektörde kapasitemizi ortaya çıkarmak ve bunun dışında yapılabileceklerin çok hızlı bir şekilde devreye konulmasıyla ilgili bir takım toplantılar yapıyoruz ve yapacağız. Sağlık Bakanımız şehrimizi ziyarete geldiklerinde kendisiyle bu konuyu paylaştığımda benim de gözümden kaçırdığım bir konuyu vurguladı. Biliyorsunuz şehir hastaneleri yapılıyor. Bir kısmı 2016 yılında bitecek, 2017 yılında zirve yapacak çoğu da 2018 yılında bitmiş olacak. Onun için Medikal El Aletleri üretimi konusunda 2015 yılından itibaren sanki bizim biraz daha yoğunlaşmamız gerektiği gibi bir his oluştu.

2017-2018-2019 yılından sonra şehir hastaneleri devreye girecek olursa buralara malzemelerin temini konusunda ciddi alımlar olacaktır. O alımlara eğer biz hazırlıklı olamazsak o zaman alımlar ithal yollarla karşılanacaktır. Onun için biz Samsun’da medikal cerrahi el aletleri konusunda ne yapabiliriz? Bunu biraz daha yoğunlaşmış bir şekilde tartışalım. İthalata karşı biz alternatif ürünler geliştirip, ithalatın önüne geçebilirmiyiz?  Ben üretici firma sahipleriyle veya atölye sahipleriyle konuştuğumda ciddi olarak bir ara eleman sorunu yaşadıklarını söylediler. Bu ara eleman yetiştirme konusunda ilimiz Endüstri Meslek Lisesi’nde Medikal Aletler bölümü bulunmaktadır. Bu lisemizde bu firmalarda çalışmak üzere öğrenciler okumakta, yetiştirilmektedir.

Medikal El Aletleri üretimi konusunda dünyada üç ülkede yoğunlaşma vardır. Bunlar Almanya, Pakistan ve Türkiye’dir. Türkiye’de Samsun ilimiz bu konuda öne çıkmaktadır. Eğer biz üzerinde durmaz isek Samsun pazarını da kaybedeceğiz diye bir endişe taşıyorum. Bunun da nedeni biz burada 13 bin 500-14 bin farklı alet üretiyoruz diye söylüyoruz ama sanki başka illerde bir takım ek avantajlarla bu üretim konusunda makası bizim aleyhimize biraz daha açıyorlar. Türkiye’de üretilmesi biraz sevindirici ama bunların Samsun’da daha yoğun bir şekilde üretilmesi, pazarlanması veya bir market zinciri oluşturulmasının doğru olduğu düşüncesindeyim.

Samsun’un yöneticisi olarak da bunun en azından görevimiz olduğu kanaatindeyim. Samsun’da marka üretelim ama bu markayı mutlak suretle öne çıkaralım. Gerekirse ilimizi marka kent yapmak için el birliği ile çalışalım. Biz bir şekilde Medikal Cerrahi Aletleri ile ilgili bir üst marka koyabilirmiyiz konusunu hep tartışmanıza getirmek istiyorum. Yani bir üst marka altında küçük başka markalar oluşturabilmek. Biz Samsun markası ile cerrahi aletler üretelim. Ama altında a firması, b firması veya c firması olsun bunu da gündemimizin bir tarafına alalım. Bunlar hemen olabilecek şeyler değil ama bunun bir şekilde yapılması gerekiyor. Bu konuda bizden öncede bu tarz toplantılar yapıldı. Bizden sonrada yapılacaktır. En azından biz üzerimize düşeni yapalım. Ben hepinize katılımınızdan dolayı teşekkür ediyorum. Sizleri sevgiyle, saygıyla selamlıyorum” dedi.

Vali Şahin’in konuşmasının ardından "MEDİKÜM" Başkan Yardımcısı Turan Özfurat, Samsun Medikal Sanayi Sektörünün mevcut durumu, sorunları ve beklentileri hakkında bir sunum gerçekleştirdi.