METROPOLLERDE KENT KİMLİĞİ YOKTUR

Samsun'da yayın yapan Bütünşehir dergisi, 2

Samsun’da yayın yapan Bütünşehir dergisi, 2. Yalına girerken 2. İstişare toplantısını Atakum Belediyesi Sosyal Tesisleri Tuğra Salon’da gerçekleştirdi.
Toplantıya Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, Atakum Belediye Meclis Üyesi Adnan Öz, Eğitim Bir Sen İl Başkanı Nejdet Güneysu, Samsun Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin, Çalık YEDAŞ Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu, Yazar ve program yapımcısı Selahattin Yusuf, Bütünşehir Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Recep Yazgan, Editörü Tevfik Demir, Yayın Kurulu; Prof. Dr. Cevdet Yılmaz, Prof. Dr. Yavuz Bayram, Yard. Doç. Dr. Cem Gençoğlu, İbrahim Tokel, Mustafa Karaosmanoğlu, Derginin yazarları Seyfullah Gül, Mehmet Köseoğlu, İzzet Acarel, Yüksek Mimar ve Şehir Plancısı Embiya Sancak, Şahin Köktürk, Ali Korkmaz, Prof. Dr. Cafer Sadık Yaran, Prof. Dr. Fahri Sakal, İşadamı – Eğitimci Hüsamettin Soyak, Kemal Orhan Eğrikaya, Uğur Ofset Sahibi Tuncay Bulut, Bütünşehir Dergisi Reklam ve Dağıtım Sorumlusu Yasin Kurt katıldı.
İKİNCİ YILDA HEP BİRLİKTE
Toplantının açılış konuşmasını yapan Bütünşehir Dergisi Editörü Tevfik Demir, derginin ikinci istişare toplantısı geniş bir katılımcı ve davetlilerle birlikte yapıyor olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bir yıl içerisinde 10 sayı yayınlanmış olmanın başarısıyla ikinci yıla girdiklerini, derginin ilk sayısından bu güne kadar, gerek yazılarıyla, gerekse maddi ve manevi olarak destek veren herkese teşekkür ederek ikinci yılda derginin muhteva olarak daha iyi bir şekilde yayın hayatına devam etmesi için çalışacaklarını kaydetti.
FARKLI FİKİRLERİN KALESİ
Daha sonra söz alan Yazar ve televizyon yapımcısı Selahattin Yusuf, Samsun’un bir metropol olarak nispeten İstanbul’a yakın olmasına rağmen fikri olarak böyle olmadığını, bu tür dergi çalışmalarının bu açığı kapatmak için bir zaruret olduğunu dile getirdi. Dergilerin farklı fikirleri bir araya getirmesi bakımında da çok önemli bir vazifeyi yerine getirdiğini de sözlerine ekleyen Yusuf, Bütünşehir Dergisi’ne yayın hayatında başarılar diledi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe Din Bilimleri Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Cafer Sadık Yaran konuşmasında derginin muhteva olarak zenginleşmesi için çeşitli alanlarda araştırma ve inceleme yaptığını dile getirerek, derginin Samsun’un meşhur isimlerini tanıtıcı bir görev de icra etmesi gerektiğini kaydetti.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şahin Köktürk ise, Derginin Samsun’un folklorik kültürüne daha fazla ilgili göstermesi gerektiğini kaydederek Samsun Türküleri ve Samsun yemeklerinin Samsun’un bir zenginliği olarak ele alınması gerektiğini kaydetti.
Bütünşehir Dergisi ve Akasyamhaber Yazarı Dr. Ali Korkmaz, derginin şehir hayatına ve yaşayan değerlerine ölmeden önce gerekli önemi vermesi gerektiği konusuna değindi.
YEDAŞ’IN KSS POLİTİKASI SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
Daha sonra söz alan Çalık YEDAŞ Bölge Müdürü Nurettin Türkoğlu ise, Çalık YEDAŞ’ın yönetim politikası olarak kurumsal sosyal sorumluk anlayışıyla sürdürülebilir olmaya önem verdiklerini ve Bütünşehir Dergisi’nin geçmişi geleceğin bir devam olarak gördüğü için sürdürülebilirlik politikası bakımından önemli bir görev yerine getirdiğini kaydetti.
Türkoğlu, YEDAŞ’ın sponsorluk anlayışının olmadığını bu tür destekleri sürdürülebilirlik strateji gereği yaptıklarını, Bütünşehir Dergisi’nin diğer dergilerden farkının ilk sayısından itibaren gözler önünde olduğu için dergiyi bölgelerindeki bütün YEDAŞ kurumlarına tavsiye ettiklerini de sözlerine ekledi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Cevdet Yılmaz, derginin muhtevasının daha güncel olabilmesi için ilçelerden yazarların yazılarına da yer vermesi gerektiğini, üniversitedeki araştırma, tez ve doktora çalışmalarının birer sayfa özetinin verilebileceğini vurguladı.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Bayram ise, Bütünşehir Dergisinin sadece yirmi yıl öncesinin değil yirmi yıl sonrasının da dergisi olması gerektiğini kaydederek, dergide Samsun’a dair deneme yazılarının ve şiirlerin de yer alması gerektiğini belirtti.
SAMSUN BİR ARA İSTASYON GİBİ
Samsun Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin, Samsun’un bir ara durak bir istasyon gibi görüldüğünü, Samsun’da görev yapanların emekliliklerinden sonra Samsun’da kalmayı düşünmediklerini kaydederek, Samsun’un kimlik sıkıntısının olduğunu sözlerine ekledi.
Milli Eğitim Müdürlüğü AR- GE birim sorumlusu İbrahim Tokel ise Bütünşehir Dergisi’nin bir tarih dergisi olmasının önüne geçilmesi gerektiğini kaydederek, şehir hayatının temel felsefesini anlatan yazıların da olması gerektiğine vurgu yaptı.
Daha sonra söz alan Şair Mimar Mustafa Karaosmanoğlu da, Samsun’un hafızası olmayan bir şehir olduğunu bu tür dergilerin şehrin hafızası görevini ifa ettiğini kaydetti.
METROPOLLERDE KENT KİMLİĞİ ZORDUR
Yüksek Mimar- Şehir Plancısı Embiya sancak, metropol şehirlerde şehir kimliğinden bahsetmenin zor olduğunu belirterek, İstanbul’da kimsenin İstanbulluyum demediğini bunun da tartışma meselesi olmadığını belirterek, eski kenti koruyarak yeni kentin oluşumuna gidilmesi gerektiğini kaydetti.
Toplantının kapanış konuşmasını yapan Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı ise, Bütünşehir Dergisi’nin 2. İstişare toplantısına ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, kentlerdeki farklılıkların aynı zaman birer zenginlikleri olduğunu, Samsun’un kimliğinin oluşmasındaki zafiyetleri Atakum ilçesinde gidermeye yönelik çalışmalar yaptıklarını, hemşeri derneklerinin kendi kültürlerini yaşatabilmeleri için onlara imkân sağladıklarını kaydetti.