MHP'DE TARAFLAR KILIÇLARI ÇEKTİ!

MHP'de muhaliflerin 6 ay süren tartışmanın ardından topladığı tüzük kurultayına ilişkin tedbir kararı sonrası seçimli olağanüstü kurultay süreci askıya alındı

MHP'de muhaliflerin 6 ay süren tartışmanın ardından topladığı tüzük kurultayına ilişkin tedbir kararı sonrası seçimli olağanüstü kurultay süreci askıya alındı.
Genel merkez, Yargıtay kararı üzerine 10 Temmuz'da seçimli kurultay yapmaktan vazgeçti. Muhalifler ise 6 ay öncesine geri döndü. Yeniden delegeden tüzük kurultayı için imza toplanması gündemde.
MUHALİFLER BAŞA DÖNDÜ
1 Kasım seçiminin ardından, genel başkanı değiştirmek için seçimli olağanüstü kurultay yapılabilmesi yolunda tüzük değişikliği gerçekleştirmek üzere olağanüstü kurultay toplanması için genel merkeze 543 imza veren muhalifler, 6 ay sonra başa döndü.
Genel merkezin 10 Temmuz'da kurultay toplama kararı almasına rağmen muhalifler 19 Haziran'da tüzük kurultayı toplamıştı. Genel Başkan Devlet Bahçeli, ramazan ayında iftar programlarında il il dolaşıp "Düğünümüz var, 10 Temmuz kurultayına gelin" çağrısı yapmasına rağmen, 19 Haziran kurultayını engelleyememişti.
KRİTİK TARİH 9 EKİM
Mahkemenin tüzük kurultayında 3'te 2 çoğunluk olmadığı için alınan kararları askıya alması, ardından Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) 10 Temmuz'da tüzük kurultayı yapılamayacağı yolunda karar alması, genel merkezi rahatlattı. Böylece, Arena Spor Salonu'nda "Düğün ve toy toplanacak" diye ilan edilen 10 Temmuz kurultayından vazgeçildi. Bu hafta sonu için yapılan tüm hazırlıklar da iptal edildi. Genel merkez kaynakları bu durumu "Oyunu bozmak için kurultay yapacaktık. Ancak oyun daha önce yargı tarafından bozuldu" diye yorumlarken, bundan sonraki randevunun 18 Mart 2018 olduğu belirtildi. MHP Genel Merkezi, seçimli kurultay için başından beri savunduğu 2 yıl sonrasını işaret etti. Bunun için de ilçe ve il kongrelerine 9 Ekim'de başlanacak. Genel merkez, mahkeme süreçleriyle 9 Ekim'e kadar oyalama taktiği izleyecek.
MERAL AKŞENER HAREKETTEN KOPABİLİR
Genel merkezin 10 Temmuz kurultayından vazgeçebileceği ihtimaline karşılık 19 Haziran kurultayında hem 10 Temmuz'da olağanüstü kurultay kararı alan hem de o tarihte kurultay yapılamazsa 17 Temmuz'da ikinci kez toplanma kararı alan muhalifler, yargının tedbir kararı nedeniyle 17 Temmuz kurultayını da yapamayacak. Ancak muhalifler, 9 Ekim'de başlayacak olağan kurultay sürecinde genel merkez ile yarışa girip 2018 kurultayına kadar çalışmak yerine "Mücadeleye devam" kararı aldı. Yola nasıl devam edileceğine 11 Temmuz'da genel başkan adaylarının aralarında yapacakları toplantıda karar verilecek. Öne çıkan yöntem ise yeniden tüzük kurultayı için delegeden imza toplanması. Bu durumda mahkeme süreçlerinin, daha önce verilen kararlar olduğu için daha hızlı aşılması umuluyor. Meral Akşener kanadının ise her an muhalif hareketten kopup yeni parti için harekete geçebileceği belirtiliyor. Muhalif kulislerde bir yandan da bu yeni partiye isim arayışları dile getiriliyor.
İHRAÇ İŞARETİ
Aynı yoldan yeniden tüzük kurultayı toplamayı düşünen muhaliflerin önündeki engel ise genel merkezin "kılıçları" çekmesi. Bahçeli, "Trenden inen bir daha binemez" sözlerinin ardından "Ayıklanma mevsimi başladı" açıklamasıyla ihraç sürecinin işaretini verdi. Böylece muhaliflere 9 Ekim'de başlayacak ilçe ve il kongrelerinden başlamak üzere "partiden ihraç" yolu görünürken, bu ihraç kararlarıyla hem muhalif delegenin partideki ağırlığı ortadan kaldırılacak hem de olası adayların olağanüstü de olsa olağan da olsa bir kurultayda Bahçeli'nin karşısına çıkmaları imkânsız hale getirilmiş olacak.