Ne yediğimizi ne içtiğimizi bilmiyoruz!

Tarım ve Orman Bakanlığının 2020 yılı Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde 'Gıda Güvenliği' tartışıldı.

Bakan Pakdemirli, Milletvekillerinin gıda güvenliği ile ilgili eleştirilerine, gıda güvenliğinin önemine ve cezaların caydırıcı olmadığına değinerek yanıt verdi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2020 Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye “Gıda Güvenliği” ile ilgili çeşitli sorular yöneltti. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin vermiş olduğu yanıtlar ise bir hayli dikkat çekiciydi. Cezaların caydırıcı olmadığını itiraf eden Pakdemirli çözüm üretici olmak yerine Bakanlıktaki eksikleri sıraladı. Taklit ve tağşiş ürün üretenlerin her gün farlı bir metot geliştirdiğini ve buna yetişemediklerini ifade eden Bakan Pakdemirli “ıspanak” ile ilgili yapmış olduğu açıklamada “her tarlada, her otun başında olma şansımız yok” şeklinde konuştu.
AT, EŞEK, DOMUZ ETİNİ YEDİRENLERE NE CEZA VERDİNİZ?
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sağlık için mutlaka yememiz önerilen ıspanağın dahi denetimsiz ve kontrolsüzlükten 200'ü aşkın yurttaşımızı zehirlediğini hatırlattı. Gürer: “5996 sayılı Kanun'a göre düzenli olarak taklit ve tağşiş ürünleri açıklamanız gerekir. Bakanlığınız süresince nihayet aylar sonra liste açıkladınız. At, eşek, domuz etini millete yedirenlere ceza olarak ne uyguladınız? Bir de olmaması gereken yerde kanatlı hayvan eti tespiti var. Bu kanatlı hayvan nedir, tavuk mu, sülün mü, hindi mi, keklik mi, yoksa araya martı da karışmış mı? Vatandaş süt ürünlerinde, bitkisel yağ ürünlerinde, zeytinyağında, balda hile yapanlara ne gibi yaptırım uyguladığınızı merak ediyor. Enerji içeceklerinde zararlı katkılar, boyalı gıda maddeleri ve sentetik tatlandırıcılarla üretilen ürünleri sürekli takip ediyor musunuz? Gıda üretenlerin lokantalarda portör muayenesi ve akciğer filmi kontrolleri yapılıyor mu? Kayıt dışı ürün üretenleri kontrol altında tutuyor musunuz? Merdiven altı üretimi de izliyor musunuz? Sağlık için mutlaka yememiz önerilen ıspanak dahi denetimsiz ve kontrolsüzlükten 200'ü aşkın yurttaşımızı zehirledi” ifadelerini kullandı.
CEZALAR CAYDIRICI DEĞİL
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sorularına yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, taklit ve tağşiş üretenlere cezaları artırdığını ifade ettiği konuşmasında: “Gıdayla ilgili, tağşişle alakalı bu konu bana sorulduğu zaman, her zaman ben açıklayın dedim. Bizim, Türkiye’de yanlış iş yapana nefes aldırmamamız lazım. Belki bu konuyla ilgili, kanunla ilgili tekrar karşınıza geleceğim. Bugün ben cezaları artırdım, 20 bin lira ceza ama bazen tağşiş o kadar fazla kâr getiriyor ki 20 bin lira adam için önemli olmayabiliyor yani. Adam gidip başka bir isim altında, başka bir işletmeyle işini yapmaya çalışıyor” dedi.
Bakan Pakdemirli, taklit ve tağşiş üretimi yapanların kendilerinden önde olduğunu itiraf eder gibi bir açıklama daha yaptı: “Bu tamamen sürekli bir mücadele, sürekli bir kavga çünkü siz bir gün bir metodu buluyorsunuz, bizim Yenimahalle’de -hepinizi davet ederim- çok güzel laboratuvarlarımız var ama bir metot var, onu buluyorsun, ertesi gün onlar o metodu alt ediyor, ondan sonra başka bir aroma koyuyor, senin tespit edemeyeceğin. Onu tespit etmen iki ay, üç ay alıyor, tam onu yapıyorsun, başka bir şey katıyor. Yani gıda güvenliği, tabii ki Türkiye için, ülkemiz için son derece önemli. Bu konuyla ilgili ne yapmamız gerekiyorsa gerekli adımları atıyoruz, atmaya da devam edeceğiz” dedi.
HER TARLADA, HER OTUN BAŞINDA OLMA ŞANSIMIZ YOK!
Ispanakla ilgili konu üzerinde de açıklama yapan Bakan Pakdemirli: “Tabii ki ne yazık ki böyle bir şey oldu ama şunu da unutmayın: Biz büyük bir teşkilat olmamıza rağmen her tarlada, her kökün başında olma şansımız yok. Tarlada karışan bir ürün. Kesinlikle gıda ilaçlarıyla bu işin alakası yok. Tamamen yabani otların bu işin içerisine karışmasından kaynaklı bir durum ama bunu ben açıkçası bir soruşturma da açtık, bu soruşturma da devam ediyor” dedi.
 

tarım bakanlığı tarımdan haber tarım kredi tarım bakanı tarım il müdürlüğü sebze meyve yemek ankara komisyon