NESİL YETİŞTİRMEK…
NESİL YETİŞTİRMEK… Nesil yetiştirmek ve çocuklara karşı sorumluluklar konusunda, Yüce Kur'anın ve Peygamberimizin söylediklerine kulak vermeli ve neslimizi öyle yetiştirmeliyiz
NESİL YETİŞTİRMEK…
Nesil yetiştirmek ve çocuklara karşı sorumluluklar konusunda, Yüce Kur’anın ve Peygamberimizin söylediklerine kulak vermeli ve neslimizi öyle yetiştirmeliyiz. Kur’an-ı Kerimde, konuya ışık tutan ayet-i celilelerde Yüce Allah şöyle buyurmaktadır:
“- Ey Rabbimiz, Bizi sana boyun eğenlerden kıl, neslimizden de sana itaat eden bir ümmet çıkar, bize ibadet usullerini göster, tevbemizi kabul et; zira, tevbeleri çokça kabul eden, çok merhametli olan ancak sensin.” (Bakara: 128) “- Rabbim. Beni ve zürriyetimi namaz kılanlardan eyle. Rabbimiz Duamı kabul buyur. Rabbimiz. Hesap görülecek günde, beni annemi, babamı ve inananları bağışla.” (İbrahim: 40) “- Ey iman edenler. Kendinizi ve çoluk çocuğunuzu yakıtı insanlar ve taşlar olan cehennem ateşinden koruyun.” (Tahrim: 6) “- Çocuklar dünya hayatının süsüdür.” (Kehf: 46) “- Aile fertlerine namazı emret ve kendin de ona devam et.” (Ta-Ha: 132) “Ey iman edenler, eşlerinizden ve çocuklarınızdan size düşman olanlar vardır. (İyi yetiştirmek suretiyle) Onlardan sakının.” (Et-Teğabün: 14) “- Hani bir vakit Lokman oğluna öğüt verecek dedi ki: Oğulcağızım, sakın Allaha’a ortak koşma. Çünkü ortak koşmak şüphesiz ki büyük bir haksızlıktır.” (Lokman Suresi: 20) “- Yoksulluk endişesiyle çocuklarınızı öldürmeyin; onlara ve size biz rızık veririz. Şüphesiz onları öldürmek büyük bir hata (suç ve günah) tır.” (17/31) “- İnkarcılara malları da, evlatları da Allah’a karşı hiçbir fayda sağlamıyacaktır.” (Al-i İmran:116) “- Göklerin ve yerin mülkü Allah’ındır. O dilediğini yaratır; dilediğine kız çocukları, dilediğine de erkek çocukları bahşeder. Veya onları hem erkek hem de kız çocukları olmak üzere çift verir. Dilediğini de kısır yapar. O her şeyi bilendir. Ve her şeye gücü yetendir.” (Şura: 49-50) “- Sizi ana karnında istediği gibi tasvir eden (Şekillendiren) O’dur. Kendisinden başka ilah olmayan O, Azizdir, Hakimdir.” (Al-i İmran: 6). “- Ne malları, ne de evlatları kafirleri Allah’ın azabından kurtarmaz.” (Al-i İmran: 10) “- Orada, Zekeriya dua edip: “Yarabbi bana senin tarafından temiz bir zürriyet ihsan et. Sen duayı işitirsin.” dedi.” (Al-i İmran: 38).
Peygamberimiz de şöyle buyurmuştur; “- Kimin çocuğu varsa onunla çocuklaşsın.” “-Hepiniz çobansınız ve hepiniz güttüklerinizden sorumlusunuz.” “- Çocuğunuza bırakacağınız “ en güzel miras” onu, hem dünya ve hem de ahiret mutluluğuna eriştirecek bir terbiyedir.” “Allah’tan korkun, ve çocuklarınız arasında adaleti gözetin.” “- Bir adamın hayır yolunda harcadığı paranın en faziletlisi, aile fertlerine harcadığı paradır.” “- Çocuklarınıza ikram edin ve terbiyelerini güzel yapın.” “- Kişinin öldükten sonra geride bıraktığı şeylerin en hayırlısı, kendisine dua eden salih bir evlad, sevabı kendisine ulaşan sadaka-i cariye, kendisinden sonra halkın amel ettiği ilimdir.” “- Çocuklarınıza “ilk söz” olarak “Lailahe illallah”ı öğretin.” “- Çocuklarınıza ikramda bulunun ve onların edebini güzelleştirin.” “- Kim “üç kız” veya “üç kızkardeş” veya “ iki kız kardeş” veya “iki kız” yetiştirir, te’diplerini (edeplendirilmelerini) eksik etmez, onlara iyi davranır ve evlendirirse cenneti hak etmiştir.”
Meallerini sunduğumuz ayet ve hadisler, biz Müslümanlara çocukların yetiştirilmesiyle ilgili hem genel, hem de özel mesajlar sunmakta, sorumluluklarımızı hatırlatmaktadır. Müslümanlar olarak neslimizin olumsuz davranışlarından şikayetçi olmadan önce, üzerimize düşen görevleri anne-baba, olarak yerine getirip getirmediğimizin değerlendirmesini yapmalıyız.