OKA'DAN AVRUPA VE TÜRKİYE KARŞILAŞTIRMASI

TR83 Bölgesi ve Avrupa'daki Bölgeler karşılaştırıldı Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından yürütülen çalışma ile seçilen EUROSTAT verileri kullanılarak TR83 Bölgesi ile Avrupa ve Türk

TR83 Bölgesi ve Avrupa’daki Bölgeler karşılaştırıldı

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından yürütülen çalışma ile seçilen EUROSTAT verileri kullanılarak TR83 Bölgesi ile Avrupa ve Türkiye’den bazı bölgeler karşılaştırılmıştır. Çalışmada Türkiye’nin Düzey2 Bölgeleri verilerinin mevcut olduğu 21 kriter ışığında toplam 18 Düzey2 Bölgesi karşılaştırıldı.

Dünyada yaşanabilir ülke ve şehir kavramları son yıllarda öne çıkmaktadır. “Yaşanabilirlik” kavramının sabit bir veri seti bulunmamaktadır. Ancak, bu kavramın öne çıkmasının en önemli sebeplerinden biri yalnızca ekonomik verileri değil; sağlık, eğitim vb gibi farklı değişkenlerin dikkate alınmasıyla oluşturulmasıdır. Artık yaşanılan şehir veya ülkenin yalnızca ekonomik açıdan değil, aynı zamanda sosyal imkânlar açısında da avantajlı olması aranmaktadır. Çalışma içerisinde Avrupa’da “yaşanabilir şehir” anketlerinde ön sıralarda yer alan illerin içinde yer aldığı Bölgelerin verilerinin değerlendirilmesi de bu açıdan önem arz etmektedir.

Çalışma sonuçlarına göre, TR83 Bölgesi, “işsizlik oranı”, “uzun süreli işsizlik oranı”, “doğurganlık oranında hem yaşanabilir şehir bölgeleri, hem de diğer Avrupa Bölge ortalamalarından daha iyi bir performansa sahiptir. TR83 Bölgesi, “tüm öğrencilerin toplam nüfusa oranı”, “15-24 yaş arası nüfusu okullaşma oranında yaşanabilir şehir bölgelerinin gerisinde kalmakla beraber diğer Avrupa Bölgeleri ortalamalarından daha iyi değerlere sahiptir. Nüfusa ilişkin veriler hariç diğer bütün verilerde, TR83 Bölgesi, hem yaşanabilir şehir bölgelerinin hem de diğer Avrupa Bölge ortalamalarının gerisinde kalmaktadır.

Çalışmanın tamamına Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı internet sayfası www.oka.org.tr adresinden ulaşılabilir.[gallery ids="22772"]

Bölgenin Dış Ticaret Ortamı Analiz Edildi

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından yürütülen dış ticaret analizi çalışması ile TR83 Bölgesi’ndeki imalat yapan firmaların ihracat konusundaki kapasiteleri, beklentileri, ihracat yapmaları önündeki engellerin ve karşılaşılan zorlukların ölçülmesi ve bunlara ilişkin değerlendirme ve öneriler geliştirilmiştir. Bu çalışmanın kapsamı, TR83 Bölgesi’nde imalat sektöründeki firmaları içermektedir, yani Nace Rev.2 Kodu C:İmalat olan firmalardır.

Çalışmanın sonuçlarına göre ülkemizin 2023 yılı ihracat hedefine ulaşabilmesi adına daha yüksek teknolojili ürünlerin üretimine yönelmek gerekmektedir. Bu kapsamda bu konuyla ilgili farkındalık faaliyetlerinin yanı sıra imalat firmalarının yüksek teknolojili ürünleri hangi ülkeye, hangi şartlarda ihracat edebileceği ile ilgili uzman ve pazar bilgisinin aktarılması önem taşımaktadır.

İhracatın geliştirilmesi ve düşük teknolojili ürünlerden katma değeri yüksek ürünlere dönüşüm şeklindeki yapısal değişikliklerin gerçekleştirilebilmesi için üniversitelerin, ticaret ve sanayi odalarının, iş ve meslek oda/dernek/ vakıflarının firmaları yönlendirmesi büyük önem arz etmektedir. Bu çerçevede bu sayılan kurumlar tarafında işlet­melere birebir yönlendirme destekleri verilmesi için kurumlar arası altyapının ve destek mekanizmalarının kurgu­lanması gerekmektedir.

Çalışmanın tamamına Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı internet sayfası www.oka.org.tr adresinden ulaşılabilir.[gallery ids="22773"]

TR83 Bölgesi İlçeleri Sosyo-ekonomik Gelişmişlik Endeksi (2014) çalışması sonuçlandı

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen TR83 Bölgesi İlçeleri Sosyo-ekonomik Gelişmişlik Analizi (SEGE) 2014 çalışması ile TR83 Bölgesi İlçeleri gelişmişlik düzeyine göre sıralanmıştır. Çalışmada demografik yapı, istihdam, mali yapı, eğitim, sağlık, yoksulluk, katılım ekonomik yapı, tarım, turizm, çevre ve altyapı, sosyal hayat ve desteklere ilişkin göstergeler bazında TR83 Bölgesi’ndeki 50 ilçe analiz edilmiştir.

Çalışmanın sonuçlarına göre Atakum ilçesi gelişmişlik sıralamasında ilk sırada yer almış, Atakum’u sırasıyla İlkadım, Çorum Merkez, Tokat Merkez, Tekkeköy ve Amasya Merkez ilçeleri takip etmiştir. İlçeler endeks değerlerine göre 5 genel gelişmişlik düzeyine ayrılmıştır. Gelişmiş grupta bulunan ilçelerin en belirgin ortak özelliği nüfus bakımından bölge içinde en önde gelen ilçeler olmalarıdır. Kentleşme oranları da benzer bir şekilde yüksektir.

Son gelişmişlik düzeyinde bulunan ilçeler genel olarak nüfusun düşük, engebenin ve yükselti alanlarının fazla olduğu ilçelerdir. Bu ilçelerde kırsal yaşam ve tarımın ağırlığı, yaşlı nüfusun fazla olması, eğitim olanaklarının kısıtlı olması ve eğitim almış olan nüfusun göç ile ilçe dışına çıkması gibi faktörler eğitim seviyesini de düşük tutmaktadır. Sanayileşme eksikliği ile beraber istihdam olanaklarının yetersizliği bu ilçelerden daha gelişmiş çevre il ve ilçeler ile büyükşehirlere göçü zorunlu kılmaktadır.

Bu çalışma ile kamu kaynaklarının tahsisinde analitik bir zemin oluşturulması, ilçelerdeki yatırımların yönlendirilmesi ve mekânsal birimlere ilişkin politika ve stratejilerin belirlenmesi hedeflenmektedir.

Çalışmanın tamamına Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı internet sayfası www.oka.org.tr adresinden ulaşılabilir.[gallery ids="22778"]

Amasya Ticaret ve Sanayi Odası ITB Berlin Turizm Fuarı’na Gidiyor

Amasya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), 4-7 Mart 2015 tarihleri arası düzenlenen ITB Berlin Turizm Fuarı’na 44 kişilik kafileyle katılım sağlamıştır.

Oda yönetimi olarak görev ve sorumluluklarının bilincinde olduklarını, bu amaçla üyelerin faydasına işlerde bulunmak üzere oluşturulan koordinasyon ekibinin tüm gücüyle çalıştığını belirten Amasya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat Kırlangıç, “Bu çalışmaların bir meyvesi de 44 Amasyalı iş adamımızla birlikte Berlin’de katılacağımız dünyanın en büyük turizm fuarı olan Berlin ITB Fuarı’dır. Ekibimizin hazırladığı proje ile Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (OKA) doğrudan faaliyet desteğinden de yararlanarak üyelerimizin ufuk çizgilerini bir adım öteye taşıyacak önemli bir organizasyon gerçekleştireceğimize inanıyoruz” dedi.

Fuar öncesi yapılan hazırlık ve organizasyon çerçevesinde Almanya’daki meslek örgütleri, devlete bağlı ticari kuruluş ve organizasyonlarla da fikir alışverişi ile ikili görüşmeler yapılmasının sağlanacağına dikkat çeken Kırlangıç, “4-7 Mart tarihleri arasında katılacağımız bu fuarla doğal tarih ve turizm kenti olan kadim Amasya’mız çok önemli kazanım ve birikimler elde edecektir” diye konuştu.

 SAKİN ŞEHİR ADAYI ALAÇAM’DAN SEFERİHİSAR ZİYARETİ

Cittaslow (Sakin Şehir) çalışmaları kapsamında Alaçam Belediyesi tarafından organize edilen Seferihisar Cittaslow Yerinde İnceleme Ziyaretine Alaçam Kaymakamı Sayın Oğuz Alp ÇAĞLAR, Alaçam Belediye Başkanı Sayın Hadi UYAR ve Alaçam Cittaslow çalışması koordinatörü Sayın Yusuf BAŞ ile birlikte Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Cittaslow Çalışma Ekibi üyesi Seda DÖNMEZ ÖRSOĞLU katılım sağlamıştır.

Ziyaret kapsamında Seferihisar Belediye Başkanı Sayın Tunç SOYER ve Seferihisar Kaymakamı Sayın Resul ÇELİK ile makamlarında görüşmeler yapılmıştır. Sakin Şehir markalaşması kapsamında ilçede öne çıkan çalışmalardan Belediye Çocuk Belediyesi, S.S. Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (Seferipazar), Can Yücel Tohum Merkezi, Seferihisar Mandalina Birliği, Sığacık Kaleiçi, Seferihisar Üretici Pazarı, Seferihisar Belediyesi Kent Belleği ve Anı Evi (Zenşiye Güler Konağı), Doğanbey Kadın Emeği Evi (Keçe Atölyesi) ziyaret edilmiştir.[gallery ids="22777"]

 Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’ndan Samsun İş Kadınları Derneğine Koçluk Eğitimi

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı 2014 Yılı Teknik Destek Programı kapsamında desteklenen ve başvuru sahibi olan Samsun İş Kadınları Derneği’nin ve Samsun’daki diğer Kadın STK’ların yaklaşık 30 üyesine verilen “Yöneticiler İçin Koçluk Becerileri Eğitimi” 01-03 Mart 2015 tarihlerinde 3 gün süresince Samsun’da gerçekleştirildi.

Eğitimde: Koçluk tanımı; temel koçluk becerileri, yöneticilerde koçluğun önemi, yöneticiliğin temel prensipleri, iletişim teorileri, etkin liderlik modelleri, yüksek performans kültürü, yönetici koçluğu teknikleri gibi konular teorik ve uygulamalı olarak anlatıldı.[gallery ids="22776"]