ÖLDÜRMEYİ BİLEN İNSANOĞLU, YAŞATMAYI DA BİLMELİ!

Cumhuriyet Halk Partili kadınlar, çağımızın vebası olarak değerlendirilen kanser hastalığı konusunda farkındalık yaratmak ve kanser hastası olan yurttaşlarla dayanışmak adına Kanserle Mücadeleyi Deste

Cumhuriyet Halk Partili kadınlar, çağımızın vebası olarak değerlendirilen kanser hastalığı konusunda farkındalık yaratmak ve kanser hastası olan yurttaşlarla dayanışmak adına Kanserle Mücadeleyi Destekleme ve Kansersiz Yaşam Derneği'ni ziyaret etti.
CHP'Lİ KADINLAR KANSERLE MÜCADELE DERNEĞİ'NDE
Kanser hastalığının, özellikle bölgemizde aşırı derecece yaygınlaştığını ve bunun sebeplerinin de araştırılması gerektiğini söyleyen CHP önceki dönem Samsun İl Kadın Kolları Başkanı Elif Çakır, "Sağlıklı bir yaşam, hepimizin hakkı. Her Türk vatandaşının sağlığı, Anayasal güvence altında. Dolayısıyla, devlet insanların sağlığını korumak adına gerekli tedbirleri almalı. Bunu yapmazsa, ya da eksik yaparsa, ortada bir suç vardır ve devlet de bu suça ortak olmuş demektir. Karadeniz bölgesinde yaşıyoruz. Seksenli yıllarda, Çernobil faciası yaşandı. Bilim insanları, yağmur bulutlarıyla radyasyonun taşındığını ve toprağımıza, suyumuza zehirli maddelerin karıştığını söylediler. Aradan yıllar geçti ve şimdi kara kara düşünüyoruz neden en çok bizim bölgemizde var diye. Niyesi var mı? Tehlike bağıra bağıra gelmiş adeta. Şimdi, Sinop'a nükleer santral yapılıyor. Nükleer bir takım maddeler, Samsun limanından taşınacak. Felâket daha da büyük. Bunu görmemiz lazım. Bunlara tepki göstermemiz lazım. Vakit geçmeden, Sinop da Çernobil olmadan bu tehlikeyi uzaklaştıralım. Bu sadece belli bir kesim için tehlike oluşturmuyor. Bu, her canlı için büyük tehlike. Yazık ediyoruz. Oysaki, gelecek nesillere sağlıklı bir çevre ve sağlıklı bir yaşam bırakmak gibi insani bir borcumuz var. Ülkeyi ticari rant alanına çevirenlerin ve yandaş iş adamlarına para kazandırmaktan başka bir şey düşünmeyen hükümet adamlarının umurunda olmayabilir ama sağlıklı bir çevre için duyarlı her yurttaşımızla beraber mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.
Devletin sosyal güvenlik politikasının, kanser hastaları lehine yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine vurgu yapan Elif Çakır, "Zaman zaman vatandaşlarımız da şahit oluyordur. Kanser hastaları, ilaç bulmakta zorlanıyorlar. Ülkeye kaçak ilaçların girdiği, bir kısım ilaçların karaborsa satıldığı söyleniyor. Böyle denetimsizlik olmaz. Böyle sosyal güvenlik politikası olmaz. Kanser hastalarının tüm sağlık harcamaları, devlet tarafından ve tamamen ücretsiz karşılanmalıdır. Ayrıca, kanser araştırmalarına daha çok bütçe ayrılmalıdır. Daha çok araştırma yapılmalıdır. Birbirini öldürmek için son teknoloji silah üreten insanoğlunun, insanlığı yaşatacak formüller için de aynı gayreti göstermesini bekliyorum. Hastalarımız için, moral de önemlidir. Özellikle kanser hastaları için moralin önemini, tüm sağlıkçılar vurguluyor. Belediyeler de yerelde bu konuyla ilgili farkındalık yaratacak çalışmalar yapmalıdır. Sadece kanalizasyon döşemekle hizmet yapılmış sayılmaz. Özellikle, belli gün ve haftalarda daha çok duyarlı olmalıyız. Kanserle Mücadeleyi Destekleme ve Kansersiz Yaşam Derneği'nin her zaman yanında olacağız. Ayrıca, tüm Samsunlu hemşerilerimizi de bu derneğimize sahip çıkmaya ve maddi manevi destek olmaya davet ediyorum." diye sözlerini tamamladı.
Ziyaretten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Kanserle Mücadele ve Kansersiz Yaşam Derneği Samsun Şube Başkanı Adem Başbuğ ise, "Öncelikle sizlere çok teşekkür ediyorum. Kanser zor bir hastalık. Elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Hastalarımıza destek olmaya çalışıyoruz. Siyasetle uğraşan insanların, kamu için çalışan derneğimizi ziyaret etmesi, bize güç ve moral veriyor. İş başa gelmeden çare aramak lazım. Bu derneğin kuruluş amaçlarından biri de budur. Duyarlılık yaratacağız, farkındalık yaratacağız. Başka çaremiz yok. İnsanoğlu, bundan yüz yıl önce sıtmayla, vebayla mücadele ediyordu. Bunları yendi. Kanser de yenilmez değildir ama insanoğlunun çalışması ve bilimin verileri ile hareket ederek, azmetmesi gerekiyor" diye konuştu.