OLİMPİYAT OYUNLARINA 100 GÜN KALDI

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Vali İbrahim Şahin ile birlikte Sheraton Otel'de düzenlenen 18-30 Temmuz 2017 tarihinde Samsun'da yapılacak olan İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları Medya B

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Vali İbrahim Şahin ile birlikte Sheraton Otel’de düzenlenen 18-30 Temmuz 2017 tarihinde Samsun'da yapılacak olan İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları Medya Bilgilendirme toplantısına katıldı.
Toplantıya ayrıca Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın  Eşi Eda Kılıç, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kamuran Özden, İşitme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Yakup Ümit Kithir, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Güven Özyurt ile yaygın ve yerel spor yazarları, sporcular ve basın mensupları katıldı.
DÜZENLİ BİR ŞEKİLDE GERÇEKLEŞTİRİLMEKTEDİR
Toplantının açılış konuşmasını yapan Gençlik ve Spor Bakan Akif Çağatay KILIÇ “Uluslararası organizasyonlar ortak heyecanların dünya barışına da katkı sağlayan ve köprü görevi sağlayan dev organizasyondur. Son derece önemli gördüğümüz 23. İşitme Engellileri Olimpiyat Oyunları vasıtasıyla bu misyonu yerine getirebileceğimize inanıyoruz. Organizasyona yönelik hazırlıklar son derece hızlı ve düzenli bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Organizasyonlar ve müsabakalar için kullanılacak toplam 39 tesisin tamamına yakını hazır durumdadır. Yapımı devam eden atıcılık, atletizm, bowling salonu yapımı çalışmaları da bu ay sonuna kadar tamamlanacaktır. Bu Deaflympics Olimpiyat Oyunları bu güne kadar 17 farklı ülkede düzenlendi. Samsun Deaflympics 2017 ön kayıt başvuranlarına göre oyunlar, tarihinin en geniş katılımlı organizasyonu olmaya şu anda aday. Olimpiyatlar için Türk İşaret Dili ve Uluslararası İşaret Dili eğitimlerimiz bütün hızıyla devam etmektedir. Oyunlar 21 branşta gerçekleştirilecek. Bunlar atıcılık, atletizm, badminton, basketbol, yol bisikleti, dağ bisikleti, bowling, futbol, tarihinde ilk kez golf, grekoromende ve serbestte güreş, hentbol, judo, karate, masa tenisi, oryantiring, plaj voleybolu, taekvando, tenis, voleybol ve yüzme branşlarıdır. Hazırlıklar büyük ölçüde tamamlanmış durumdadır" dedi.
DÜNYADA SAYILI ÜLKELERİN ULAŞTIĞI BİR NOKTADIR
Organizasyonun dünya genelinde ilgiyle takip edilebilmesi için de bütün çalışmaları yapıldı, yapılmaya devam edildiğini açıklayan Bakan KILIÇ, "Şu anda kurulacak basın merkeziyle beraber önümüzdeki aylar içerisinde oyunlara gidecek olan süreçte ciddi anlamda bir bilgilendirme ve haber çalışması yapılacak. Doğal olarak Samsun bu çalışmalarda tanıtım açısından hem de uluslararası camiada bilinirlik açısından öne çıkacaktır. Türkiye prestijli organizasyonlara ev sahipliği yapma konusunda bir marka ülke haline geldi. Her organizasyona talip değiliz ve olmayacağız. Çünkü Türkiye’de gerçekten altyapı anlamında ulaştığımız nokta, sportif çalışmalarımızla geldiğimiz nokta, dünyada sayılı ülkelerin ulaştığı bir noktadır. Biz bu organizasyonların ülkemize, dünyaya ve özellikle ülkedeki sporcularımıza destek vermesi açısından ve onların tecrübe kazanmaları için Türkiye’de yapmak istiyoruz. Aynı zamanda uluslararası müsabakaların, olimpiyatlar, paralimpik oyunlar ve farklı müsabakalardaki kota müsabakaları ülkemize alıp, ev sahibi avantajını kullanmak isteriz. Bu anlamda yoğun çalışıyoruz" diye konuştu.
TURNUVADA MADALYA SIRASINDA 7'İNCİ OLMUŞTUK.
18-30 Temmuz 2017 tarihlerinde Samsun’da İşitme Engelliler Olimpiyatları tarihinde rekor düzeye gelecek olan oyunları inşallah düzenleyeceğiz. İlk oyunlar 1924 yılında yapıldığını vurgulan Bakan Kılıç," En sonuncusu olan 22'inci Oyunlar da Bulgaristan’da yapıldı. Oraya Türkiye 169 sporcu ile katıldı. 7 altın, 9 gümüş ve 19 bronz olmak üzere toplam 35 madalya kazanmıştık. Turnuvada madalya sırasında 7'inci olmuştuk. Samsun’da evimizde yapılacak turnuvada çok daha üstü sıralarda oluruz inşallah. Bizim bu anlamda işaret dilini öğrenmek de önemli bir olay. Dünyada bazı engellerle hayatlarını devam ettirmek zorunda olan kardeşlerimiz var. Bedensel ve zihinsel engellerin hayatımızı biraz daha zorlaştırdığını görüyoruz ama bu kardeşlerimiz bunların engel olmadığını ortaya koyan kardeşlerimiz. Biz de inşallah bu yaz Samsun’da düzenleyeceğimiz 23'üncü İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları ile fiziki anlamda aslında hayatın içerisinde engel olmadığını, toplum içerisinde bir yerlere gelmenin, toplumun destek vermenin önünde bir engel olmadığını tüm dünyaya göstereceğiz. Bu konuda basın mensuplarına da büyük iş düşüyor. Bütün bunları hep beraber başaracağımıza yürekten inanıyorum” dedi.
SAMSUN’DA MAVİ BAYRAKLI PLAJ SAYISI ARTACAK
Gün boyunca olimpiyatların yapılacağı tesislerin bir kısmını gezen heyete Samsun hakkında bilgiler veren Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun’da Mavi Bayraklı plaj sayısının 2’den 7’ye yükseldiğini açıkladı. Başkan Yılmaz konuşmasında; “Geçtiğimiz yıllarda Mavi Bayrak almak için başvurularda bulunmuştuk ve 2 plajımızdaki denizimizin temizliğini ve kalitesini mavi bayrakla taçlandırmıştık. Bir yıllık bir süre geçtikten sonra Fener Plajı ve Sheraton Otel’in plajı Mavi Bayrak aldı. Sonra ‘Bununla yetinmiyoruz’ diyerek 10 plajımız için daha ilgili kuruluşa taleplerimizi ilettik ve onların denetimine sunduk. 10 plajımızın 5’ine Mavi Bayrak verdiler. Diğer plajlarımızın da Mavi Bayrak alması için gerekli düzenlemeleri yapıp tekrar başvuracağız. Kentimizdeki Mavi Bayraklı plaj sayısını arttıracağız. Mayıs ayında tören düzenleyerek Mavi Bayrakları plajlarımıza asacağız” diye konuştu.
TERME’DE 1, ATAKUM’DA 4 PLAJA MAVİ BAYRAK
Mavi Bayrağın deniz temizliğinin ve kalitesinin imzası olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Mavi Bayrak Samsun’un kentsel ölçekte deniz suyu temizliği, sahil temizliği ve sahil standartı itibariyle gelişmişliğini gösteren bir akreditasyon olduğu için ve sürecin uluslararası bir olimpiyat öncesinde tamamlandığı için sevincimizi sizlerle paylaşmak istedim. Terme Miliç Tesisleri, Atakum’da Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz Parkı’nın bulunduğu hizadaki plajımız, Çobanlı sapağında bulunan plajımız, OMTEL Otel’in hemen önünde bulunan plajımız ve Kurupelit Marinasının biraz gerisindeki plajımız Mavi Bayrak almayı hak etti. Böylelikle Samsun denizinin kalitesiyle anılacak bir şehir olma özelliğine de sahip oldu” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Konuşmaların ardından, İşitme Engelliler Olimpiyatları Genel Koordinatörü Serkan Baltacı, ilimizde gerçekleşecek olan 23’üncü İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunlarının tanıtımıyla ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Sunumun ardından toplantı soru-cevap şeklinde devam etti.
Köksal ÖNER
şokhaber.net