OMÜ'de TSE Belge Töreni
'Kalite Yönetim Sistemi'ni benimseyen ve dış tetkik sürecini 2 Ağustos tarihinde başarıyla tamamlayan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Türk Standartları Enstitüsünden (TSE) 'Yüksek Öğrenim ve Eğitim
TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin, verdiği "Yükseköğretimde Kalite Standartları" konulu konferansın ardından TSE ‘TS EN ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi’ belgesini OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç’e törenle teslim etti.
OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen programa; Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Samsun Vali Yardımcısı Mehmet Aktaş, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Vedat Ceyhan, Prof. Dr. Mehmet Kuran ile Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz, Genel Sekreter Doç. Dr. Menderes Kabadayı, Samsun Ürün Belgelendirme Müdürü Erol Kaygı, akademisyenler, idari personel ve öğrenciler katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç kaliteyi, bir işi iyi yapabilmek için gereken imkân ve şartların oluşturulması olarak tanımlayarak şöyle devam etti: “Bir işin nasıl yapıldığı ve o işten etkilenenlerin memnuniyeti oldukça önemli. Hepimiz yapılan bir işle muhatap olma durumunda kaldığımızda o işin kalitesini önemseriz. Özellikle üniversite gibi bir kurumda kaliteden bahsedildiğinde çok geniş bir alanın etkilendiğini fark etmekteyiz. Ülkenin gelişmesinde büyük rol üstlenen üniversitelerin asli görevlerini iyi yapabilmeleri, o ülkenin gelişmesi açısından çok önem arz etmekte. Ülkelerin gelişmişliğinin temelinde hep güçlü ve işini iyi yapan üniversiteleri görüyoruz. Bu nedenle bizler de kanunla üniversitelere verilen görevleri en iyi şekilde yerine getirebilmek için çalışıyoruz. Böylece bu çatı altında eğitim alan on binlerce öğrenci, yetkinlik ve çalışma kültürüyle ülkenin değişik sahalarında görev yapacak.”
Kaliteyle ahlakı da birbirinden ayırmamız mümkün değil
Göreve başladıkları tarihten itibaren kalite çalışmalarını önemsediklerini ifade eden Rektör Sait Bilgiç “Her zaman kalite sürecini sizlerin katılımıyla başarıya ulaştıracağımıza inandık. Bugünkü toplantının da bu sürece katkı sunacağına inanıyorum” dedi.
Kaliteli bir hayatın varlığının insan kalitesinin varlığıyla ilgili olduğunun altını çizen Rektör Bilgiç “Kaliteyle ahlakı da birbirinden ayırmamız mümkün değil. Çünkü ahlaklı insan işini de iyi yapan insandır. Bu insanların varlığı toplumun gelişmesi ve sağlığı açısından çok önemli. Bu nedenle biz bu tür beraberliklerin bu iklim ve kültürü oluşturduğunu düşünerek faaliyetlerimizi arttırıyoruz.
OMÜ’nün 45. yılını kutlamaya hazırlandığına da dikkat çeken Rektör Sait Bilgiç “Yaklaşık 55 bin öğrencisi ve 6 bin 500 çalışanı bulunan bir üniversiteyiz. Şu an 19 fakülteye sahibiz ve bu sayı Üniversitemizin adını simgelerken öğrenci sayımız da Samsun’u simgeliyor. Bu da birbiriyle uyum ve anlam sağlıyor.” şeklinde konuştu.
Uluslararası etkileşim yapan üniversitelerin öne çıkacağı görülüyor
OMÜ’nün dünya üniversiteleri arasında sıralamasının ilk 1001’de yer aldığını kaydeden Rektör Bilgiç, uluslararasılaşmaya verilen önemle ilgili de şunları söyledi: “5 bin öğrenciyle uluslararası öğrenci sıralamasında Türkiye’deki üniversiteler arasında beşinci sıradayız. Bu öğrencilerin üniversiteye katkısı bakımından da üçüncü sıradayız. Son iki dönem stratejik planımızda uluslararasılaşma ana amaçlarımızdan biri. Bu nedenle hissedilir gelişme kaydettik ve daha ileri götürmek için çalışıyoruz. Sadece öğrenci sayısıyla değil özellikle uluslararası iş birliklerinde ve projelerde yer alarak ilişkileri güçlendirmeyi hedefliyoruz. Son yıl içinde yer aldığımız Erasmus Mundus projesiyle 15 uluslararası üniversiteyle iş birliği yaptık. Bu üniversitelere de öğrenci ve akademisyen düzeyinde geliş ve gidişler olacak. Bu iş birliklerini güçlendirmek için akademisyenlerimizden yeni projeler üretmelerini bekliyoruz. Çünkü dünya küçüldü ve birbiriyle etkileşim halinde. Birbiriyle etkileşim ve iletişim halinde olan üniversitelerin daha öne çıkacağı görülüyor.”
Engin tecrübesi ve bilgisini paylaşacak TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin’e teşekkürlerini sunan Rektör Sait Bilgiç, hayırlı bir konferans olmasını diledi.
Kalitenin insanın kendisine ve kurumuna bağlılığını ifade ettiğini belirten Samsun Vali Yardımcısı Mehmet Aktaş da “Yaşadığımız modern çağı diğer çağlardan ayıran şey üretilen mal ve hizmetlerin çokluğu, çeşitliliği ve niteliği. İnsanın varlığını devam ettirmek için gereksinim duyduğu mal ve hizmetlerin niteliğinin teminat altına alınması da birtakım kurallar ve kurumların gözetiminde. İnsanları doğrudan ya da dolaylı etkileyen kamu hizmetlerinin kalitesi de burada çalışanların kurumu sahiplenmesine inanç ve kararlılığına bağlı. Kalitenin yerleşip kök salacağı en etkili kamusal alan ise eğitim. Bu bakımdan en etkili ve önemli araç. Akademik ve üst düzey eğitimin son adresi de yükseköğretim. Burada kaliteyi içselleştirmek tüm sektör ve alanlarda kaliteyi sağlayacaktır. Bu sebeple bu programın çok anlamlı olduğunu düşünüyorum. Rektörümüze ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
Konuşmaların ardından Doç. Dr. Serhat Yener yönetiminde OMÜ Devlet Konservatuvarı Geleneksel Türk Müzikleri Ana Sanat Dalı öğretim elemanları, öğrenciler ve misafir sanatçılardan oluşan Türk müziği dinletisi yer aldı. Daha sonra Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin konuğu olarak Samsun’a gelen TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin, "Yükseköğretimde Kalite Standartları" konulu konferans ile katılımcılara hitap etti.
Bazı kurum isimlerinin o kurumun çalışanlarına ve öğrencilerine ayrı bir misyon yüklediğine inandığını ifade eden TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin “19 Mayıs gibi devlet tarihimizde çok önemli bir adımın atıldığı tarihin adıyla anılan OMÜ’de öğrenci olmanın o öğrenciye ayrı bir misyon ve duygu yükleyeceğini var sayıyorum. Bir vatandaş olarak öğrencilerimizin bu misyonu unutmamalarını arzu ediyorum” değerlendirmesinde bulundu.
TSE’nin görevleri, faaliyetleri ve teşkilat şeması hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Adem Şahin iş birliği yaptığı ve kurucusu olduğu uluslararası iş birlikleri hususunda da bilgiler paylaştı.
Üniversitelerin kalite çalışmalarının temelinde inanç ve lider var
Kalite sürecinin her hangi bir alanın şeklini belirleyen ve belirlenmiş şekle uygun faaliyet yapmak olduğuna işaret eden TSE Başkanı Adem Şahin yükseköğretimde kalite standartları ile ilgili şunları söyledi “Üniversiteler toplumun ortak kesişme alanıdır. Bu bakımdan bu kurumların kaliteye ilişkin standartlarını belirlemesi ve belirlenen standartların uygulanmasına yönelik çalışmaları olmalıdır. Bu çalışmaların temelinde ise inanç ve çalışmalara liderlik edecek kişi vardır. Yani bir üniversitenin kalite sürecine inanmış bir lider ve onun oluşturduğu takım yoksa orada kalite çalışması yapmak mümkün değildir. Bugün OMÜ’ye takdim edeceğimiz belgenin arkasında çok ciddi ve inanmış bir takım çalışmasının olduğunu biliyoruz. Bu nedenle Sayın Rektörümüzün liderliğine çok teşekkür ediyorum”.
Bu belge de kalite sürecinizin bir meyvesi
OMÜ’yle kalite çalışmalarının 2017 senesinde başladığını kaydeden Başkan Adem Şahin “İlk olarak kalite belgesini Mühendislik Fakültesine verdik. Kalite sürecinize ve bu süreci her birime yayarak sürekli hale getireceğinize inanıyoruz. Bugün bu belge de kalite sürecinizin bir meyvesi. Kolay bir süreç değildi. Biz kurum olarak Üniversitemize TSE belgesi vermekten mutluluk duyuyoruz. Kalite sürecinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bundan sonra OMÜ’nün insanlığa hizmet eden bir üniversite olarak eğitim vermeye devam etmesini diliyorum. Nice 44 yıllara” diye konuştu.
Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç de “Sayın Başkanımıza ve ekibine, kalite sürecimize olan katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Ayrıca bu belgenin alınmasında pay sahibi olan OMÜ ailesinin de her bir ferdine ayrı ayrı teşekkür ediyorum“ dedi.
Rektör Sait Bilgiç TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin’e fidan sertifikası takdim etti.
TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin de TSE ‘TS EN ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi’ belgesini OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç’e teslim etti.