OMÜ'de Yaratıcılık ve İnovatif Girişimcilik
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Samsun Teknopark A
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Samsun Teknopark A.Ş., Samsun Spor, Eğitim ve Tanıtma Vakfı (Sam-Sev) iş birliğiyle Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde ‘İş Modelciliği, Yaratıcılık ve İnovatif Girişimcilik’ konferansı düzenlendi.
[gallery ids="26490,26491"]
Konferansa, Rektör Vekili Prof. Dr. Süleyman KAPLAN, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevilhan MENNAN, Samsun Teknopark A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fehmi YAZICI, Sam-Sev Başkanı Rüştü ARABOĞLU, akademisyenler ve öğrencilerin katıldığı konferansın konuşmacısı TOBB Genç Girişimciler Üst Kurulu Üyesi ve Dünya Fütüristler Birliği Türkiye Başkanı Alphan MANAS katıldı.
Tüm çalışmalar Samsun’un geleceği içindir
Açılış konuşmasını Rüştü ARABOĞLU yaptı. “Sam-Sev Samsun özelinde kurulmuş bir vakıftır. Tüm çalışmaları Samsun’un geleceği içindir. Bu bağlamda buradayız” dedi.
Üniversite sanayi iş birliğini bir üst platforma çıkartabilmek
Samsun Teknopark ve girişimcilikle ilgili bilgi veren Prof. Dr. Fehmi YAZICI, “Teknoparktaki amacımız girişimcileri bulup fikirlerini değerlendirip bunların uzantısı olan sanayiye ve katma değeri yüksek olan alanlara dönüştürebilmek, üniversite sanayi iş birliğini bir üst platforma çıkartabilmek” diye konuştu.
Girişimcilik ve İnovasyon Dersi
YAZICI, konuşmasında “Üniversitemizde Girişimcilik ve İnovasyon adı altında Senatonun önerisiyle seçimli ders koydurduk. Bu dönemin başında bu ders Mühendislik Fakültesi ve iki farklı fakülte olmak üzere 3 fakültede zorunlu ders kapsamına alındı.” dedi.
Tüm Fakültelerde Girişimcilik Dersi Olacak
Prof. Dr. Süleyman KAPLAN ise konuşmasında, “Üniversiteler yalnız makale, kitap çıkaran yalnız eğitim veren değil; aynı zamanda toplumun ihtiyacı olan ürünleri çıkaran, üniversite sanayi iş birliğine doğru yönelmektedir. Burada inovasyon, girişimcilik söz konusu. Ülkemizde bu konularda çok ciddi yatırımlar, projeler yapılmakta. Üniversitemizde girişimcilikle ilgili dersleri bazı fakültelerde zorunlu hâle getirdik. İlerleyen süreçte tüm fakültelerde hocalarımızın verdiği girişimcilik dersleri olacak” diye konuştu.
Gelecek tahmini yaparken trendleri baz alıyoruz
Alphan MANAS ise gelecek tahminlerini nasıl yaptıklarını anlattı. “Bizler gelecek tahmini yapıyoruz ama Nostradamus değiliz. Gelecek tahmini yaparken trendleri baz alıyoruz ve senaryo oluşturuyoruz: iyi senaryo, orta senaryo, kötü senaryo. Biz kısa vadeli geleceği tahmin edebiliriz, uzun vadeli geleceği tahmin etmemiz gerçekten zor. Neden zor? (…) Çünkü dünyadaki konjonktürel değişiklikler aniden olabilir.” dedi.
Bilincimizi bilgisayara yükleyip bir yazılım hâline mi geleceğiz?
Gelecek teorilerinden de bahseden MANAS “2020’ye geldiğimizde şu ana kadar yaşadığımız son 15 yıllık değişim, 2015-2020 arasında yaşayacağımız değişimden çok farklı olacak. İnanılmaz teoriler var: Bilgisayarlar ile birleşip üstün zekalı Syborglar mı olacağız?, Bilincimizi bilgisayara yükleyip bir yazılım hâline mi geleceğiz?, İki insan arasında bilinç transferi mi yapacağız.” diyerek farklı teorileri katılımcılarla paylaştı. Konferansın sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevilhan Mennan konuşmacı MANAS ’a hediye takdim ederek teşekkür etti.