ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ 40 YAŞINDA

Vali İbrahim Şahin, Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin 40

Vali İbrahim Şahin, Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin 40. Kuruluş yılı etkinlikleri kapsamında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen törene katıldı.[gallery ids="24627,24628"]

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende bir konuşma yapan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, “40 yıl içerisinde Ondokuz Mayıs Üniversitesi bizim de sloganım olan özenilen bir üniversite düzeyine erişti. Üniversitemizin bu noktaya gelmesinde çalışanından, hemşiresinden, doktorundan, öğretmeninden, akademisyeninden, öğrencisine kadar hepsinin sayesinde üniversitemiz bu noktaya geldi. 01 Nisan 1975 yılından bu zamana kadar üniversitemizin bu düzeye gelmesine katkı sağlayan, zihinsel ve bedensel enerji harcayan, vakitlerini bu üniversiteye harcayan çalışanlarımızı, öğrencilerimizi, tüm kurumlarımızı, katkısı olanları ve emeği geçenleri tebrik ediyorum, kendilerine teşekkür ediyorum.

Doğal kaynaklarımız olabilir, ama ben ülkemizin doğal kaynaklarının olmamasını bir avantaj gibi görüyorum. Doğal kaynaklarımız çok olabilir ama eğitimli bir topluma sahip değilsek o doğal kaynakları güçlü ve eğitimci bir ülkenin insanları gelir onları sömürür. Siz eğitimli bir topluma sahip değilseniz ülkeniz için, ülkenizin refahı için bunları yeteri kadar kullanamazsınız. O yüzden bizim öncelikli işimiz eğitimli bir toplum oluşturmak ve akabinde de bir bilim topumu oluşturmaktır. Bu duygu ve düşüncelerle törenimize katılan Sayın Valimiz başta olmak üzere bütün konuklara hoş geldiniz diyorum. Sizleri sevgiyle selamlıyorum” dedi.

Vali İbrahim Şahin törende yaptığı konuşmasında, “Ondokuz Mayıs Üniversitemiz Türkiye’de 16. sırada kurulan ilk üniversitelerdendir. Bu üniversitemizin bu gün 40. kuruluş yıl dönümüdür. Bu kuruluş yıl dönümü münasebetiyle üniversitemiz çeşitli güzel etkinlikler düzenlemektedir. Bu etkinlik çerçevesinde iki gün önce üniversite bünyesinde bulunan Merkez Halk Kütüphanesi’nde görme ve zihinsel engelli öğrencilerimizin istifade edebilecekleri bir ‘Engelsiz Kütüphane’nin açılışını gerçekleştirdik. Burada yapılan çalışmanın önemi özellikle görme ve işitme engelli kardeşlerimizin bolca vakit geçirmeleri için gerekli olan materyallere sahip olunmasıdır.

Özellikle Ondokuz Mayıs Üniversitemizde yüksek lisans ve doktora öğrenci sayısının arttırılması üniversitemizin zenginliği açısından da oldukça çok önemlidir. Bu çok önemsediğim bir konudur. Üniversitemiz aynı zamanda uzaktan eğitim de yapmaktadır. Bizim üniversitemize bakıldığında fakülteleriyle, yüksekokullarıyla, enstitüleriyle artık kabına sığmaz bir noktaya gelmiştir. İnşallah Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi bünyesinde bir üniversite daha meydana gelir. Çarşamba ilçemizde sanki bir üniversite oluşmaktadır. İnşallah Çarşamba ilçemizde ikinci bir üniversite şehrimize kavuşur diye umuyorum.

Değerli hocalarımız, akademisyenler, biz yerel yöneticilere, merkezi idarenin taşradaki yöneticilerine katkı sağlamanızı özellikle istiyorum. Hangi bölümden veya branştan olursanız olun, özellikle Valiliğimize, Büyükşehir Belediyemize, bizlere katkı verin ki bizler daha verimli işler yapalım. Aksi takdirde yaptığımız bazı yanlış uygulamalar bizi daha sonra telafisi mümkün olmayan veya geriye dönüşü olmayan bir noktaya taşır. Onun için Üniversitelerimizle birlikte çalışmak hem bizim görevimiz olmalı, hem de siz değerli hocalarımın, akademisyenlerin bizlere katkı sağlamanızı, buna bir görev gibi bakmanızı arzuluyorum. Yabancı öğrencilerin üniversitemizdeki sayılarının artması üniversitemiz için çok önemlidir. Çünkü bunun sayesinde hem ülkemiz zenginleşiyor, hem bu gelen öğrenciler Türkçe öğreniyor, hem de biz onlarla kaynaşıyoruz. İşte bu dünya üniversitesi olmanın bir gerekliliğidir, özelliğidir.

Özellikle 40. Yılını doldurmuş olan bu üniversitemiz artık bir sürü konuyu aşmış ve başka üniversitelere model olmaya başlamıştır. Üniversitemiz öğrenci sayısı ile de çok ciddi bir sayıya ulaşmıştır. Yazılım konusunda üniversitemizin artık en azından Türkiye’de önde gelen üniversitelerden biri olması gerekir düşüncesindeyim. Farklı dillerde eğitim görmek artık kaçınılmaz bir dönemi arz etmektedir. İngilizce ve Fransızca dışında fakültelerde sadece Rusça yabancı dil bölümünün açılmasının dışında, gerek yaz kurslarıyla, gerekse başka şekillerde Rusça öğrenen insan sayısını bir şekilde artırmak iyi olur diye düşünüyorum. Katılımınızdan dolayı sizlere şükranlarımı sunuyorum. Hepinize sevgiler, saygılar sunuyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin büyüyüp gelişmesinde emeği geçen, son bir yıl içerisinde görevinden emekli olan, üniversitede en uzun süre ve halen hizmet etmekte olan akademik ve idari personele, TÜBİTAK destekli projelerde ve bilimsel araştırmalarda Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ne dış destekli proje kazandıran akademisyenlere ve ayrıca Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ne yaptıkları büyük bağışlarla yeni okullar kazandıran hayırseverlere plaketleri ve teşekkür belgeleri Vali Şahin ve protokol üyeleri tarafından verildi.[gallery ids="24629,24630,24631"]

Plaket töreninin ardından, Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde öğretim gören Afrikalı öğrencilerin dans gösterileri, Uluslararası öğrenci korosunun Türkçe şarkı seslendirmeleri, Türkmen Dans Grubunun ve Karadeniz Halk Dansları Topluluğunun gösterisi ile etkinlik devam etti.[gallery ids="24632"]

Daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin 40.Kuruluş yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen törende 2014-2015 eğitim-öğretim yılında en yüksek puan ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesine 1. sırada yerleşen Ahmet Soyugür’e hediye verdi.[gallery ids="24633"]

Tören sonunda Üniversitenin 40.yıl pastası Vali Şahin, protokol üyeleri, akademik ve idari personel tarafından kesildi.

Törene ayrıca Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Birican, Canik Başarı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Bekdemir,  Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Mustafa Koçak, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, fakülte dekanları, öğretim görevlileri, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, sivil toplum temsilcileri, iş adamları, davetliler ve çok sayıda öğrenci katıldı.