Otoriterleşen Türkiye'nin Çölleşen Medyası
CHP Samsun İl Başkanı Dr
Birleşmiş Milletler, 1993 yılında özgür ve bağımsız bir basın için 3 Mayıs’ı Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak kabul etmiştir. Bugün gelinen noktada ülkemizde basının özgür olmadığı ortadadır.
AKP iktidarı döneminde, ülkemizde özgürlükler anlamındaki gerilemeden en çok etkilenen başlıklardan birisi de maalesef basın özgürlüğü olmuştur.
AKP’nin otoriter, tekelci ve tahammülsüz politika tarzı sonucunda, Türkiye, basın özgürlüğü anlamında Dünya’nın en itibarsız ülkeleriyle birlikte anılır hale gelmiştir.
Ülkelerin basın özgürlüğünü inceleyen Freedom House’un 2014 raporuna göre;
Türkiye, basın özgürlüğü bakımından dünya genelinde 134’üncü sıraya gerilerken, Avrupa sıralamasında da basını özgür olmayan tek ülke durumundadır. 2019 yılı itibarıyla cezaevlerinde 150’ye yakın gazeteci bulunmaktadır.
AKP iktidarının medyayı kontrol etme oranı %95’lere kadar yaklaşmıştır. AKP iktidarı döneminde Türk medyasında yaşanan tekelleşme, basın özgürlüğündeki büyük gerileme, medya kurumları ve gazeteciler üzerindeki siyasi ve ekonomik baskılar, kamu kurum ve kaynaklarının AKP propagandası için kullanımı ve ekonomik krizin medya kurumları üzerinde yarattığı sorunlar demokrasimiz için de en büyük tehdit halini almıştır.
Partimizin Bilim Platformu tarafından Mart 2019 tarihinde hazırlanan "Otoriterleşen Türkiye’nin Çölleşen Medyası” başlıklı politika notu ile AKP iktidarı döneminde Türk medyasında yaşanan sorunlar ortaya konulmuş olup, CHP’nin basın özgürlüğünü yeniden sağlamaya yönelik bakış açısına ve sektörde yaşanan sorunlara dair somut çözüm önerilerine yer verilmiştir.
Bütün baskı ve zorluklara rağmen kamuoyunu aydınlatma yolunda özveri ile uğraş veren bütün basın emekçilerinin 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Gününü kutluyoruz.
Cumhuriyet Halk Partisi olarak basın ve ifade özgürlüğü üzerindeki baskıcı uygulamalara son vermek için, hak hukuk adalet için çalışmaya devam edeceğimizi tüm kamuoyuna duyuruyoruz.