Özgür Basının Önünü Açmalıyız

Cumhuriyet Halk Partisi Samsun önceki İl Başkanı Av. Tufan Akcagöz, 10 Ocak çalışan gazeteciler günüyle ilgili bir açıklama yayınladı.

10 Ocak çalışan gazeteciler gününün, gazetecilerin sorunlarının da dile getirildiği, bu sorunların çözümü noktasında fikirler üretildiği bir gün olması gerektiğine dikkat çeken Akcagöz, “10 Ocak çalışan gazeteciler gününü içtenlikle kutluyorum. Gazetecilerin ve gazetecilik mesleğinin, demokrasi hayatımıza katkıları büyüktür. Halkın bağımsız haber alma hakkı, demokratik bir haktır. Bu hak, yasalarla güvence altına alınmıştır. Gazeteci arkadaşlarımızın, mesleklerini icra ederken büyük sıkıntılar yaşadıklarına yakinen şahidim. Özellikle genç arkadaşlarımız mesleğe başlarken büyük olumsuzluklarla karşılaşabiliyorlar. Bu olumsuzlukların en başında ise ekonomik sıkıntılar geliyor. Sendikal ve sosyal güvence yokluğu da bunlara eklenebilir” dedi.
Gazetecilerin haklarının güvence altına alınabilmesinin, vatandaşın özgür haber alma hakkının teminatını olduğunu vurgulayan Tufan Akcagöz, “Samsun’da görevlerini yapmaya gayret gösterirken saldırıya uğrayan gazeteciler var. Kenti idare edenler tarafından saygısızca tepkilerle karşılaşan gazeteciler var. Bunları yok sayamayız. Bu sorunları görmezden gelemeyiz. Hükümet, çıkarmış olduğu yasalarla, özellikle yerel basını neredeyse tamamen baskı altına almış, yerel muhalefeti susturmaya dönük çabalarla aslında haber alma hürriyetine de zarar vermiştir. Bu nedenle, 10 Ocak çalışan gazeteciler gününü kutlarken, bu sorunlara da işaret etmek durumundayız. Bu gün ülkemizde, siyasi iktidarın sevdiği ve himaye ettiği basın ile, özgür basın iki ayrı kutba ayrılmıştır. Gazeteler, televizyon kanalları ve hatta  televizyon programlarına katılan kişiler bile buna göre tasnif edilir hale gelmiştir. Bundan hiçbirimiz yarar görmeyiz. Demokrasi gelişecekse, yüz yıl öncesinin baskıcı zihniyetini bir tarafa bırakmak, özgür basının önünü açmak zorundayız. Bu uğurda mücadele veren tüm gazetecilerin bu anlamlı günün kutlarım” diye konuştu.