PERSONELE AFET ÖNCESİ HAZIRLIK EĞİTİMİ

Samsun Büyükşehir Belediyesi, afetlere karşı hazırlıklı ve bilinçli olunması amacıyla personele yönelik hizmet içi eğitim programı düzenledi

Samsun Büyükşehir Belediyesi, afetlere karşı hazırlıklı ve bilinçli olunması amacıyla personele yönelik hizmet içi eğitim programı düzenledi. Eğitimde katılımcılara afet öncesi, anı ve sonrasında yapılması gereken işlemler konusunda önemli bilgiler verildi.
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türk Kızılay’ı ve Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı işbirliği ile düzenlenen afet eğitim programı, Büyükşehir Belediyesi hizmet binası meclis salonunda yapıldı. Eğitim programına tüm birimlerden müdürler ve personeller katıldı.
Program kapsamında katılımcılara ülkemizde sıklıkla karşılaşılan afetler, afetlerle mücadelede temel bilgi ve kavramlar, afet bilinci kültürü, hazırlıklarda toplumsal güç birliği, çevredeki riskler ve bunların azaltılması, zorunlu deprem sigortası, yapısal olmayan risklerin önlenmesi, ilk 72 saati için hazırlık, aile afet planı, afet sonrası travma ve psikolojik ilk yardım ve Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) konularında bilgilen verildi. Ayrıca afet öncesi, sırası ve sonrasında yapılacak doğru davranış biçimleri ile ilk ve acil yardım şekilleri öğretildi. Samsun’un deprem, sel, heyelan, yangın, göçük ve çığ gibi afetlerde önemli riskli bölgelerden biri olduğunun vurgulandığı eğitimde, afet riskinin büyük olması sebebiyle herkesin hazırlıklı olmasının önemi kaydedildi.
Ailelerin afete hazırlık kapsamında yeterli bilgiye sahip olmasının hayati önem arz ettiğini ifade eden AFAD Sosyal Çalışma Uzmanı Ahmet Turunç, “Afetlerden zarar görmemek için bilinçli olup doğru müdahalelerde bulunmalıyız. Öncelikle oturduğumuz binaların taşıyıcı sistemlerinin ne kadar sağlam ve güvenlik tedbirlerinin olup olmadığını bilmememiz, yoksa önlem almamız gerekmektedir. Ev içi, ev dışı ve mahalle dışındaki açık bir alan, toplanma yeri olarak belirlenmelidir. Kan gruplarımızdan kullandığımız ilaçlara kadar önemli aile bilgi ve belgelerimiz bir flaş diskte saklamalıyız. Kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve varsa engelliler için hazırlıklı olmalıyız. Acil durum telefonlarını öğrenmeliyiz. Olası bir afette sığınıklarımızı hazır tutmalı, kurtarma ekipleri gelene kadar 1-2 gün neye ihtiyacımız olacak ise bunların bulundurulduğu afet ve acil durum çantamızı hazırlamalıyız” bilgisini verdi.
Afetlere karşı alınacak bireysel önlemlerin hayat kurtaracağının altını çizen uzman Ahmet Turunç, “Deprem sırasında sağlam bir eşyanın altına girerek korunmalıyız. Ev içindeki eşyalardan kaynaklı ölümlerin oranı yüzde 3.’tür. Böyle bir üzücü sonla karşılaşmamak için eşyalarımızı sabitlemeliyiz. Ailemizi afetten koruyacak bireysel planlar düşünüp, evimizdeki tehlikeleri bertaraf etmeliyiz. Afet sırasında panik, hata yapmamıza neden olacağı için mümkün olduğunca soğukkanlı davranmalıyız. Sel sırasında yüksek bir yere çıkmalı, araç içinde bulunmamalı ve bulanık suların içine girmemeliyiz. Heyelan sırasında binadan dışarı çıkmamalıyız. Çığ anında yan tarafa doğru kaçmalı, araç içindeysek dışarı çıkmamalı ve kontak kapatmalıyız. Yangın anında vana ve şebekeleri kapatmalıyız. Yangın tüpü kullanmayı mutlaka öğrenmeliyiz“ açıklamasında bulundu.
Türk Kızılay Samsun Şube Müdürü Reha Oğuz Ertuğrul, afetlerde Kızılay’ın hizmetleri ve teşkilat yapısı, İlk Yardım Merkezi Mesul Müdürü Goncagül Kılıç ile ilk ve acil yardım konusunda bilgilerini paylaştı. Türk Kızılay’ı Samsun Şube Başkanı ve Ruh Sağlığı Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Habip Demirel ise kişilik analizleriyle ilgili çarpıcı bilgiler verdi.