RAKAMLAR GERÇEĞİ YANSITMIYOR!
(MÜSİAD) Müstakil Sanayici ve İş adamları Derneği Samsun Şubesi ve MÜSİAD Frankfurt Şubeleri tarafından Serra Otelde düzenlendi
(MÜSİAD) Müstakil Sanayici ve İş adamları Derneği Samsun Şubesi ve MÜSİAD Frankfurt Şubeleri tarafından Serra Otelde düzenlendi.
Serra Otel’de yapılan toplantıya Samsun Valisi İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, AK Parti Milletvekili Fuat Köktaş, Eski Bakan Mustafa Demir, Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Ümit Kiler, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Coşkun Öncel, Samsun Barosu Başkanı Kerami Gürbüz ile çok sayıda bürokrat, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile Türk ve Alman iş adamları katıldı.
İTHALATINDA İSE İKİNCİ SIRADADIR
Samsun’un uluslararası ticaret alanındaki işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla düzenlenen ‘Türkiye-Almanya İş Forumu’ toplantının açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Ümit Kiler, “ Türkiye Almanya'nın en önemli ticari ortaklarından bir tanesidir. İki ülke arasındaki mevcut ticaret rakamları oldukça önemli bir ilişkiye işaret ediyor. 2015 yılı itibariyle Almanya, Türkiye’nin ihracatında birinci, ithalatında ise ikinci sıradadır. Almanya’ya yaptığımız 13,4 milyar dolarlık ihracatımız, Almanya’dan ithalatımız ise, 21,1 milyar dolar seviyesindedir. 2015 yılında toplam 430 milyon dolarlık ihracat yapan Samsun’un en çok ihracat yaptığı ülkeler arasındaki sıralamasında 47,3 milyon dolar ile Almanya ikinci sıradadır. Ben bu rakamları daha yukarı çıkartılabileceğine inanıyorum. Çünkü Samsun’un potansiyelinin çok daha yüksek olduğuna inanıyorum” dedi.
DÖRT ULAŞIM AKSINA SAHİP BİR ŞEHİRİZ
Önceliklerinin Samsun’un ekonomik bağlamda gelişimine örnek olmak istediklerini ifade eden Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, “Kentimizin iş dünyasını teşkil eden en büyük kuruluşu olarak önceliğimiz, kentimizin ekonomik bağlamda gelişimine örnek olmaktır. Bu bağlamda ekonominin en önemli paydaşları olan üyelerimizin yani işletmelerin kapasitelerinin arttırılması ve ulusallaştırılması adına önemli çalışmalar yürütmekteyiz. Samsun, çok yönlü üretim altyapısına sahip ve bu haliyle önemli bir potansiyeli barındıran bir kenttir. Sanayi ve ticaretin yanı sıra oldukça önemli iki ovaya sahibiz. Çok kıymetli turizm ve tarihi değerlerimiz var. Türkiye’de yalnızca üç kentin sahip olduğu dört ulaşım aksına sahip bir şehiriz. Bu imkânı gerçekleştirmek adına kentimize lojistik köy kazandırma gayreti içerisindeyiz. Türkiye’nin bu anlamdaki en önemli alt yapısı kent alt yapısını kentimize kazandıracağız. Medikal sektörü ile başladığımız bu projelere mobilya ve gıda ile devam ediyoruz. Önümüzdeki dönemde lokomotif sektör olan inşaat sektörüne ilişkin olarak projelerimiz devam edecektir” diye konuştu.
BURADA İHRACAT, ÜRETİM, EKONOMİ KONUŞULACAK
Forumun açılışında konuşan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Alman iş adamlarının foruma katılmalarının kendisini sevindirdiğini kaydetti. Katılımın yüksek olmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Yılmaz, “Bu forumda Samsun bilim insanlarının çok güzel ortaya koyacağını, Samsun’un uluslararası düzeyde bir platformda görüşmeye açacak bir enerjinin buradan yükseleceğine inanıyorum. Burada ihracat, üretim, ekonomi konuşulacak. O bakımdan Bu organizasyonun gerçekleşmesine katkı veren herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
MEVCUT RAKAMLAR GERÇEĞİ YANSITMIYOR
Samsun’un ekonomisi hakkında bilgi veren Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, “Turizmde büyük bir potansiyele sahibiz. Kentimiz hızla sağlık, lojistik ve tıbbi cihazlar ve cerrahi el aletleri sektörünün merkezi haline geliyor. Resmi kayıtlara göre Samsun yılda 450 milyon dolar ihracat yapıyor. Ama resmi olmayanlarla imalatlarla birlikte ihracat kapasitemiz daha yüksek. Yani kayıtlı olan işletmelerin yaptığı bu ihracat gerçeği yansıtmıyor. Ülkenin yaptığı 160 milyar dolarlar civarındaki ihracat tanımı önemlidir ve 2023 ve onu takip eden yıllarda 500 milyar dolarlara çıkarmaya çalışılıyor. Önemli olan bu ama Samsun’un ihracatı 450 milyon dolar değil. Samsun’un ihracatı, Samsun’da da üretilen imalatın katma değerlerinin birçoğu burada yazılmadığı için kent kayıtlarında olmadığı için düşük görünüyor. Sadece Amerikan Tabocco, 250 milyon dolar. Ama Samsun’da kaydı olmadığı için buraya yansımıyor. Bu bize yazılmalı. O zaman iki kayıt tutulmalı. Samsun’dan ihracat edilmesinin yanında Samsun’da üretilmiş bir ürünün katma değerinin kaydının tutulması gerekiyor” diye konuştu.
DAHA FAZLA ÇABA GÖSTERMELİYİZ
Kent ekonomisinin geliştirilmesi konusunda daha fazla çaba harcanması gerektiğini vurgulayan Başkan Yılmaz, “Sayın Cumhurbaşkanımız, bizleri topladığında ihracatta Samsun’un ne kadar geliştiğini, ihracatın arttığını ve kişi başına düşen milli gelirin ne kadar yükseldiğini soracaktır. Onun için daha fazla çaba göstermeli, çalışmalıyız. Önümüzdeki birkaç içinde ihracatımızı 1 milyar dolara çıkaracağımızı düşünüyorum. Şehircilik anlamında Samsun’u Dünya’nın en gelişmiş şehirlerinde ne varsa bu kentte de onun olması yönünde bir aksiyon planı içindeyiz. Şehrimizi geliştirerek geleceğe taşıyoruz. Ama şehri geleceğe taşımak yetmiyor, ekonomisini de geliştirmek, artırmak zorundayız“ şeklinde konuştu.
TURİZMDE HAK ETMEDİĞİMİZ BİR YERDEYİZ
Turizmi geliştirmeye ve canlandırmaya çalıştıklarına da değinen Başkan Yılmaz, “ Turizmde hak etmediğimiz bir yerdeyiz. Bu kadar güzel bir coğrafyada turizmimizi daha fazla geliştirmemiz ve turistlerin ilgi odağı haline getirmemiz lazım. Bu konuda eksikliklerimizi 2-3 yıl içinde büyük ölçüde tamamladık. Konaklama tesisi sorununu çözdük. Şuanda 3 bin 500 civarında konaklama kapasitemiz var. Sağlıkta çok iyiyiz. Sağlık turizminde bir iddia ortaya koyuyoruz. Samsun, ameliyat araç gereçleri üretiminde bir merkez haline geldi. Lojistik OSB’yi hızla inşa ediyoruz. Allah’ın izniyle Samsun, 2023’teki 500 milyar dolarlık Türkiye’nin ihracat hedefinde üzerini düşen görevi yerine getirecektir. Bu uğurda da bütün gayretimizle çalışacağız “ ifadelerini kullandı.
HEM BİZE, HEM DE BAŞKA ÜLKELERE SATIYOR
Vali İbrahim Şahin yaptığı konuşmasında, “Değerli misafirler; Samsun aynı zamanda sağlık kentidir. Sağlıkla ilgili Avrupa’dan çok misafirlerimiz geldi. Bizim gerek Kuzey Avrupa’da, gerek Avrupa’da, gerekse özellikle Almanya’da yapılabilecek birçok işimiz var. Samsun'a Vali olarak atandığım günden itibaren üzerinde sıkça durduğum bir konu cerrahi aletler konusuydu. Bu medikal aletler üç ülkede üretiliyor. Birincisi Almanya, ikincisi Pakistan ve üçüncüsü de Türkiye’de Samsun’dadır. Cerrahi aletlerde birinci ihracatımız Almanya'dır. Almanya bunları bizden alıyor, hem bize, hem de başka ülkelere satıyor. Onun için bizim biraz bu Almanya trafiğini ortadan kaldırmamız gerekiyor. Biz medikal aletlerle ilgili bir OSB kuruyoruz. Bakanlıklardan izinler çıktı. Kısa zamanda biz orada organize olacağız" dedi.
250 MİLYON DOLAR CİVARINDA İHRACAT YAPIYOR
Samsun’un önünde üç tane önemli tarih var olduğun dile getiren Vali Şahin,"Bir tanesi 2017 İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları'nı biz burada gerçekleştiriyoruz. İkinci önemli tarih 2019 Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 100. yıldönümüdür. Üçüncü önemli tarihte 2023 yani Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıldönümüdür. Sayın Cumhurbaşkanımızın, Başbakan olduğu zamanda bir talimatı olmuştu. Her şehre bir ihracaat limiti koymuştu. Samsun’un da 2023 yılındaki hedefi 1 milyar doları yakalaması gerekiyor. 19 Mayıs ilçesi Ballıca Sigara Fabrikası tek başına 250 milyon dolar civarında ihracat yapıyor. Bizdeki 450-500 milyon dolar ihracatı düşünürsek, sigara fabrikasını da buraya katarsak işimiz kolay. Açığımız olan 250 milyon doları bir şekilde kapatırız. Ama onu dışarıda tutarsak şuana kadar yaptıklarımız kadar yapacağız ki 1 milyar dolar hedefini tutturalım. Daha fazla çalışmak, daha fazla gayret gösterme yükümlülüğümüz var. Böyle bir toplantının yapılması bize ve Samsun’daki yatırımcıya, sanayiciye ve işadamlarına ciddi katkı sağlıyor. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyor, sizleri saygı ve sevgi ile selamlıyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
Köksal ÖNER
şokhaber.net