RİSKİ ÜSTLENMEZSEK PARA KAZANMA ŞANSIMIZ OLMAZ

Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi'nde Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Koordinatörlüğünde İl Kadın Girişimciler Kurulu tarafından düzenlenen ,'Türkiye'nin Kadın Gücü Samsun Buluşması' etkinliği Atakum

Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Koordinatörlüğünde İl Kadın Girişimciler Kurulu tarafından düzenlenen ,‘Türkiye’nin Kadın Gücü Samsun Buluşması’ etkinliği Atakum Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Atakum Sanat Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe Samsun Valisi İbrahim Şahin, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Turan Çakır, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu (STSO) Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Türkiye Makine ve Teçhizat İmalatı Meclis Başkanı Merih Keskin, TOOB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Evrim Aras, çizgi film Pepe’nin yapımcısı Ayşe Şube Bilgiç, ilçe ticaret odaları başkanları, kadın girişimci ve iş kadınları ile vatandaşlar katıldı.

[gallery ids="45008,45007,45010"]
OKULLARDA GİRİŞİMCİLİK HER YÖNÜYLE ANLATILMALIDIR

‘Türkiye’nin Kadın Gücü Samsun Buluşması’ etkinliğinde bir konuşma yapan Samsun Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Dr. Gülay Atık, “Türkiye’nin Kadın Gücü Samsun Buluşması'na hoş geldiniz. Giderek küreselleşen ve birbiri ile bağlantılı hale gelen dünyada başarıya ulaşmak için tüm sosyal ve ekonomik varlıklardan bir arada istifade etmek büyük önem taşımaktadır. Bir ülkenin çağdaşlık ve gelişmişliğinin en önemli göstergesi kadınlardır. Toplumsal ve siyasal yaşamda sahip oldukları hakları en iyi biçimde kullanan kadınlar, ülkelerinin kalkınmasına, gelişmesine ve çağdaşlaşmasına büyük katkı sağlayacaktır. Sürdürülebilir büyüme ve kalkınma tüm ülkelerin temel amaçları arasındadır. Ekonomik kalkınmada insan vazgeçilmez bir unsur olduğuna göre; Kadın olmadan kalkınmayı sağlamak mümkün değildir. Tam da bu nedenle kadınların konumunu güçlendirmek, eğitimi ve işgücüne katılımının sağlanması vazgeçilmez bir unsurdur. Daha az yoksul ve daha refah bir dünya için kadınlarımızın ekonomi içinde olması gereklidir. Daha refah bir dünya için kadının gücünden yaralanmalıyız. Nüfusun yarısının kadınlardan oluştuğu ülkemizde, nüfusun büyük çoğunluğu ise gençlerden oluşmaktadır. Tüm gençlerin bilinçlendirilmesi için adeta seferberlik yapılmalı, bu kapsamda üniversitelerde, meslek liselerinde, ilkokullarda girişimcilik her yönüyle anlatılmalıdır. Kadınsız toplum yarınsız toplumdur. Yarınlarımız için kadınlarımızın, kızlarımızın hayatın her alanında yer almaları için onları yüreklendirmeli, cesaretlendirmeliyiz. Bugünkü anlatımların hayatınızda değer yaratması, düş kurmanıza yardımcı olması temennisiyle hepinize hoş geldiniz diyor, sizleri şahsım ve kurul arkadaşlarım adına saygıyla selamlıyorum ”dedi.
ÇOCUKLARIMIZA DAHA İYİ BİR GELECEK BIRAKABİLİRİZ
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu(STSO) Başkanı  Başkanı Salih Zeki Murzioğlu yaptığı konuşmasında, “Bugün sizlerle beraber tüm Türkiye'de düzenlenecek bir organizasyonun ilkini kentimizde gerçekleştiriyor olmanın mutluluğu içerisindeyiz. ‘Türkiye'nin Kadın Gücü Samsun Buluşmasına’ etkinliğine hoş geldiniz. Bizim medeniyetimiz kadın ve erkeğin birlikte mücadele edebilmesiyle inşa edilmiştir. Şüphesiz, kadın ve erkek, medeniyetin, insanlığın, gelişimin, kalkınmanın daha refah bir geleceğin vazgeçilmez iki eş aktörüdür. Bu nedenle Türkiye'nin kalkınma hedeflerine, çocuklarımıza daha iyi bir gelecek bırakma hedefine ancak ve ancak omuz omuza ulaşabiliriz. Kadınlar ekonomik hayata katılımda çekimser kalıyorlar. Ancak ve ancak ülkemizdeki kadın girişimci sayısını artırırsak hedeflediğimiz refah düzeyine erişebilir, çocuklarımıza daha iyi bir gelecek bırakabiliriz. Bugün burada bu yeteneklerini kullanarak, alanlarında büyük başarılara imza atmış konuklarımız var. Konuklarıma kıymetli vakitlerini ayırarak bizleri onure ettikleri için teşekkürlerimi sunuyorum. Etkinliğimize katkı sağlayan konuşmacılarımıza, siz değerli konuklarımıza ve kadın girişimciler kurulumuza teşekkür ediyor, şahsım ve yönetim kurulum adına sizleri saygıyla selamlıyorum” diye konuştu.
İNSANLAR, ŞİRKETLER VE HOLDİNGLER OLURUZ

Vali İbrahim Şahin yaptığı konuşmasında, “Bizim ülkemiz gibi ülkelerde kadın olun, erkek olun hemen iş bulmak çok da zor değil. Çok zor değil diyorum, başta biz bürokratlar girişimcilere bir sürü engel çıkarmaya çalışıyoruz. Bir iş yeri açılacaksa 50 tane evrak istiyoruz. Bir güvensizlik kavramı üzerine bina edilmiş bir sistem işletiyoruz. Bizler bürokratlar olarak mutlak suretle girişimcilerin kadın olsun, erkek olsun biz bu işin önünü açmak durumundayız. Eğer bunu sağlayabilirsek hem ülkemiz için çok önemli bir şey olur, hem de bunu tüm dünyaya yayarız. Biz mutlak suretle hem Samsunlu girişimcileri, hem tüm Türkiye’deki girişimcileri desteklemek durumundayız. Bunu sağlarsak zengin oluruz. Milli gelirimiz on bin dolardan 20-30 dolarlara çıkar. Yoksa buralarda biz başka ülkelerin ürettiklerini ülkemizde satarak üç beş kuruş para kazanan insanlar, şirketler ve holdingler oluruz. Yatırımlar yaparken kadın veya erkek girişimcinin dışında bir girişimci yatırım yaparken en güzel yeri belirlemek zorunda. Yatırımda bir şekilde geri dönüşümü sağlamak ve kar etmek durumundadır. Yatırımcılar bunu gözetirken ister istemez daha güzel olan yerleri seçerler ama son yıllarda yatırımcıların yer konusunda mekândan münezzeh bir yapı oluşuyor. Bunun en güzel örneğini Samsun gösteriyor. Onun için bu konuda olabildiğince hem ben Vali olarak, hem de diğer yetkililer, hepimiz kim girişimci olarak yatırım yapmak için ortaya çıkıyorsa ona destek vermemiz gerekiyor" dedi.
ÖZEL SEKTÖR MANTIĞI İLE ÇALIŞMAYA GAYRET ETTİK
Dünyada üç ülkede ve ülkemizde sadece Samsun’da üretilen Medikal Cerrahi El Aletleri’ni kadın girişimciler marifetiyle çoğaltmamız gerekiyor vurgusunu yapan Vali Şahin, "Konuşmacılar içerisinde Ayşe Şule Bilgiç’i görünce şaşırdım. TRT Genel Müdürlüğüm zamanında TRT Çocuk ülke için benim kazandırdığım en önemli bir çocuk programıdır. Biz orada birçok çizgi filmlerde ürettik. TRT Çocuk kurulana kadar bütün çizgi filmler maalesef Amerika’dan, Kanada’dan ve Japonya’dan gelerek bu yabancı kültürü bizim çocuklara veren bir yapıdaydı. Bu kanal marifeti ile bize özgü, milli değerlerimizi taşıyan en azından muhafazakâr olsun, sosyal demokrat olsun bunları rahatsız etmeyen ailelerin çocuklarını ekran karşısına rahatlıkla koyarak izleyebilecekleri bir yapı oldu. TRT Çocuk, TRT 1’in üstünde bile reyting alıyordu. Kim olursa olsun biri bizi gördüğü zaman Pepee çizgi filmini yaptığımız için bize teşekkür ediyordu. Kadın veya erkek fark etmez, Türkiye’de yatırım yapmanın zorluğunu ben de biliyorum. Çünkü hep kamuda özel sektör mantığı ile çalışmaya gayret ettik. Bu zorluklar mevzuatta yazmamış olmasına rağmen bizler bunları biraz daha güçlendiriyoruz. Riski üstlenmezsek para kazanma şansımız olmaz, başarıyı elde edemeyiz. Samsun gerçekten çok güzel bir şehir, pırıl pırıl bir yer. Modern,  çağdaş ve yaşanası bir kent. Bir taraftan hareketlilik varken, bir taraftan da sakin bir şehirdir. Büyük şehir olmasına rağmen küçük şehir konforu var. Onun için Samsun’da hem yatırım yapılır, hem yaşanılır. Aynı zamanda Kurtuluş Mücadelesinde Samsun’a Atatürk’ün ilk adımla çıktığı ve Cumhuriyeti kurduğu gibi yeni şirketler kurulur. Ben bu vesile ile bütün girişimci kadınları yürekten kutluyorum. Hepinizi sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum" şeklinde konuştu.
BİR BAŞKA KONUDA DAHA İYİMSER OLMAMIZ GEREKİYOR
Başkan Yılmaz etkinliğin başında yaptığı konuşmada, Kadın girişimi konusunda Samsun’undaki atılım ve aksiyonun küçümsenmeyecek kadar iyi olduğunu belirterek, “Tabi dünya da kadın girişiminin en yüksek olduğu Japonya ile mukayese ettiğimizde çok düşük. Kültürümüzü oluşturan donanımlarımız, dinsel inançlarımız, çevre kültürlerimiz ve etkileşimlerimiz ölçeğinde baktığımız zaman kadın girişimcinin bir iş yapmasını engelleyecek, uygun görmeyecek hiç bir şey yok. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu yıllardan bu yana 1930’lu yıllarda Atatürk gibi bir deha kadınımıza dünyanın çok az ülkesinde, Avrupa ülkelerinde dahi olmayan oranda kadınımıza yaşam içerisinde hak ve özgürlükler ve gelişim hakları tanıdı. Böyle bir ülkede yaşamaktan ne kadar mutlu olduğumuzu düşünsek bana göre doğru olur. Bunu hak etmiyor kadınlar. Dünyanın bir iki tane ülkesinde kalmışsa bu sınırlayıcılık bana göre hakikaten bir şanssızlık diye düşünüyorum o ülke adına. Ama ülkem adına da kat ettiğimiz mesafeden gurur duyuyorum. Bir başka konuda daha iyimser olmamız gerekiyor. Aslında Türkiye ekonomisi kendi ayakları üzerinde durma, dünyaya açılma, ihracata dayalı bir sanayi kurup onun üzerinde ekonomisini yükseltme kararını verdiği kararının üzerinden henüz daha 35 sene geçti. Özel sektörün harekete geçeceği tarihin bu kadar yeni olduğuna bakarsak ta bir taraftan kadın girişimcilerin azlığıyla ilgili konuda kendimize mazeret bulabiliriz diye düşünüyorum. Türkiye bunları aştı ve yeni nesil düşünmek dahi istemiyor. Samsun’da kadın girişiminin varlığı ve kadın girişiminin önünün açılmasıyla ilgili Samsun’daki kadın girişim potansiyelini oluşturan sivil toplum hareketi çok iyi gidiyor. Ama takdir edersiniz ki Samsun gibi 1 milyon 270 bin nüfuslu bir kentin, kadın girişimci sayısının arttırılabilmesi için ekonomisinin dinamiklerinin de farklılaşması gerekiyor" dedi.
SAMSUN GİRİŞİMCİSİ O ZOR DÖNEMDE BÜYÜK BİR TARİH YAZDI
Ekonomiyi de belli kıstaslar veya belli kurallar içinde serbest piyasa anlayışının dışındaki baskıcı bir takım anlayışlarla yönlendirmenin de zararını bu ülke gördü. Onun için belirli havzalarda yükselen iktisadi faaliyetleri Anadolu’ya yayma yönünde hukuki veya yasal bir düzenleme yapılırsa iyi olur derken bir taraftan da çekiniyorum. İfadesini kullanan Başkan Yılmaz  “Acaba böyle bir sınırlayıcılık Türkiye ekonomisine, bu oldukça hassas olan, kırılgan olan Türkiye ekonomisine zarar verebilir diye korkuyorum. Yatırımcı geliyor diyor ki, burada yapacağım yatırımın kendini amorti etmesi veya bu projenin fizibilitesiyle ilgili olarak 5 yıllık periyod gösteriyor. Ama İstanbul’da yaptığım yatırımı ikinci sene amorti ediyorum ve yatırım masraflarımın üzerine geçiyorum diyor. Anadolu şehirlerinde böyle bir şanssızlık var. Samsun ekonomisinin önceki yıllarda içinde fabrika olan, fabrikasyon üretim yapan, kadınların ve erkeklerin çalıştığı, tütüne dayalı üretim yapan bir şehir  Ama tütünün popülaritesinin 1970’li, 1980’li yıllara doğru Türk ekonomisinin de artık tütünle uğraşmamak adına vermiş olduğu bir karardan sonra bunun üzerinde yükselmiş olan ekonomi ciddi sarsıntılar yaşadı. Ama Samsunlu yatırımcılar 1980 yılını takip eden süreç içerisinde bu tütüne dayalı ve devletin yaptığı azota, gübreye dayalı fabrikaların kolaycılığına alışmış olan Samsun girişimcisi o zor dönemde büyük bir tarih yazdı. Bugün Samsun’da 5 tane organize sanayi bölgesinde, Samsun sahillerinde olan yerler daha tercih edilebilir olduğu için buralarda yer yok. Hemen şehrimizin güneyinde, Havza’mızda, Vezirköprü’müzde hatta Bafra’mızda belirli oranda yeni organize sanayilerinde insanlar yeni girişimlerine yer açmaya çalışıyorlar. Samsun büyükşehir Belediyesi Başkanı olarak kadın girişimcilerin önünü açmak adına yapılacak faaliyetlerde rol almak isterim. Bana da görev verin. Erkeksek erkeğiz ne olmuş yani" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Türkiye’nin alanlarında başarılı olmuş kadınları Moderatörlüğünü Türkiye Makine ve Teçhizat İmalatı Meclis Başkanı Merih Eskim’in yaptığı Türkiye’nin Gücü, Kadın Gücü, Başarı Hikâyeleri başlıklı bir oturum gerçekleştirildi. Temsilcilerin, kadın girişimciler ve davetliler katıldı.
Köksal ÖNER
şokhaber.net