Şenel'den Mert Irmağı Tepkisi!...
İlkadım ilçesi Derebahçe Mahallesi'ndeki Mert Irmağı çevresine kurulan beton santralini yerinde inceleyen CHP İlkadım Belediye Başkan adayı Murat Şenel, bölgenin risk altında olduğunu söyledi.
Şehir Hastanesi'nin inşaatından çıkan malzemelerin müteahhit tarafından ırmak bölgesine döküldüğünü kaydeden Şenel, "Bu şehrin sahibi yok. Konuya hep beraber sahip çıkmamız gerekiyor" dedi.
CHP İlkadım Belediye Başkan adayı Murat Şenel, Samsun'un İlkadım ilçesi Derebahçe Mahallesi'nde kurulumuna başlanan beton santrali ile ilgili bölgeye giderek basın açıklaması yaptı. Santral alanını yerinde inceleyen ve Murat Şenel, beton santralinin ve yapılan yanlış uygulamaların insan ve çevre sağlığına büyük zararlar vereceğini söyledi.
Bizim Evlerimiz Gibi Sular Altında Kalacak
Murat Şenel, "Uzun zamandır çeşitli platformlarda 100.yil köprüsünden denize kadarki güzergahta yer alan demiryolu köprüsü, karayolu köprüsü, yaya köprüsü, 100 Yıl köprüsü ve buradaki köprü dahil toplam 6 köprü ayağı bariyer gibi davranıp suyun akışını engellemektedir diye bahsediyordum. Bu önceki yıllarda yapılmış köprülerin hepsinin projeleri ayaklarının uyumsuzluğu nedeniyle hatalıdır. Sel anında köprü ayaklarından ve nehir yatağının genişliğinin yetersiz olmasından dolayı taşkın riski bulunmaktadır. Çok doğru bir projeksiyonla SASKİ proje ihalesini yaptı, DSİ onayını yaptı ve yatırım programına girdi. İş ve proje SASKİ’nin ama işi yapacak kurum DSİ. Bulunduğumuz yerde DSİ’nin şantiye tesisleri kuruluyor. Görüşmelerimizde firmanın beton santrallerini buraya taşıyacağı ve beton üretimini burada yapacağı yönünde bilgi aldık. Bunun yapılabilmesi için kesinlikle bir ÇED Raporu veya proje tanıtım dosyasının devlete sunulmuş olması lazım ama öyle bir veri yok elimizde. Ben DSİ Bölge Müdürü ile görüştüm ve kendisi duruma müdahil olacağını söyledi ve gereğini de yapmıştır" dedi.
Geç Kalınmış Proje Ancak Yerinde Beton Üretimi Yanlış
Bölgedeki projenin doğru olduğuna dikkati çeken Murat Şenel, "100 Yıl Köprüsü’nden aşağıya beton duvarlar var. O duvarın kesitleri de yetmiyor. DSİ, o mevcut duvarların arkasına yeni duvar yapacak, mevcutta 60 metre olan o yatağın genişliğini ise 80 metreye çıkaracak. Yani 10’ar metre daha genişletecek ki buradan gelen akış denize kadar gitsin ve hiçbir yeri su basmasın. Kısacası proje kesinlikle olması gereken gibi ancak uygulanmasında çok geç kalınmış bir projedir. Yatırımı da yaklaşık 2 milyar TL. Parası da hazır, bizim için bir fırsat ama yapılan bu tür hatalı uygulamalar sıkıntı yaratıyor" diye konuştu.
Müteahhit Sanırım Nakliyeden Tasarruf Ediyor
"DSİ tarafından kısa bir süre önce yapılmış taşkın kontrol duvarları arkasında dağ gibi yığılmış malzeme var" diyen Murat Şenel, şöyle devam etti; "Bir yatırım yapıyorsunuz. Görünür olsun diye Şehir Hastanesi'ni yukarıya yapıyorsunuz, buranın inşaatından çıkan malzemeye dökeceğiniz yer belli değil. Müteahhit sanırım nakliyeden tasarruf etmek için getirip buraya döküyor. Normalde bu duvarlar betonarme duvarlar değil, üstüne yük geldiği zaman patlıyor. 2-3 yerde bu duvarlar yıkılmaya başladı. Kısacası kamu bir yatırım yapıyor, bir başka kurum geliyor o yatırıma zarar verecek bir uygulama yapıyor. Bu tamamen bir koordinasyonsuzluk ve kötü yönetim. Bunun riski daha büyük, o malzeme şiddetli bir yağış olduğunda dere yatağına akarsa taşkına sebebiyet verecektir. Bu risklere rağmen halen malzeme dökmeye devam ediyorlar."
Konunun Takipçisi Olmaya Devam Edeceğiz
Murat Şenel, son olarak ise "Bu şehrin sahibi yok. Bu konuya hep beraber sahip çıkmamız gerekiyor. Bakın yatırımın karşısında değiliz ama hatalı yatırıma, insan hayatını riske atacak kötü yatırımlara karşı çıkmamız lazım. Ben gerekli kurumlarla da görüşmelerini yaptım. Firma da burada beton üretmeyeceğini söylemiş, DSİ bölge müdürümüz, valilik konuya gereken ilgiyi göstermiş durumda. Konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.