Sabah çağırıyoruz, akşama doğru geliyor…
İhracatı Engelleyen Bürokrasi! Sarp kapısının açılmasının ardından dünyaya gözlerini açan bölge illerinde iş adamlarımız hiçbir devlet güvencesi almadan ve istemeden Rusya, Ukrayna, G
İhracatı Engelleyen Bürokrasi!
Sarp kapısının açılmasının ardından dünyaya gözlerini açan bölge illerinde iş adamlarımız hiçbir devlet güvencesi almadan ve istemeden Rusya, Ukrayna, Gürcistan, Azerbaycan ve Balkan ülkelerine yaş sebze ve meyve ürünleri ihraç etmeye başladılar.
Ülkeme katma değer sağlarken üretici nin malını tarladan tüketiciye nakletmek için teşvikten yararlanıp erkonteyjinli TIR filoları kiraladılar, uzun zaman kendi mallarını gidip oralarda sergiler açıp ve dükkânlar kiralayıp yaş sebze ve meyve satmaya başladılar.
Birçoğu dil bilmemesine rağmen oralarda malını pazarlarken kendi ülkelerinde bürokratik engellerle mücadele ettiler…
Gümrük kapılarında olmayan eziyetleri çektiler ve halen de çekmeye devam ediyorlar…
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlıklarında hiçbir sorun yaşamadan hızlı bir şekilde ihracat belgelerini almalarına rağmen, Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetim Genel müdürlüğünce yapılan kontrol, verilen belge ihracat yaptığımız hiçbir ülkeye gitmemesine rağmen bu kurum uygulamalarıyla ihracatçıyı mağdur etmektedir.
1940’lı yılların bürokrasi mantığıyla çıkartılan mevzuat gereği Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetim müdürlüğüne bağlı Doğu Karadeniz Bölge Müdürlüğü Rize Grup Başkanlığınca yaş sebze ve meyve ürünlerinde her ihracat öncesi yapılan kontroller ihracata müsaade edilmekte bu belgeyi verecek Hopa Sarp kapısında memur olmadığı için Rize Grup Başkanlığından memur çağırmak gerekiyor!... Çağırdığınız memur sizden özel araç istiyor!...
Göndermeseniz gelmiyor!
İki saatlik yola özel araç gönderiyoruz bu memur geliyor kontrolleri yapıyor belgeyi veriyor tekrar 2 saatlik yola memuru geri gönderiyoruz diyorlar…
Sabah memuru erken saatlerde çağırıyoruz akşama doğru geliyor…
Onca aracı maden arar gibi yere indirip tek tek inceliyor…
Peki; Rize limanından ihracat yok, bu memur orada ne yapıyor?
Neye yarıyor diyebilirsiniz…
Bu Grup Başkanlığı neden Rize’ye?
Niçin hudut kapısı bulunan Artvin’e kurulmamış derseniz Rize’nin siyasi ağırlığından bu Grup Artvin’e taşınmamış olabilir.
Buna bir diyeceğim olmaz…
İşte bu noktada patates ihraç eden bir dostumun anlattığına göre; Alfotoksil Laboratuvarı Erzurum’da. Ancak Erzurum’da hava veya kara gümrük kapısı yok.
Bu dostum patates ihraç edecek Erzurum’daki bir dostunu arıyor, bakkaldan bir kilo patates al oradaki Laboratuvara getir Alfotoksit belgesini al bana faksla diyor…
Faks geliyor gümrük memuruna veriyorum tonlarca patatesi ihraç ediyorum diyor. Yalanda demiyor…
Ülkemizde hiçbir kurumda olmayan bu uygulama 2023 yılı hedefinde 500 milyar dolar ihracat hedefi koyan iktidar mensupları bu ihracatı artırmakla mükellef olan Ekonomi Bakanlığının bu uygulamaları ile ihracatçıyı bıktırmaya yönelik olduğunu, sebze ve meyve ihracatçılarının sayılarının hızla düştüğünü görmekteyim.
Bu Kurumun yaptığı uygulamalar ile yaş sebze ve meyve alıcısı olan yapancı firmalar bundan böyle yüzlerini başka ülkelerin pazarlarına çevirirlerse bundan bu ülke zarar görür…
Bu böyle biline!