Sağlık bakanlığında üst düzey görev yapan iki müsteşar.

Dr

Dr. Gümrükçüoğlu ve Prof. Dr. Tosun

Sağlık bakanlığında üst düzey görev yapan iki müsteşar. İkisi de Trabzonlu. Biri Trabzon’a büyükşehir belediye başkanı oldu, diğeri ise milletvekili aday adayı oldu.

Ancak Dr. Gümrükçüoğlu müsteşarlığı sırasında en önemli başarısı Trabzonluları hep köşe başlarına yerleştirdi.

Müsteşar Dr. Tosun’u başkent hastanesi başhekimliği görevi uhdesinden kalmak üzere (hastane döner sermayesinden para alsın diye) müsteşar yardımcılığına atarken Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Orhan Koç’tan tutun da, personel genel müdürü, Bakan’ın basın danışmanı Harun Çelik’e kadar herkes Trabzonlu idi.

Biz o zamanlar 35 yıllık dostumun yanına teklifsiz girip çıkıyorduk. Bu noktada hakkını iade edelim.

Müsteşar Dr. Orhan Gümrükçüoğlu’nun üç yardımcısından Ulvi Saran Malatya Valisi, Ali Yerlikaya Tekirdağ Valisi, Abdul kadir Sarı Çanakkale valisi oldu. Şimdiki gibi kıt bir kadro ile çalışmıyordu. Yani bugünkü gibi yerine Seyfullah Kınalı gibi sıradan bir meclis üyesi vekâlet etmiyordu. Müsteşarlığa Prof. Dr. Tosun’un atanmasının ardından tüm Trabzonlular bakanlıktan uzaklaştırıldı. Hiçbir Trabzonlunun telefonuna çıkmamaya başladı…

Yetmedi dağ başına TOKİ marifetiyle yapılan hastane zarar edince önce numune hastanesini, ardından doğum ve çocuk hastalıkları hastanesini kapattı! Sıra tam Ahi Evren kalp cerrahi hastanesine gelmişti zamanın tedavi hizmetleri genel müdürü Orhan Koç imzasıyla Ahi Evren hastanesi başhekimi bir yazı yazarak hastanenin kapatılacağını belirtti. İşte o günlerde Prof. Dr. Tosun TRT canlı yayınında iken telefonla bağlandım. Hastane kapatmanın yanlış olduğunu anlattım… Beni dakikalarca methetti ve ardından başhekim Prof. Dr. Şükrü Çelik bu yazıyı basına sızdırdı diye görevden aldı. Atadığı başhekim Dr. Celal Tekinbaş 8 ay sonra düzenlediği basın toplantısında 270 yataklı hastanemizde son 8 ayda 268 kişi öldü biz başarılıyız dedi. Tek bir soruşturma açtırmadı. Ankara’da bürokratların Trabzon’daki hastanelerde yönetici gösterip döner sermayeden para almalarını sağladı… Yetmedi Sağlık Bakanlığı tamirhanesini kapatıp elemanlarını emekli etti veya başka kurumlara göndertti. Hastanelerde yıllardır görev yapan hastane müdürleri ve müdür yardımcılarına araştırmacı kadrosu verip bankamatik memuru yapıp, yerlerine bir tek ihale yapmamış, şartname hazırlamasını dahi bilmeyen laboratuvar ve röntgen memurlarını müdür ve yardımcılığına atadı! Tabii sağlık teşkilatının dibe vurmasını sağladı. İşte buna bir örnek; Toklu mahallemizde oturan anne ve kızı sobadan zehirleniyor, önce Fatih devlet hastanesi ardından Kanuni hastanesine gönderiliyor… Burada bu konuda uzman Dr. yok diye Sağlık eski Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ’ın seçim bölgesi Erzurum’a nakilleri gerekiyor. Ancak saat 15.30 ambulans helikopter hava kararmaya yakın, siste, karda yağmurda yerinde kalkamayınca ambulansla Erzurum’a naklediyorlar… İşte sağlığın geldiği nokta… İşte milletvekili adayımızı Prof. Dr. Tosun… Takdir önce parti teşkilatlarının sonra da sizin olsun!