Samsun CHP Ahmet Taner Kışlalı'yı Andı

Cumhuriyet Halk Partisi Samsun İl Örgütü Ahmet Taner Kışlalı'nın Katledilişinin 25.Yılını Atatürk Anıtı önünde andı.

CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ, Ahmet Taner Kışlalı’nın Katledilişinin 25.yılı nedeniyle yaptığı açıklamada; Tam 25 yıl önce bugün Atatürkçü, siyaset bilimci, gazeteci, politikacı Ahmet Taner Kışlalı bombalı bir suikastle katledilmiştir. Tıpkı kendisinden önce katledilen aydınlarımız Turan Dursun, Bahriye Üçok, Muammer Aksoy, Uğur Mumcu, Çetin Emeç gibi. Kışlalı’nın katledildiği gün aynı zamanda 21 Ekim Dünya Gazeteciler Günü olması da katliamın aynı zamanda özgür basına verilmiş bir mesaj alma niteliğini de akıllara getirmektedir.
Bir kişi hakkında ideolojik ya da dini tercihleri nedeniyle verilen ölüm kararları ve sonrasında işlenen cinayetlerin failleri bir kişiden ibaret olmaz. Katliamlara Cinayetlere giden süreçte kışkırtmalar, hedef gösteren eylemler ve söylemlerle örgütlü bir yapı vardır.
Kışlalı'nın suikaste kurban gitmesinden sadece bir gün önce Akit gazetesinin manşetten Kışlalı'nın üzerinde çarpı işareti olan bir fotoğrafını yayımlamış olması, bombayı koyan değilse de azmettirenin kimler olduğunu bize açıkça göstermektedir.
Ömrünü öğrenmeye ve öğretmeye adayan Kışlalı, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi lisansını ve Paris Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde doktorasını "Modern Türkiye'de Siyasi Güçler" teziyle tamamladı. Yeni Gün ve Cumhuriyet gazetelerinde yazarlık yaptığı dönemlerde Türkiye medyasında saygın bir yer edindi. Üçüncü Genel Başkanımız Bülent Ecevit'in Başbakanlık yaptığı 42. Hükümet'te Kültür Bakanlığı yapan Ahmet Taner Kışlalı, siyasi tarihimizde politikanın kirlenmeden nasıl yapılacağının da en güzel örneklerinden birini verdi.
Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü çok iyi anlayan ve anlatan, tüm yaşamını Atatürk devrim ve ilkelerine; çağdaşlaşma ile aydınlanma mücadelesine adayan, namuslu bir bilim insanı, yurtsever bir aydın olan Ahmet Taner Kışlalı'yı katledilişinin 25.yılında saygı, sevgi ve özlemle anıyoruz.
Karanlıktan Yakınacağına Bir Mum Yak!
Kışlalı, Türkiye’nin içine sürüklendiği karanlığı önceden görerek yaşamının son gününe kadar laik ve demokratik cumhuriyet değerlerine bağlı, gericiliğe karşı ödünsüz bir duruş sergilemiştir.
Laik ve aydınlık bir Türkiye idealinin savunucusu olmuş, karanlık zihniyetler tarafından açıkça hedef gösterilse bile bu yolda doğru bildiklerinden ödün vermemiştir.
Onsuz geçen 25 yılın sonunda ülkemizin içine sürüklendiği karanlık tablo O’nu bir kez daha haklı çıkarmıştır.
Kışlalı, bugün aramızda olmasa da yazıları, eserleri ve yetiştirdiği öğrencileriyle, savunduğu fikirleriyle yolumuzu aydınlatmaya devam ediyor.
1995 tarihinde Cumhuriyet Gazetesi’ndeki bir köşe yazısından umutsuzluğa kapılanlara şöyle sesleniyor:
Herkesin kendi koşulları içinde yapabileceği o kadar çok şey var ki… Kiminin parası, kiminin enerjisi, kiminin bilgisi, kiminin becerisi, kiminin zamanı var. Yeter ki bunlar bir araya gelebilsin!
“karanlıktan yakınacağına bir mum yak!” diyor Kışlalı.
Bir hafta sonra Cumhuriyetimizin 101. yaşını kutlayacağız!
Atatürk ilke ve devrimlerine topyekûn saldıranlara inat, bizler Ahmet Taner Kışlalı’nın izinden giderek, bize miras kalan mücadele ruhuyla ve sorumluluk duygusuyla, laik, demokratik, eşitlikçi, çağdaş, aydınlık ve tam bağımsız bir Türkiye için mücadeleye bütün gücümüzle devam edeceğiz.
Bir kez daha Ahmet Taner Kışlalı'yı katledilişinin 25.yılında saygı, sevgi ve özlemle anıyor, tüm basın emekçilerinin, gazetecilerimizin 21 Ekim Dünya Gazeteciler gününü kutluyoruz.