SAMSUN DÜNYANIN ÜÇÜNCÜ ŞEHRİ!

Sheraton Otel'de düzenlenen Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın program otoritesi olduğu Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında O

Sheraton Otel’de düzenlenen Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın program otoritesi olduğu Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından uygulanan, Orta Karadeniz Bölgesi'nin Rekabetçiliğinin Arttırılması Projesi kapsamında gerçekleştirilen ‘Samsun Sağlık Endüstrisi Zirvesi’ toplantısı yapıldı.
3-4 Ekim 2017 tarihlerinde devam edecek olan ‘Samsun Sağlık Endüstrisi Zirvesi’ toplantısına ayrıca, Ondokuzmayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, Sağlık Bakanlığı ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ilgili kurum yetkilileri, ilgili kamu kurum ve kuruluş müdürleri, Rusya Federasyonu, Kazakistan ve Kırgızistan'dan hastane ve sağlık merkezi yöneticisi, Ankara, İstanbul, İzmir Adana ve Trabzon ili sivil toplum kuruluş temsilcileri ve sağlık sektörü yöneticileri katıldı.
BU HEP BERABER YAPABİLECEĞİMİZ BİR İŞTİR
‘Samsun Sağlık Endüstrisi Zirvesi’ toplantısının ilk açılış konuşmasını yapan MEDİKÜM Derneği Başkanı Dr. Ahmet Aydemir yaptığı konuşmasında, “Burada amacımız Türkiye’de tıbbi cihaz üretiminin her alanda olduğu gibi yerlileştirilmesi ve millileştirilmesidir. Bu hep beraber yapabileceğimiz bir iştir. Mediclust Medikal Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, bu hizmetler için çalışacaktır. Emek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi. OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, çok önemli bir projenin destekçisi olmaktan dolayı gurur duyduklarını belirterek, Türkiye'nin en çok destek veren kalkınma ajanslarından biri olduklarını söyledi.
MADELERİ SIRALIYARAK KONUŞMASINA DEVAM ETTİ
Medikal ve tıbbi cihaz sektöründe söz sahibi olmak için 15 maddeyi yerine getirmek istediklerinin altını çizen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz yaptığı konuşmasında bu maddeleri sıralayarak, “Ülkemiz tarafından tıbbi cihaz için yurt dışına ödenen paranın yerli üretime yönlendirilmesi ile sektörde yerli ve milli üretimi güçlendirip dış ticaret açığına olumlu katkı sağlayarak katma değeri yüksek ileri teknoloji sahip ürünler üretmek, istihdamı arttırmak, kamu alım maliyetlerini düşürmek, devlet desteği ile devletin içerisinde küresel markalar oluşturmak, bu markaların kalıcı olmasını sağlamak, kamu-sanayi işbirliği içerisinde Türk tipi sanayileşme modeline öncülük etmek, ülkemiz ihracatını ve ihracat kg fiyatını arttırmak, kamu alım garantisi ile yabancı yatırımların ülkemize girişini özendirmek, sektöre yönelik teknoloji transferinde bulunmak, ülke genelinde tıbbi cihaz ve cerrahi el aletleri üretiminin küresel rekabet yönünü arttırmaya yönelik çalışmalarda bulunmak, ülkemizde tıbbi cihaz ve cerrahi el aletleri üreticilerinin ihracat hacimlerini ve bölge sayılarını arttırmak, çeşitli iş birliktelikleri yaparak tüm kaynaklardan yararlanmak, yüksek oranda dışa bağımlı olduğumuz tıbbi tanı cihazlarında Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarının yapılmasını sağlamak, tıbbi cihazlardaki ürün güvenliği süreçlerini geliştirmek, en az savunma sanayi kadar önemli tıbbi cihaz ve cerrahi el aletleri sektöründe bilgi birikimini değerlendirerek yüksek teknolojiye geçiş sürecini hızlandırmak, sektör ihtiyaçlarına yönelik insan gücüne yatırım yapmak, kamu destekli rezerv, savunma ve uçak sanayini desteklemeyi amaçlıyoruz. İnşallah Mediclust, gelecek çalışmalarda savunma sanayinde ülkemizin yapmaya çalıştığı birçok katkıyı verecektir” dedi.
PAZARLARDA İŞBİRLİKLERİNİ VE İLİŞKİLERİ TESİS ETMEK OLACAKTIR
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın program otoritesi olduğunu ifade eden Vali Osman Kaymak, "Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından uygulanan, Orta Karadeniz Bölgesi’nin Rekabetçiliğinin Arttırılması Projesi kapsamında gerçekleştirilen ‘Samsun Sağlık Endüstrisi Zirvesi’ne hoş geldiniz derken sizleri sevgi ve saygı ile selamlıyorum. Ülkemizin farklı şehirlerinden ve davetimize icabet ederek Rusya Federasyonu, Kazakistan ve Kırgızistan’dan zirvemize gelen değerli misafirlerimize de hoş geldiniz diyorum. Ulusal ve uluslararası katılımcıların yer aldığı bu zirvedeki ana hedeflerimiz, Samsun sağlık endüstrisi ve medikal ekipman sektörünü tanıtmak, Samsun'da medikal aletler kümelenmesinin ulusal ve uluslararası düzeyde bilinirliğini artırmak; ulusal ve uluslararası pazarlarda işbirliklerini ve ilişkileri tesis etmek olacaktır. Bu sektörün bölgemizde ciddi anlamda geliştiğini, bölgemiz illerinden katılan firma stantlarımızda görme fırsatı bulduk" diye konuştu.
BAFRA MEDİKAL İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ'DİR
Sağlık sektörü, Samsun’da en önde gelen sektörlerden birisi olduğunu açıklayan Vali Kaymak, "Bunun içerisinde tıbbi cihaz üretimi önemli bir yer tutmaktadır. Tıbbi cihaz üretimi sektörü, gelişmeye, ar-ge ve yeniliğe oldukça açık, yüksek potansiyel taşıyan, teknolojiye dayalı ve aynı zamanda emek yoğun bir sektör özelliği taşımaktadır. Cerrahi alet üretimi dünyada üç yerde kümelenmiş durumda. Bu şehirler; Almanya'da Tuttlingen, Pakistan'da Sialkot ve Türkiye'de Samsun'dur. Bu avantaj ilimiz için büyük fırsattır. İlimizde üretici firmalarımız başarılı bir kümelenme örneği göstererek MEDİKÜM Derneği çatısı altında birleşmiş ve yıllardır yaptıkları çalışmalar ile sektörü belli bir noktaya getirmeyi başarmışlardır. Bu alandaki en önemli kazanımlardan biri de Türkiye’de bir ilk olan Bafra Medikal İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'dir. Bu OSB 79 parselden oluşacak olup, altyapı projelerinin hazırlık aşaması devam etmektedir. Altyapının 2 senelik süre zarfında tamamlanması öngörülmektedir. Altyapı tamamlandıktan sonra yer tahsisi işlemleri gerçekleştirilecek ve firmalarımız yatırımlarına başlayacaktır" dedi.
BU ÖZELLİĞİ DE STRATEJİK ÖNEMİNİ DAHA DA ARTIRMAKTADIR
Yapılacak yüksek katma değerli üretimin ilimizin ihracat rakamlarını da yükseltmesi beklenmektedir vurgusu yapan Vali Kaymak," Medikal Sektör Samsun’da yaklaşık 35 yıl önce konuşlanmaya başlamıştır. Bu sektör, makine yatırımları itibarı ile Savunma Sanayi ile hemen, hemen aynı özelliklere sahip olup, hammadde ve teknik çizimleri değiştirildiğinde bir gecede ülke savunması için üretime geçebilmektedir. Bu özelliği de stratejik önemini daha da artırmaktadır. Ülkemizin kg başı ortalama ihracat geliri 1,5 dolar civarında iken, medikal ürünlerde ihracat bedeli kilogram başına 1000 Dolar hatta ürün özelliklerine göre daha yüksek seviyelere ulaşmaktadır. Medikal sektör yaşlanan nüfus ile orantılı olarak dünyada en hızlı büyüyen sektörlerden olup, toplam dünya ticaret hacmi 400 milyar dolardır. Ülkemizde tıbbi cihaz pazarı resmi rakamlara göre 3 milyar dolardır" diye ifade etti.
BU SEKTÖRDEKİ ÇALIŞMALARIMIZI DAHA DA HIZLANDIRACAĞIZ
"İlimizde Ondokuzmayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi gibi güçlü bir fakültenin bulunması sağlık sektörü için ilimizin bir şansıdır" diyen Vali Kaymak, "Bunun yanında, Tıbbi Cihaz Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin bu öğretim yılı içinde açılmış ve eğitime başlamış olması, bu sektör için son derece önemli bir adımdır. Bundan sonraki aşamada, Sağlık Bakanımız Sayın Dr. Ahmet Demircan’ın önderliğinde, bu sektördeki çalışmalarımızı daha da hızlandıracağız. Samsun ilimizin sağlık endüstrisi tanıtımına ciddi katkılar sağlayacağını temenni ettiğim bu etkinliğe ev sahipliği yapmaktan dolayı memnuniyetimi ifade ediyorum; organizasyonun faydalı sonuçlara ve hayırlara vesile olmasını diliyor, hepinizi saygıyla ve muhabbetle selamlıyorum” şeklinde konuştu. Protokol üyeleri, Samsun’da üretilen Medikal Tıbbi Cihazların teşhir stantlarını ziyaret ederek, yetkililerden bilgi aldı.
Köksal ÖNER
şokhaber.net