Samsun Milletvekili Karaman'dan OHAL Çağrısı!

Saadet Partisi Samsun Milletvekili Mehmet Karaman, ''Devlet olarak kahverengi kokarca istilasına karşı olağanüstü hâl ilan etmeliyiz'' dedi.

Samsun Milletvekili Mehmet Karaman, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şubesini ziyaret ederek, Ziraat Mühendisleriyle bir araya geldi.
Ziyarette, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şubesi Başkanı Havva Yurdunuseven Bayzat, tarım mühendislerinin karşılaştığı zorluklar ve sektörün ihtiyaçları hakkında bilgi verdi. Bayzat, özellikle son dönemde iklim değişikliği, sulama sorunları ve tarımsal üretimde yaşanan sıkıntılara dikkat çekti. Tarım sektörünün sürdürülebilirliğinin sağlanması için gerekli adımların atılması gerektiğinin altını çizdi.
Biyolojik Bir Afetle Karşı Karşıyayız
Kahverengi Kokarca istilasına karşı gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda bir sonra ki yıl çok daha vahim sonuçlarla karşılaşılacağına dair açıklamalarda bulunan Karaman, ‘‘Bu zararlı kış aylarında sıcak yerlere, kapalı alanlara yani ahırlara, evlere çekiliyor ve faaliyetleri durma noktasına geliyor. Bu sebeple 1-2 ay içerisinde kışlak olarak tabir edilen bu alanların acilen ilaçlanması büyük bir önem arz ediyor. Üreticimizin üretimini sürdürmesi ve bu üretimi arttırması için teşvik edici adımlar atılmalıdır. Gerek ilaç desteği gerek alım garantisi gerek kredi borçlarının ertelenmesi, faizlerinin silinmesi gibi talepler dikkate alınmalıdır. Daha önce de açıkladığımız üzere biyolojik bir afet ile karşı karşıyayız. Devlet olarak kahverengi kokarca istilasına karşı olağanüstü hâl ilan etmeliyiz’’ ifadelerini kullandı.
Tarımsal Üretime Ağır Bir Darbe
Konuyla ilgili odaları, birlikleri, dernekleri, üreticileri ve tüccarları ziyaret ettiklerini hatırlatan Karaman, herkesin durumdan şikâyetçi olduğunu belirtti. Karaman, vatandaşların büyük bir tedirginlik içerisinde olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti; ‘‘Tarımsal üretimde 300’e yakın meyve ve sebzeye zarar veren bu canlı, dişi bir sezonda 3.000 yumurta yumurtlayabiliyor ve günde 30 kilometre kadar uçabiliyor. Vatandaşlarımız evlerinde duramıyor, çiftçimiz zaten perişan olmuş. Seneye daha kötü bir manzara ile karşılaşmaktan korkuyor. Bunun önü alınamazsa Türkiye’nin tarımsal üretimine ağır bir darbe vurulmuş olur. Bu kadar ciddi bir meseleyle karşı karşıyayız. Gelecek sene çok daha büyük sorunlarla karşılaşmamak adına bugün elimizi çabuk tutmak zorundayız’’
Ziyarette Saadet Partisi Samsun İl Başkan Yardımcıları Ahmet Köseoğlu, Taner Altungeyik ve Ziraat Mühendisleri hazır bulundu.