SAMSUN TARIM FUARI 2016'NIN AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

TÜYAP Samsun Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen Karadeniz Bölgesi'nin en büyük tarım fuarı olma özelliğini taşıyan 'Samsun Tarım Fuarı 2016, Tarım, Hayvancılık ve Teknoloji Fuarı'nın açılış töreni

TÜYAP Samsun Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen Karadeniz Bölgesi’nin en büyük tarım fuarı olma özelliğini taşıyan ‘Samsun Tarım Fuarı 2016, Tarım, Hayvancılık ve Teknoloji Fuarı’nın açılış töreni gerçekleştirildi.
Ak Parti Samsun Milletvekillerinden Fuat Köktaş ile Hasan Basri Kurt ve CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, Tarım İşletmeleri (TİGEM) Genel Müdürü Mehmet Taşan, Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Turan Çakır,  İlçe Kaymakamları, İlçe Belediye Başkanları, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, sektör temsilcilerinin katıldığı ‘Samsun Tarım Fuarı 2016, Tarım, Hayvancılık ve Teknoloji Fuarı’nın açılışı öncesi tarım ve hayvancılık sektöründeki gelişmeleri ve yenilikleri ikinci kez tek çatı altında sunmayı hedeflediklerini belirten TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdürü Cihat Alagöz yaptığı konuşmasında, “Geçtiğimiz yıl düzenlediğimiz tarım fuarına kıyasla, bu yıl katılımcı firma sayısı bakımından yüzde 42 oranında rekor bir katılıma imza attık" dedi.
BU ÜLKENİN SERMAYE ÇEVRELERİ VAR
Tarımda eğitime büyük önem verdiklerini vurgulayan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Ş. Şemsi Bayraktar, "Çiftçilerimizin milli hasıladan daha fazla pay alabilmesi açısından özellikle üreticilerimizin ve sektörün yapısal sorunlarının çözümüne odaklanmış durumundayız. Arazi parçalanması ve toplulaştırma çalışmaları konusu çok önemli. Türkiye çapında 11 milyon hektar araziyi toplulaştırmamız lazım. Bu kanun fevkalade önemli. İkinci en önemli ayak ise sulama yatırımlarını bitiremediğimiz takdirde bu ülkede bazı ürünlerde açık vermeye devam ederiz. Yani şimdi ayçiçeği mısırda açık veririz; mısırı ekeriz pamukta açık veririz. Sulama yatırımlarını bitirmemiz gerekiyor. Türkiye genelinde 2,5 milyon hektar araziyi henüz sulanabilir arazi olarak açamadık. Sulama yatırımlarını bitiremediğimiz zaman hedeflerimize ulaşmamız mümkün değil Türkiye’nin önemli ovalarının sit alanı haline getirileceğini geçenlerde bakanımız açıkladı. Başka türlü bu toprakları koruma şansımız yok. Yıllardır fındık üreticilerinin problemleriyle uğraşıyoruz. Sektörde bir oligopol yapı var. Bu oligopol yapıyı kırmadıkça bu fındık meselesi başımızı uzun yıllar ağrıtacak. Bu ülkenin sermaye çevreleri var. İş adamları var. Niye iş adamları bu alanda yatırım yapmıyor. İş adamlarımızı yatırıma davet ediyoruz. Bu arada üreticimiz biraz dikkatli ve sabırlı olursa fındık fiyatlarının yükselmesi mümkün diye düşünüyoruz" diye konuştu.
TOPLU ARAZİLERDE VERİM MİKTARI ARTAR
Vali İbrahim Şahin ise yaptığı konuşmasında, “Samsun’da özellikle tarımın konuşulduğu, böyle güzel bir şehirde Tarım Fuarı’nın yapılıyor olması takdire şayandır. Samsun’da konuşulması gereken ilk şey tarım ve hayvancılıktır. Bizim Bafra ve Çarşamba gibi iki tane büyük ovamız var. Devletimiz arazi toplulaştırmasına çok ciddi masraflar yaptı. Fakat toplulaştırılan alanlarda ürün miktarı yeterli anlamda olmadı. Umarım bundan sonra toplu arazilerde verim miktarı artar. Toplu arazilerde daha derli toplu bir ürün çalışması yapılır. Şehrimizde Ondokuz Mayıs Üniversitemiz bulunmaktadır. Üniversitemizle, kamunun, valiliğin, belediyenin, halkın birlikte çalışabileceği bir üçlü-dörtlü yapı oluşturabilir miyiz diye bunun mücadelesini veriyoruz. Rektörümüzle de görüştük mutlaka beraber çalışmamız gerektiğini vurguladık. Bunun ilk semerelerini bana sanki alıyoruz gibi geliyor. Geçtiğimiz haftalarda Bafra ilçemizde uygulama alanında Ziraat Fakültemiz bizlere yağmurlama sistemi türlerini gösterdiler. Burada çok büyük bir katılım vardı. Bu tür iyi uygulamaları bizim vatandaşlarımıza göstermemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.
BU YIL YÜZDE 42 LİK BİR ARTIŞ VAR


[gallery ids="58715,58719,58716"]

Çarşamba ilçemizde çok modern 72 dönümlük bir alanda seracılık yapıldığını belirten Vali Şahin, "Ben orayı ziyaret ettiğimde 40 dönümü bitmişti. Burası bir tarladan ziyade bir fabrikaya benziyordu. Mutlak suretle bunların artırılması gerekiyor. Aslında Türkiye üretim konusunda kötü değil, çok iyi noktadayız ama bizim biraz yüksek fiyatlı üretime ihtiyacımız var. Yüksek fiyatlı ürünlere yönelmemiz gerekiyor. Onun için bizim ekstra çaba sarf etmemiz gerekiyor. Eğer biz tarım alanlarını tarım dışı kullanmaya başlarsak iki nesil sonra veya iki yüz yıl sonra torunlarımız toprağı sadece saksıda görecekler. Onun için mutlak anlamda bizim tarım alanlarında olabildiğince titiz, dikkatli ve tarım dışı kullanımdan olabildiğince uzak tutmamız gerekiyor. Tarım Fuarı’nda bu yıl yüzde 42’lik bir artış var. 30 bin metrekare alanda fuar faaliyeti sürdürülüyor. Bu önemli bir çalışma, emin olun Samsun’a yakışıyor. Tarım Fuarı için bölgeden değil yurtdışından da misafirlerimiz Samsun’a geliyor. Onun için Samsun artık fuarlar şehri unvanını almaya başladı. Böylece Samsun eski misyonunu üstleniyor. Katkısı olan, emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bu tarım fuarının ilimize, ülkemize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Hepinizi sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum” dedi.
Köksal ÖNER
şokhaber.net