Samsun TSO Yol Haritasını Belirliyor
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından, 2022-2025 yıllarını kapsayacak şekilde hazırlanacak 'Stratejik Plan' çalışması için iç ve dış paydaşların katılımıyla, 'Paydaş Çalıştayı' düzenlendi. Yuvarlak masa toplantılarında ortaya çıkan sonuçlar, yol haritası olarak rapor haline gelecek.
2015 yılından bu yana ‘A Sınıfı’ Odalar arasında üyelerine hizmet veren Samsun Ticaret ve Sanayi Odası, 2022-2025 yıllarını kapsayacak ‘Stratejik Plan’ çalışması çerçevesinde ‘Paydaş Çalıştayı’ düzenledi. Büyükşehir Belediyesi Ömer Halis Demir Çok Amaçlı Salonu’nda gerçekleştirilen Çalıştaya, Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Samsun Oda ve Borsa Başkanları, İlçe Belediye Başkanları, Samsun TSO Yönetimi ve Meclis Üyeleri, akademisyenler, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve iş dünyasının temsilcileri katıldı.
Çıtamızı Daha Yukarı Taşıyoruz
Toplantının açılışında konuşan Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Samsun iş dünyasının en büyük çatı kuruluşu olarak, bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda politikalar üreterek, ekonomik ve sosyal bakımdan bölgesel ve ulusal kalkınmaya destek sağlamak misyonuyla çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Şehrin sahip olduğu potansiyelin farkında olarak bugüne kadar pek çok başarılı çalışmaya imza attıklarını kaydeden Başkan Murzioğlu, “İleriye doğru yürüdükçe başardıklarımız ile gurur duyuyor ve verdiğimiz hizmetin kalitesini artırmak için Odamızı daha çok geliştirmeye çalışıyoruz. Başarı, hedef koymayı ve sistemli çalışmayı gerektirir. Bu düsturdan hareketle çatı kuruluşumuz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından oluşturulan Akreditasyon Sisteminin en başından beri içinde olduk. Çıtamızı her seferinde daha yukarıya taşıyoruz. 2015 yılından bu yana en iyi hizmet veren “Beş Yıldızlı” Odalar arasında yer alıyoruz. Başarılı çalışmalarımızın temeli, hedeflerimiz çerçevesinde ortaya koyduğumuz planlı faaliyetlerimizdir” dedi.
Onlarca Proje Hayata Geçti
Hedeflerinin ana dokümanının orta ve uzun vadeli yol haritasını gösteren “Stratejik Plan” belgesi olduğunu belirten Murzioğlu, “Şehrimizde markalaşma kavramını gündeme taşıdığımız Samsun’da Var Samsun İçin Al Kampanyası, Türkiye’nin ilk milli fuarı olan Samsun’un uzun yıllar özlem duyduğu, ilk güdümlü proje Samsun Fuar ve Kongre Merkezi, Türkiye’de yalnızca dört ilin, Karadeniz Bölgesinde ise sadece bizim sahip olduğumuz dört ulaşım altyapısının ve stratejik konumumuzun değerlendirilmesine hizmet eden Samsun Lojistik Merkez, nitelikli, kaliteli üretimi destekleyen Metal, Metroloji ve Kalibrasyon Laboratuvarı, ar-ge inovasyon yeniçağın olmazsa olmazı Samsun Teknopark.
Bugün Samsun’da 1 milyar doların üzerinde ihracat rakamlarından söz ediyoruz. Kentimizin ihracatını geliştirmek için uyguladığımız ur-ge ve dış ticaret projelerimiz, işletmelerimizin uluslararası rekabet edebilirliği güçlendirmeye hizmet eden Avrupa İşletmeler Ağı Karadeniz Koordinatörlüğümüz, sosyal ve kültürel gelişime katkı veren, medeniyetler arasında güçlü köprüler kurulmasına vesile olan Avrupa Birliği Bilgi Merkezi gibi pek çok projemiz, nitelikli insan kaynağı yetiştirmeyi hedefleyen istihdam projelerimiz, Samsun’un sanayi altyapısına kazandırmaktan gurur duyduğumuz organize sanayi bölgeleri, pandemi nedeniyle üyelerimizin ihtiyaçlarına cevap vermek için ivedilikle geliştirdiğimiz online projeler, sanal fuarlar, ikili iş görüşmeleri, e-ihracat platformları, şehrimizde itibar olarak gördüğümüz çağın ihtiyaçlarına uygun, üyelerimize ve temsile yakışır bir hizmet binası ve tüm bunlarla birlikte üyelerimizin kapasitelerinin geliştirilmesine, şehrimizin kalkınmasına hizmet eden onlarca proje. Hızlıca, sıraladığım şehrimize büyük katkı ve kazanım sağlayan bu çalışmaların hepsi, şehrimizin potansiyelini, dinamiklerini göz önüne alarak rasyonel bir bakış açısıyla hazırladığımız stratejik planlarımızın somut birer çıktısıdır” dedi.
Yol Haritası Belirlenecek
Hedeflerinin bu çıtayı daha yukarı çıkarmak olduğunu kaydeden Murzioğlu, “Şehrimizin gücüne güç katacak yeni kazanımlar elde etmektir. Bugün de 2022-2025 yıllarını kapsayacak yeni dönem stratejik planımız vesilesiyle bir aradayız. Gayretimiz daha iyi bir gelecek adına ülke kalkınmasına destek vermek. Bu bağlamda sahip olduğumuz değerleri, potansiyelimizi ve kapasitemizi analiz ederek, sizlerin de görüşleriyle yeni dönem için yol haritamızı belirliyoruz. Hedeflerimiz ideallerimiz çok yüksek, ancak potansiyelimiz ve referansımız da bir o kadar güçlü. Ortak payda Samsun etrafında, bu hedeflere ulaşmak için siz değerli paydaşlarımızla güçlü bir iletişim ve diyalog içinde olmak gerektiğinin bilincindeyiz. Bugün programımızda siz kıymetli konuklarımızı iç ve dış paydaşlarımız olarak yuvarlak masalarda ağırlayarak görüşlerinizi alacağız. Samsunumuzun gücünü daha ileri noktalara taşımak adına sizlerden gelecek her türlü görüş, eleştiri ve önerilere açık olduğumuzu belirtmek istiyorum. Zira görüşleriniz Odamız çalışmalarına güç katacak ve gideceğimiz yöne ışık tutacaktır. Desteğiniz için şimdiden teşekkürlerimiz sunuyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
Demir, Samsun TSO’ya teşekkür etti
Ardından söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ise, yaptığı çalışmadan dolayı Samsun TSO Yönetimi’ne teşekkür ederek, “Samsun, bölgenin merkezi konumundaki bir şehir olarak dikkat çekiyor. Samsun, Türkiye’nin en büyük ikinci büyük üretim havzasına sahip. Dört ulaşım arterinin de buluşma noktası konumunda bulunuyoruz. Bugün pandemi sonrası ihracatta 1 milyar doları aşan bir süreci yaşıyoruz. 2002 yılında Samsun’un ihracat rakamı 36 milyon dolar seviyesindeydi. Samsun’un ihracat geleceği noktasında da önü açık. Tüm yerel yönetimler ve şehrin tüm kıymetleri ne çalışma yaparsa bu şehir o kadar ilerler. Samsun Ticaret ve Sanayi Odamıza bugün yaptığı çalıştay için teşekkür ediyorum. Şimdi yağacağımız çalıştay ile stratejik bir plan oluşacak. Şehrimiz ve gelecek adına olumlu adımların atılacağını ve yol haritasının çıkartılacağını düşünüyorum. Buradan çıkacak olan varsa talepler, eleştiriler ve öneriler hepimiz için kıymetli değerlerdir. Toplantının hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
Çalıştay Bize Vizyon Kazandıracak
Vali Dağlı: “TİGEM’den 2 bin 400 dönüm araziyi satın alarak sanayicilerimize kazandıracağız"
Son olarak kürsüye gelen Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı ise, istihdam ve sanayileşme konusuna büyük önem verdiklerinin altını çizerek, “Bu çalıştayın ne kadar önemli olduğunu ve 2022-2025 yıllarını kapsayan ve ilimize önemli bir vizyon kazandıracak olan ne denli önemli bir çalışma olduğunu kısa zamanda göreceğiz. Buradaki çalışmada güzel kararlar çıkacak ve önümüzde bir yol haritası olarak iş dünyamıza bir rehber niteliğinde bir doküman ortaya çıkmış olacak. 18 Haziran 2020’de Samsun Valisi olarak göreve başladım. Basına verdiğim ilk bilgi; en önemli vizyonumun ‘istihdam ve sanayi’ olduğu şeklindeydi. Aynı şekilde devam ediyoruz. Pandeminin yoğunluğu ve diğer pek çok görevimize rağmen günümüzdeki 10 saatin 5-6 saatini istihdam ve sanayi programına ayırıyoruz. En yakınımdaki kişi ve her gün yanımıza çağırarak 5-6 sefer toplantı yaptığımız kişinin görevi; harita mühendisi ve OSB’ler koordinatörüdür. Akşama kadar tüm işadamlarımızla görüşmek durumundayız. İş adamlarımıza her zaman kapımız açık. Sizlerin sorunlarını çözmek ve daha ileriye nasıl gideceğimizi mütalaa etmek için her an beraber olduğumuzu sizler de biliyorsunuz. Yedi tane OSB’miz var. Sekizinci OSB’yi de anbean takip ediyoruz. TİGEM ile bu hafta itibarıyla bir konsensüs oluşturuyoruz. Oradaki 2 bin 400 dönüm araziyi TİGEM’den satın alacağız. Sanayicilerimize burayı kazandıracağız. Bu süreç gayet güzel gidiyor. 3-4 defa müteşebbis ve yönetim kurulu toplantımızı yaptık. Bu konuda da Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası, Tekkeköy Belediyesi ve sanayicilerimiz ile bu çalışmalarımız devam ediyoruz” dedi.
Yuvarlak Masa Toplantıları Yapıldı
Konuşmaların ardından ise, katılımcılar moderatörler eşliğinde yuvarlak masada bir araya gelerek, ‘İletişim, İşbirliği ve Koordinasyon’, ‘Bölgesel/Kentsel Kalkınma’ ve ‘Yeni Dönemin Planlanması’ başlıklarında görüşlerini ortaya koydu. Çalıştayda ortaya çıkan görüş ve öneriler daha sonra bir raporda toplanarak, ‘Stratejik Plan’ çalışmasına ışık tutacak.