Samsun Vergi Dairesi Başkanı Zeki Yumbul, Vergi Haftası nedeniyle...
MADEM SAMSUN GELİŞİYOR, VERGİDEKİ BU DURUMA NE DEMELİ? Samsun Vergi Dairesi Başkanı Zeki Yumbul, Vergi Haftası nedeniyle Samsun Valisi İbrahim Şahin'i ziyaret etmiş ve 26
MADEM SAMSUN GELİŞİYOR, VERGİDEKİ BU DURUMA NE DEMELİ?
Samsun Vergi Dairesi Başkanı Zeki Yumbul, Vergi Haftası nedeniyle Samsun Valisi İbrahim Şahin’i ziyaret etmiş ve 26. Vergi haftası kutlama etkinlikleri kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgiler vermiş.
Samsun’un vergisini veren bir il olduğunu, 2014 yılında vergi gelirlerinde 2 milyar 200 milyon liralık bir tahsilatı gerçekleştirdiklerini ifade ederek “Samsun şu anda gelir giderini karşılamayan bir il. Mevcut verilere göre gelir, giderin şu anda ancak yüzde 58’lik kısmını karşılayabiliyor.” demiş…
Yöneticilerimizin her toplantıda mangalda kül bırakmacasına dediği gibi; “uçuyoruz, havalanıyoruz. Yakında bölgenin yıldızı oluyoruz” lafları bu açıklamadan sonra sanki havada kalıyor gibi geldi bana.
KALKINAN BİR İL’DE VERGİ ORANI BU MU OLMALI?
Samsun valisi İbrahim Şahin, Vergi Dairesi Başkanının verdiği bu bilgilerden sonra yaptığı konuşmasında, “Sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada istihdam birinci sorundur. Bütün ülkeler istihdam konusunda, işsizliği çözme konusunda çaba sarf etmektedirler. Türkiye’de işsizlik oranı % 8,9, Samsun’un işsizlik oranı % 6,8’dir. Türkiye ortalamasının altındayız. Nitelikli işgücü konusunda çıkmazımız var.” demiş...
Ve ilave etmiş;
“Samsun’da insanlarımızın vergi konusunda ve vergilerini zamanında ödeme konusunda çok hassas oldukları görülmekte. Ama temel sorunumuz Samsun diğer büyük şehirler gibi geliri giderini karşılayan bir il değil. İnşallah gerek sanayi, gerekse ticaret ve turizm gibi gelir getirici unsurlar Samsun’da çoğalır ve vatandaşlarımız daha fazla vergi öder. Böylelikle ilimizin gelir-gider dengesi birbirini yakalar. Bizim şu andaki özlemimiz budur.”
Vali beyin temennilerine biz de katılıyoruz.
Ancak, tüm aklı başında insanlar gibi, Samsun’daki işsizlik oranının 6,8 oranında olduğuna inanamıyoruz.
Kalkınan, herkesin istediğinde iş bulabilen bir il olsaydı Samsun, vergi oranları bu mu olur du? Diye de sormadan edemiyoruz...
SAMSUN’DA İŞSİZLİK RAKAMLARI NE KADAR GERÇEK?
Samsun’da işsizlik oranlarının özellikle siyasilerimiz tarafından Türkiye ortalamalarının altında olduğu sıkça tekrarlanmaktadır.
Araştırma kuruluşlarının yapmış olduğu anketlere bugün ülkemizde çoğu uzman inanmıyor.
Yani onlara göre, rakamlar eğiliyor, bükülüyor ve kendi istedikleri rakamlar açıklanıyor.
Mesela, ben diyorum ki; tıpkı nüfus sayımlarında olduğu gibi haneler dolaşılarak çalışanlar, çalışmayanlar, emekliler gibi bir tespit yapıldığında acaba Samsun’daki işsizlik oranı sayın valinin de dediği gibi % 6,8 mi çıkar acaba?
PEKİ, BU MANZARALAR NE?
Samsun’da sokaklarda görülen manzaralar işsizlik oranlarının Türkiye ortalamalarının altında olduğunu teyit etmemektedir.
Mahallelerimizde örneğin 500 m2’lik bir alanda en az 10 adet kahvehane bulunmaktadır.
Ve bu mekânlar günün her saatinde zıma zınk dolu bulunmaktadırlar.
Bu çerçevede Samsun’daki işsizliği ortaya koyan temel veriler, uzmanların dediği gibi; mesai saatlerinde kentin malum caddelerinde, mahallelerinde boş gezen insanların varlıklarıdır. Bu kişilerin sayısı yok denecek seviyelere indirildiğinde, ancak o zaman Devlet İstatistik Kurumlarının açıkladığı % 6,8 seviyelerindeki işsizlik oranlarına “doğrudur” diyebiliriz.
Ne dersiniz?
Yanılıyor muyuz acaba?
BİR DE BU VERİLER VAR
TÜİK verilerine göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2014 yılı Eylül döneminde 3 milyon 64 bin kişi olarak açıklanmıştı.
Bunlara iş aramayıp, çalışmaya hazır olan 2 milyon 485 bin kişi eklendiğinde işsizler 5 milyon 549 bin kişiye yükseliyor.
Bu işsizlere 593 bin kişilik de “iş bulma ümidi olmayanlar” eklendiğinde işsizlerin sayısı 6 milyon 142 bin kişiye tırmanıyor.
“DİĞERLERİ”
TÜİK verileri içinde ayrıca, “diğer” başlığı altında, “mevsimlik çalışma, ev kadını olma, öğrencilik, irad sahibi olma, emeklilik ve çalışamaz halde olma gibi nedenlerle iş aramayıp ancak işbaşı yapmaya hazır olduğunu belirten kişiler” de bulunuyor.
Diğer başlığı altındaki 1 milyon 892 bin kişinin de eklenmesiyle, toplam işsizler 8 milyon kişiyi de aşarak, 8 milyon 34 bin kişiye kadar çıkıyor.