Samsun'da halen yürürlükte; 7'si Termik, 12'si HES, 2'si rüzgâr, 1'i de Biokütle olmak üzere 23 adet elektrik santrali bulunmakta.

SANTRAL CENNETİ SAMSUN Samsun'da halen yürürlükte; 7'si Termik, 12'si HES, 2'si rüzgâr, 1'i de Biokütle olmak üzere 23 adet elektrik santrali bulunmakta

SANTRAL CENNETİ SAMSUN

Samsun’da halen yürürlükte; 7’si Termik, 12’si HES, 2’si rüzgâr, 1’i de Biokütle olmak üzere 23 adet elektrik santrali bulunmakta.

Yürürlükte olan termik santrallerin 6’sı doğal gaz ile çalışmakta. Çarşamba’da yürürlükte olan “Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ’nin Termik santralinin yakıt türü ise belirtilmemiş.

Yürürlükte olan lisanslara ilave olarak, EPDK - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun vermiş olduğu lisanslara göre 2 adet HES daha uygun bulunmuş ve 1 Termik Santral (Doğal gaz) değerlendirme aşamasında.

Lisans bilgilerine göre sonlandırılarak üretim aşamasına geçmeyi bekleyen 3 adet Termik Santral (1’i doğal gaz) 1 adet HES ve 1 adet rüzgâr santrali var.

Bugüne kadar EPDK’ya Samsun’da Elektrik Üretimi için lisans başvurularından 37 red, 1 iptal bulunmakta.

ORGANİK TARIM ve TERMİK SANTRAL ÇELİŞKİSİ

Her fırsatta Samsun’u “Organik Tarım Şehri” veya “Tarım Şehri Samsun” olarak tanımlayanlar, Samsun için bu kadar fazla miktarda Termik santral lisansı verilmesi büyük çelişti doğurmaktadır.

Organik tarım ve normal tarımsal faaliyetlerin yapılabilmesi için belirli şartların oluşması gerekmektedir. Özellikle organik tarım noktasında “Organik tarım yönetmenliği” ne göre üretim yapılamayacak tarımsal alanlar şu şekilde tanımlanmıştır;

Karayolları genel müdürlüğü ağındaki ana yollara bir km uzaklıktaki alanlarda organik bitkisel üretim yapılamaz.

Ağır sanayi tesisi reaktör, santral, maden işletmesi yakınlarında 3 km’lik alanda organik bitkisel üretim yapılamaz.

Çevre kirliliğinden şüphe duyulan alanlarda Organik bitkisel üretim yapılıp yapılmayacağına konu uzmanlarının raporları, laboratuvar analizleri ve kurumumuz karar verir.

Arazinizin yarısında organik, tarım diğer yarısında istisnalar dışında konvansiyonel bitkisel üretim yapılamaz.

Bu kısıtlamalara göre Türkiye’nin en önemli ovaları olan Bafra ve Çarşamba Ovalarının yarısı sanayi alanları, karayolları ve termik santraller nedeni ile organik üretime ve iyi tarım uygulamalarına elverişsiz hale gelmektedir.

Samsun’un özellikle geçiş bölgeleri ve dağlık bölgelerinde üretimi yapılan ve Türkiye’nin tarımsal ihracatında önemli yer tutan fındık, son dönemde dış pazarlarda organik fındık olarak talep görmekte ve arz-talep dengesi organik fındığa göre oluşmaktadır.

Geçtiğimiz günlerde,  Samsun ili Terme ilçesi Organik Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Mithat Türkyılmaz ve Birlik yönetim kurulu üyeleri Terme Belediye Başkanı Şenol Kul’u ziyaret etmiş. Terme ilçesindeki organik tarım konusunda birlik tarafından yapılan ve yapılması planlanan faaliyetlerin konuşulduğu ziyarette Başkan Türkyılmaz ilçede kurulması planlanan kömürlü termik santralin zararlarına dikkati çekerek santralin kurulmaması için Belediye Başkanı Şenol Kul’a tam destek verdiklerini belirtmişti.