SAMSUN´DA SON İKİ YIL İÇERİSİNDE TAŞKIN KORUMA AMAÇLI ÇOK ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR GERÇEKLEŞTİRİLDİ
SAMSUN´DA SON İKİ YIL İÇERİSİNDE TAŞKIN KORUMA AMAÇLI ÇOK ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR GERÇEKLEŞTİRİLDİ Samsun Taşkın Koordinasyon Kurulu 2014 yılı 1
SAMSUN´DA SON İKİ YIL İÇERİSİNDE TAŞKIN KORUMA AMAÇLI ÇOK ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Samsun Taşkın Koordinasyon Kurulu 2014 yılı 1. toplantısı, Vali Hüseyin AKSOY’un başkanlığında gerçekleştirildi.
Valilik toplantı salonunda gerçekleştirilen Taşkın Koordinasyon Kurulu toplantısının açılışında bir konuşma yapan Vali AKSOY, “Taşkın Koordinasyon Kurulu toplantımızı gerçekleştirmek üzere bir aradayız. Bilindiği üzere Samsun ili 2012 yılı Temmuz ayından itibaren belirli selleri yaşayan ve afete maruz kalan illerimizden birisidir. 2012 yılı Temmuz ayından itibaren neler yapabiliriz, eksikliklerimiz nelerdir hususunda Büyükşehir Belediyemiz, Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğümüz ve Karayolları Bölge Müdürlüğümüz başta olmak üzere ilçe Belediyelerimiz, kurum ve kuruluşlarımızla işbirliği içerisinde çok önemli çalışmalar yapıldı.
Bu günkü toplantımızda özellikle yapılan çalışmalar nelerdir, bunları gözden geçireceğiz. Eksik herhangi bir konumuz varsa, bunları tartışıp bunlara çözüm üretme adına neler yapabilirizi ortaya koyacağız. Bu günkü toplantımızda özellikle bu alanda çalışma yapan üç önemli kurumumuz Büyükşehir Belediyemiz, Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğümüz ve Karayolları Bölge Müdürlüğümüzün konuyla ilgili yaptığı çalışmaların sunumlarını bizlerle paylaşacaklar. Bunlarla ilgili de bu toplantımızda değerlendirmeler de bulunacağız” dedi.
Samsun Valisi Hüseyin AKSOY’un konuşmasının ardından, Devlet Su İşleri 7. Bölge Müdürü Ahmet KANIK yaptığı sunumunda, “2012-2013 yıllarında taşkın tesislerde yapılan çalışmalar sonucunda 39.184.874.00 TL, Makineli çalışmalara 2.930.695.00 TL. Yatırım gerçekleştirildi. 2014 yılında ise ihale edilecek taşkın tesisler tutarı 19.600.000.00 TL. olup, toplam 61,715.569.00 TL. 2012 ve 2013 sonrası taşkınlardan sonra gündeme alınan çalışmalar tutarıdır” dedi.
Karayolları 7. Bölge Müdürü Mehmet ÇETİN yaptığı sunumunda, “Taşkından sonra alınan kararlar sonucunda 16 adet menfez çalışmaları başladı. Bu çalışmalarımızı bir hafta önce 24.05.2014 tarihinde bitirmiş durumdayız. Samsun ilinde Ağustos 2012 tarihinde meydana gelen aşırı yağışlar sonrasında yaşanan sorunlara yönelik olarak Atakum Kuzeyi, Afanlı, Değirmenderesi ve Sazak deresi enine geçiş sanat yapılarının yapılması, Atakum'da muhtelif km'lerde 12 adet muhtelif ebatlarda enine geçiş sanat yapılarının yapılması, Kolay şehir geçişi sel hasarlarının giderilmesi için muhtelif sanat yapılarının yapılması, Terme köprüsü, Samsun şehir geçişi yağmursuyu hatları ve menfezlerin temizlenmesi işi için Karayolları 7. Bölge Müdürlüğümüz yaptığı çalışmalar sonrasında proje bedeli olarak 32.465.911.00 TL. harcamış bulunmaktadır” dedi.
SASKİ Genel Müdürü Coşkun ÖNCEL yaptığı sunumunda “SASKİ Genel Müdürlüğü olarak SASKİ hizmet alanı içerisindeki çalışmalarımızı öncelikli olarak iki grup altında topladık. Birincisi batı bölgesinde yapılan dere ıslah çalışmaları, ikincisi doğu bölgesinde yapacağımız dere ıslah çalışmalarıdır. İlk önce batı bölgesinden başlayarak çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Bir ekip kurarak bütün derelerimizin temizliğini gerçekleştirdik. Batıdan doğuya doğu çalışmalarımızı yaptık. Yapılan bu çalışmalar sonucunda SASKİ Genel Müdürlüğü olarak 56.618.107.14 TL. harcama yaptık” dedi.
Sunumların ardından Samsun Valisi Hüseyin AKSOY yaptığı konuşmasında, “Değerli Arkadaşlar; Samsun 2012 yılından itibaren sık sık sellerle karşı karşıya kalan bir kenttir. 2012 yılında yaşadığımız selde toplamda 15 vatandaşımız yaşamını yitirdi. Ben bu vesile ile hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine de tekrar başsağlığı diliyorum. Temel amacımız bu sellerin zararlarını en aza indirmek, alınabilecek tedbirler varsa bunları zamanında alabilmektir. Özellikle Meteoroloji Bölge Müdürlüğümüzün yağışlarla ilgili, hava tahminleriyle ilgili tespitleri, değerlendirmeleri ve uyarıları büyük önem taşımaktadır. Bunları zamanında yayıyor, bizde bunları ilgili kaymakamlıklarımıza, belediyelerimize ve kurumlarımıza gönderiyoruz. Benim özellikle sizlerden ricam, bu önerileri ve değerlendirmeleri ciddiye almanızdır. Tabi ki bunlar bir tahmindir. Zaman zaman bu yağış miktarları tam gerçekleşmeyebilir. Nasıl olsa bu gerçekleşmiyor rehavetine hiç bir zaman kapılmayalım.
Bu uyarıların ciddi bir şekilde ele alınması ve üzerinde durulması gereken uyarılar olduğunu burada tekrar ifade etmek istiyorum. Afet ve Acil Durum Müdürlüğümüz herhangi bir riskli anda hemen kriz merkezimizi oluşturuyor. İlgili kaymakamlıklarımızı, belediyelerimizi ve muhtarlıklarımızı anında uyarıyoruz. Devlet Su İşleri ve Karayolları Bölge Müdürlüğümüz başta olmak üzere, Büyükşehir Belediyelerimiz ve diğer belediyelerimizle birlikte iş birliğinde olabilecek muhtemel afete karşı ne tür önemler alabileceğimizi planlıyoruz ve üzerinde çalışıyoruz.
Bir bölgede sel uyarısı varsa bunu mutlaka dikkate alalım ve değerlendirelim. Samsun’da bir radarımız var. Bu radar bizim için çok önemli bir fırsattır. Bulut yoğunluğunun nerede olduğu ve bu yağmurun nereye düşebileceği simülasyon ile ortaya konuyor. Yağan bu yağmur hangi vadiden denize ulaşacağı konusunda yorum yapılıyor. Buna göre de o güzergâhta uyarıları yapmış oluyoruz. Bu uyarıları mutlaka dikkate alalım. İş makineleri şoförlerinin, operatörlerinin cep telefonlarını 24 saat elimizin altında her an hazır bulunduracak şekilde güncelleyelim ve hazır tutalım. Çünkü ne zaman, hangi saatte ne olacağını bilemeyiz. Bu tür bir afet anında hemen müdahale edebilmek bakımından da bu tür çalışmalarımızı daha net bir şekilde ortaya koymamız lazım.
Burada gündeme gelen veya gelmeyen süreç içerisinde risk oluşturan ilçelerimizde, bölgelerimizde ve belediye sınırlarımızda farklı alanlar varsa da onlarla istişare edilerek bizde koordinasyonu gerektirecek bir boyutu varsa bunu kurulumuzun da gündemine alarak bu çalışmalarımızı yapmamız ve tamamlamamız gerekiyor. Temennimiz bir afet ve selle karşı karşıya kalmamamızdır. Bununla ilgili Samsun’da gerçekten çok önemli çalışmalar yapıldı. Bu gün bu çalışmalarla ilgili kurumlarımız çalışmalarını sundu. Bunlar 2012 yılından itibaren selden sonra yaklaşık 2 yıllık süre içerisinde belki Samsun tarihinde yapılmamış çalışmaları bu süreç içerisinde yaptık ve ortaya koyduk. Bu çalışmaların hepsi planladı ve çalışmalar devam ediyor.
İlimizde gerçekleşecek olan herhangi bir afet ve sele karşı hazır olmak ve alabileceğimiz tedbirlerin en iyisini alabilmek adına bu çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bütün kurumlarımız Büyükşehir Belediyemiz başta olmak üzere Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğümüz, Karayolları Bölge Müdürlüğümüz, önceki dönemdeki İl Özel İdaremiz, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğümüz ve diğer birçok kamu kuruluşumuzun kendi görev alanı içerisinde yaptığı ve yapacağı bir çok çalışmalar oldu. Kaymakam arkadaşlarımız ve ilçe belediye başkanlarımız büyük bir özveriyle bu çalışmaların içerisinde yer aldılar. Katılımlarınız ve katkılarınız için teşekkür ediyorum. Bu toplantıya katılan bütün kurumlarımıza ayrı ayrı çok teşekkür ediyorum. Hepinizi sevgiyle saygıyla selamlıyorum” dedi.
Toplantıya, Vali Yardımcısı Mehmet Ali KARATEKELİ, İl Emniyet Müdürü Vedat YAVUZ ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları ile ilgili kurumların bölge ve il müdürleri katıldı.