SAMSUN'UN İLK İKİ BARAJININ YAPIM HİKÂYESİ VE... TÜRKİYE'NİN EN DÜRÜST ZENGİNİ AYHAN ŞAHENK'LE DOSTLUĞUMUZ!.

Ferruh ÇETİN'den anılar

Ferruh ÇETİN'den anılar...

SAMSUN'UN İLK İKİ BARAJININ YAPIM HİKÂYESİ VE... TÜRKİYE'NİN EN DÜRÜST ZENGİNİ AYHAN ŞAHENK'LE DOSTLUĞUMUZ!.

Hem nereden bileceksiniz ki?
Ayhan Şahenk kim mi?
Bugün ülkemizdeki yatırımlarıyla net 2.6 milyar dolar şahsi servetiyle, Koç Holdingin patronlarından dahi zengin olan Ferit Şahenk'in babası..
Onu, Çarşamba ilçesinde Yeşilırmak barajı üzerinde yapılan Ayvacık Hasan Uğurlu Barajı'nın inşaatı sırasında ayağında çizmeleri, başında da koruyucu bareti ile şantiyeyi gezerken tanımıştım.
Ayhan Şahenk Türkiye'de belki de dürüst olarak namusuyla servet sahibi olmuş ender işadamlarımızdan birisiydi diyebilirim…[gallery ids="15338,15339"]

Nur içinde yatsın…
BİRLİKTE VİSKİ İÇERDİK
1973 veya 1974 yılı olabilir.. Tam hatırlayamıyorum; Ben o yıllarda belki de Karadeniz bölgesinden çalıştığım gazeteye rekor düzeyde haberler üretip gönderen tek gazeteciydim..
O günlerde enerji iş kolunda faaliyet gösteren TES-İŞ Sendikasının Başkanı Hasan Tahsin Kalyoncuydu. Barajda çalışan işçiler de onun sendikasının üyeleriydi.
Dolayısıyla Barajı yapan Doğuş İnşaat Şirketiyle hukuku vardı.
Bir gün baraja giderken beni de yanına almıştı.
Şantiye sahasında gezerken Ayhan beyle rastlaşmış tık.
Hasan Kalyoncu aynen şöyle demişti :
"Ayhan bey, bizim baraj haberlerini yapan işte bu. İyi çocuktur" demişti.
Ayvacık ve Balohor Barajlarının yapımını üstlenen Doğuş İnşaatın çalışmaları hakkında yaptığım haberleri meğerse Ayhan bey gün be gün takip ediyormuş…  Bir gün beni baraj inşaat sahasını kuş bakışı izlediği kale benzeri ofisine davet etti.
Oturup sohbet ettik. Bana viski ısmarladı.
Sonraki ziyaretlerimde de oturup birlikte viski yudumlar, hem de barajın ilerleleyen inşaatını konuşurduk.
Bana dediği ilk lafı şu olmuştu:
"Senin yaptığın Baraj haberlerini takip ediyorum. Bundan sonraki haberlerinde (Türk Müteahhit ve Mühendislerinin yaptığı ilk baraj) diye yaz" demişti.
Onu dinledim ve sonraki Baraj haberlerinin girişinde hep Türk Müteahhit ve Mühendislerinin yaptığı Ayvacık ve Balohor barajları diye giriş yapmaya başladım.
Gerçekten cana yakın, hoş sohbet birisiydi. Rahmetliyle görüşmelerimiz ve dostluğumuz Ayvacık ve Balohor Barajlarının tamamlanıp açılış günü yaptığımız son görüşmeye kadar sürmüştü.
BAŞBAKAN ULUSU AÇMIŞTI…
Gerçekten, Ayhan Şahenk için Ayvacık Hasan Uğurlu ve Balohor Suat Uğurlu barajlarının tamamlanıp devreye girmesi onun ençok gurur duyduğu bir olaydı.
12 Eylül ihtilalinin Başbakanı olan Bülent Ulusu açılış için Samsun'a gelmişti.
1 Nisan 1983 günü önce Hasan Uğurlu'nun, ardından da Suat Uğurlu'nun kurdeleleri kesilmişti.
Açılış resepsiyonunda yine birlikteydik.
Sohbetimiz sırasında "Ferruh bu barajların yapımında bizim olduğu kadar senin de emeklerin geçti. İstanbul’a geldiğinde mutlaka bana uğra" demişti.
Kısmet olmadı…
Bu arada, Ayhan Bey’in o günlerde de sağ kolu olan Gönül beyi de unutmuş değilim. Aslında Gönül beyle Ayhan beyden daha sık görüşüyorduk.
Ayhan beyle beraberliğinin 1969 yılında başladığını anlatırdı. Gönül bey, o günlerde patron vekili gibiydi.
Öyle ki, gurubun ilk bankalarından olan İmar Bankasının Samsun Şubesinin açılışında benim adıma da "hoş geldin hesabı" açtırmıştı Gönül bey..
Bugün inşaat gurubunun hala başında olduğunu zannediyorum.
Allah sağlık versin, kendisi de Ayhan bey ayarında bir kişiydi...
ÜLKENİN ÖNCÜ GURUBU OLDULAR
1929 yılında Niğde'de doğan Ayhan Şahenk, Doğuş Holding'in temellerini, 13 mart 1950 tarihinde atmış. Doğuş Holding, Ayhan Şahenk'in önderliğinde inşaat, Bankacılık, iletişim, turizm, gıda ve otomotiv alanlarında önemli yatırımlar yapmış ve gelişen Türkiye'nin öncü gruplarından birisi olmuştu.
Kendi adına 1992 yılında bir vakıf ta kuran Şahenk hayır işlerini bu vakıfla kurumsallaştırmıştı. Vakıf birçok yerleşim merkezinde okullar kurmuş ve eğitim malzemesi yardımı yapmıştı. Şahenk'in isteğiyle vakıf, 1997 yılında ‘‘halk sağlığı programını’’ uygulamaya koydurmuş. Bu çerçevede mobil sağlık araçlarıyla alt sosyo-ekonomik bölgelerde öğrenci ve halkın sağlık taramaları yaptırılmıştı. Vakıf ayrıca spor kültür sanat alanlarında öncü etkinlikler gerçekleştirmişti.
HAYIR, İŞLERİYLE TANINDI
Ayhan Şahenk, Türkiye’de topluma, spora ve çevreye yönelik yatırımlar da yaptı. Bu amaçla 5 Haziran 1992'de Ayhan Şahenk Vakfı kuruldu. Ayhan Şahenk Vakfı hizmetlerini eğitim, sağlık, spor, kültür-sanat, bilimsel araştırma çevre ve doğal hayatın korunması olmak üzere geniş bir alanda sürdürdü. Vakfın çalışmalarında eğitim ve sağlık öncelikli ve ağırlıklı olarak yer aldı. 2000 yılı itibariyle, Ayhan Şahenk Vakfı'nın gerçekleştirdiği hizmetler ve çalışmalar, eğitimde Türkiye'nin birçok il ve ilçesinde okul yapımı, bakım ve onarımı, araç-gereç, teknik malzeme katkısı yanısıra Niğde'de öğretmen lojmanları ve çeşitli eğitim düzeylerinde burslar oldu.
Sağlıkta, 1997 yılında uygulanmaya başlanan ‘Halk Sağlığı Programı’ çerçevesinde mobil sağlık araçları ile alt sosyo ekonomik yörelerdeki ilköğretim öğrencilerinin ve bölge sakinlerinin yararlandığı muayene hizmetleri, resmi sağlık kuruluşlarına tıbbi cihaz ve malzeme yardımı yapıldı. Bu yardımlardan 110 bin kişi yararlandı. Sporda, Darüşşafaka Ayhan Şahenk Vakfı Kapalı Spor Salonu inşaa edildi. Kültür ve sanatta, ‘Kapadokya’ adlı bilimsel eserin Türkçe ve İngilizce olarak basımı ve yayını gerçekleştirildi. Niğde'de Türkiye'nin en modern donanımlı kütüphanesi inşaa edildi. Çevrede, Marmaris'te yanarak yok olan orman alanlarının yeşillendirilmesi amacıyla bölgeye 250.000 ağaç dikimi gerçekleştirildi.

TÜRKİYENİN EN BÜYÜĞÜ OLDULAR
Türkiye'nin baraj yapan ilk inşaat şirketi olan Doğuş İnşaat, grubun büyümesinin motoru oldu.
Ayhan Şahenk, bugün gurubu daha da ileriye taşıma gayretinde olan Ferit Şahenk'in babasıdır.
Dünyanın öncü, küresel şirketleriyle ortaklıklara imza atan Doğuş Grubu, gerek yurt içindeki gerekse yurt dışındaki yatırımlarını artırmak hedefiyle hareket ediyor..
Hizmet verdiği tüm ana iş kollarında, uluslararası, güçlü işbirlikleri ile yoluna devam eden Doğuş Grubu, 26 ülkede, dünya standartlarında 35 markayla faaliyetlerini sürdürüyor...