ŞARBON DIŞINDA BAŞKA HASTALIK RİSKİ DE VAR!
Et ve Balık Kurumu'nun Brezilya'dan ithal ettiği etlerde şarbon basili saptanması, yurtdışından ithal edilen hayvanlara uygulanan denetimlerin yeterliliği tartışmalarını yeniden gündeme getirdi
Yaşar, Mersin ve diğer limanlarda bekletilen hayvanlarda birbirlerine çok daha hızlı bir şekilde bulaşmış olabileceğini ifade ederek, “2000 hayvanın olduğu bir ortamda 3 hayvanda şarbon olması yeterli. O üç hayvandan bin tanesine bulaşır” ifadelerini kullandı.
Hayvanların denetim ve kontrolleri yapılmadığı için bu kontrollerin firmaya bırakıldığını ifade eden IYI Partili milletvekili, “Devletin bütün kontrol mekanizmalarını ortadan kaldıran bir tutumu var. Bir anda et ithalatı ile ilgili izinler veriliyor. Bu izinler kimler tarafından kullanılıyor belli değil ve aniden izinler tekrar kaldırılıyor. Düzensiz ve sorumsuz bir tutum söz konusu…” diyerek uygulanan düzenlemeye tepkisini dile getirdi.
Bedri Yaşar, “İthal ette, yeterli denetim ve kontrollerin yapılmaması, denetimlerin bağımsız kuruluşlarla değil firma tarafından yapılması ve hastalıkların örtbas edilmesi temel sıkıntıların başında geliyor. Bu nedenle çok sayıda hastalıklı hayvan Türkiye’ye giriş yapıyor. Dahası, Türkiye’deki hayvanlarda da hastalık yaygınlaşmasına neden oluyor. Oysa Türkiye’de şarbon kontrol altına alınmıştı ama şimdi tekrar nüksetme durumu ile karşı karşıya.” şeklindeki açıklaması ile ithal etteki temel sıkıntılara değindi.
Söz konusu denetim ve kontrollerin gönderen ülkenin bağımsız ve güvenilir denetim kurullarının onayıyla çıkış yapması gerektiğini belirten Yaşar, “hayvanların sınır kapılarında da kontrolleri alınıp karantinada tutulduktan sonra hastalık varsa içeri girişlerinin müsaade edilmemesi gerekiyor. Ancak Gölbaşı’nda gördük ki çok sayıda hayvanda olması gereken kontrol ve denetimlerin hiçbiri yapılmamış. Bu kontroller yapılmadığı