ŞEHRİMİZİN ÇEYİZ SANDIĞINI HERKES GELİP GÖRMELİ...
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, şehrin hafızası ve çeyiz sandığı olan Kent Müzesi'ni Samsunluların gezip görmesi gerektiğini söyledi
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, şehrin hafızası ve çeyiz sandığı olan Kent Müzesi'ni Samsunluların gezip görmesi gerektiğini söyledi. Kent Müzesi'nin Samsun için önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Başkan Yılmaz, müzede 7'den 70'e herkesin hayatının bir parçasından kesitler bulacağını kaydetti.
Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından büyük emekler harcanarak halka kazandırılan Samsun Kent Müzesi ile ilgili konuşan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, kent müzesinin Samsun için büyük bir önem taşıdığını vurguladı. Burasının kentin hafızası ve çeyiz sandığı olduğunu ifade eden Başkan Yılmaz, hatıralarının canlanacağı müzeyi 7'den 70'e herkesin mutlaka görmesini tavsiye etti.[gallery ids="19342,19343,19344,19345,19346"]
Kentin tüm hafızasını ve hatıralarını bu müzede yaşatmaya çalıştıklarını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz, kent hafızasını oluşturan ve canlı tutan sosyal hayat içindeki örf, adet ve gelenek zenginliklerinin kaybedilmemesinin önemine dikkat çekerek, "Hani annelerimizin, dedelerimizin, büyüklerimizin kıymetli eşyalarını sakladıkları, açtığımızda da buram buram hatıra kokan o sandıklar gibi buralar da şehirlerin çeyiz sandıklarıdır. Dünya'nın bütün gelişmekte ve gelişmiş olan şehirlerinde kent müzeleri vardır. Kentin bütün hatıra ve hafızasını orada bulursunuz. Hatta hatta öyle bir hafızadır ki elektronik ve dijital ortamı taşımış dönemleri de yaşamış şehirlerse filmler de vardır. Bizim de Meşhur Köfteci'nin oğlu ve ağabeyi, çocukluk dönemlerinde kameraya alınmış hallerini kısa film haline getirmişler ve getirip kent müzesine armağan ettiler. Bu kısa filmlerde 1950-1960 yılları arasında Samsun'un fotografik görüntülerini içeren küçük kesitler var. 55 yıl öncesinde Samsun'u anlatan film olsaydı o yıllarda yaşayan halkın giyim tarzını, seyyar sokak satıcılarını, gelenek ve kültürleri daha rahat anlayabilir ve görebilirdik. O günlerdeki ticareti ve ekonomiyi bugünlerle mukayese ederek bir bilinç tazelenmesi yaşardık. Burayı kente kazandırırken emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.
ESKİ VALİ KONAĞI KENT MÜZESİ İLE BİRLEŞECEK
Kent müzesi mekânının daha önce Devlet Demir Yolları (DDY) lojmanları ve Demirspor lokali olduğunu hatırlatan Başkan Yılmaz, "Düğünler, eğlenceler burada olurdu. Şehrin çok dinamik bir yeriydi. Eskiden vali konağı olarak kullanılan şimdi ise Baro Başkanlığı'nın lokaline tahsisli binanın mülkü bize ait. Baro lokalini başka bir binaya taşıdıktan sonra bahçesiyle birlikte burayı kent müzesine dâhil edersek burası daha güzel bir kent anı merkezi haline gelecek. Şehir, çarşı, mahalle ve sokak hayatını mutlaka muhafaza etmemiz lazım ki kentsel hafızayı yok etmeyelim. Bugün bu değerlerimiz, modern konut tarzları ve siteler ile günden güne yok oluyor. Bu zenginliklerimizi, komşuluklarımızı yaşatmamız lazım" ifadelerini kullandı.