Şimdi gelelim acı sonuca…

YENİ STADYUMUN PROBLEMLERİ Yeni Ondokuz Mayıs Stadyumu, birçok açıdan şehrimize, sporumuza ve zevkimize katkı sunacak durumda olamadı

YENİ STADYUMUN PROBLEMLERİ

Yeni Ondokuz Mayıs Stadyumu, birçok açıdan şehrimize, sporumuza ve zevkimize katkı sunacak durumda olamadı. Aylar önce “asimetrik stadyum” başlıklı bazı saptamalarımı burada dile getirmiştim.
Yeni stadyumun kurgusu, görüntüsü ve işlevselliğine ilişkin olumsuz unsurları asimetrik pozisyon analizi ile dile getirmek istedim.
Kapatılan tribün merdiven boşluklarından stadyumu çevreleyen halkaların düzensiz ve asimetrik dizilişine ait olumsuz algıyı görüntüleri ile açıklamaya çalışmıştım. Malum problemlerin cezası hala çekiliyor…
Şimdi süreklilik arz eden başka bir probleme temas etmek istiyorum. O da çimlerin bozuk olması, köklerini toprağa salamaması ve bu haftaki maç ile birlikte skora yansıyacak kadar tesir oluşturması olarak gösterilebilir.
Fotoğraflarda da göstermeye çalıştığım gibi stadyumun bir tarafı daha yüksek. Yaklaşık 5 metre daha yüksek olan çatı, kuzey kapalı tribün çatısı. Güney kale arkasına nazaran kuzey kale arkası çatısının yüksek olmasını gerektiren bir açıklama şu ana kadar söz konusu olmadı. En azından ben hatırlamıyorum. Bu farklı yüksekliklerin birkaç gerekçesi olabilir. Birincisi kuzey rüzgârını kesmek olabilir.
Malum Samsun için kuzey taraf yağmur, fırtına ya da rüzgârın yoğun olduğu yönü işaret etmekte. Ancak stadyumların pozisyonları zaten güneşe göre ayarlanmaktadır. Çoğunlukla da protokol tribün ya da eski ifadesiyle kapalı güneşin hareket yönüne paralel olmak durumundadır. Her iki kale de güneşi eşit oranda muhatap alabilsin diye. Hal böyle olunca Türkiye’deki ya da Karadeniz’deki stadyumların hepsinin kuzey çatısının güneye oranla daha yüksek olması beklenir. Ama durum böyle değildir, olması da gerekmemektedir.
Diğer bir gerekçe daha lokal ve bölgesel bir sebepten kaynak alabilir. Malum yeni stadyumun sanayi bölgesinde olması ve fabrika yoğunluğunun ve dolayısıyla kirli hava taşıyan duman yoğunluğunun da kuzeyde olması nedeniyle, hava sirkülasyonunu stadyum için engellemek maksadıyla kuzey çatısı yüksek yapılmış olabilir. Eğer böyle ise daha vahim bir gerekçeye yine vahim bir çözüm aranmış olabilir.
Üçüncü bir olumsuzluk da, stadyum çatı örgüsünün asimetrik olması nedeniyle ses yayılımının homojen olarak dağılmasını engelleyen bir görüntü içermesi olarak gösterilebilir. Bir başka ifade ile tribün sesleri anlaşılır, senkronize ve sporcu üzerinde tesirli olmayan bir gürültüye dönüşmektedir. Stadyuma gelenler buna şahit oluyorlardır.
Şimdi gelelim acı sonuca…
Yeni Ondokuz Mayıs Stadyumunun top oynanan saha zeminin özellikle kuzey yarım karesinin çimleri çok kötü. Güney kare kısmen daha iyi.
Bana göre saha zemininin farklı hassasiyet göstermesi, 7-8 aydır köklerini çime salamaması ve zayıf kalmasının sebepleri, yukarıda dile getirdiğim çelişkilerden beslenmektedir inancındayım.
Yani stadyum çatısının farklı yükseklikte olması güneş ışığının, rüzgârın ve yağmurun tüm zemine eşit ulaşmasını engellemektedir. Bunun yanında da kirli havanın, kimyasal duman ve atıkların hava yoluyla zemine ulaşmasını da engelleyememektedir.