Vali Osman Kaymak, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu tarafından Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının verilişinin 84
Vali Osman Kaymak, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu tarafından Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının verilişinin 84. yıldönümünde Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde düzenlenen ‘Cumhuriyet Tarihinde Kadının Siyasette Rolü ve Önemi’ konulu 43. istişare toplantısına katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan toplantıda, Samsun Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Öztürk’ün açılış konuşmasının ardından bir konuşma yapan Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Kadın Kolları Başkanı Havva Rendeci, “Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kadının Türk siyasi yaşamında yer alması için büyük bir çaba sarf etmiş ve kadına seçme ve seçilme hakkını bugün uygar diye geçinen birçok batı medeniyetinden önce vermiştir. Ancak sonraki yıllarda ülkenin içinde bulunduğu sıkıntıların da etkisiyle kadın siyasette istediği noktaya gelememiş, son yıllarda siyaset mekanizmasını düzenleyen erklerin katkısı ile kadınlarımız yine etkin rol almaya başlamışlardır” dedi.
Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bekir Aktürk ise yaptığı konuşmada, “Kadınlar her zaman toplumun önde gelen müstesna kişileridir. Bunun en önemli örneklerini Kurtuluş Savaşı’nda vatanı için mücadele eden kadınlarımızdan görebiliriz. Bugün Türkiye Cumhuriyeti var ise kahraman kadınlarımızın sayesindedir. Türkiye’de bugün itibariyle 674 kadın muhtar bulunmaktadır. Türkiye genelinde 2009 yılında 412 kadın muhtarımız görev yaparken, bugün ise bu sayı 674’e çıkmıştır. Türkiye’nin 73 ilinde kadın muhtar görev yapmaktadır. En fazla kadın muhtar bulunan il ise İstanbul’dur. Bu ili İzmir ve Ankara takip etmektedir. Samsun ise 10 kadın muhtar ile Türkiye’de ilk 10’da yer almaktadır. Kadın muhtarlarımızın sayısının daha da artmasını ümit ediyoruz” diye konuştu.
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin ise, kadın-erkek ayrımı yapılmadığı zaman toplumların daha ileri gideceğini ifade ederek, “Kadınlarımız hayatın her alanında görev almaktadır. Muhtarlıkta, milletvekilliğinde, doktorlukta yani her meslekte artık kadınlar yerini almıştır. Toplumda kadın-erkek ayrımı yapılmaması toplumların gelişmesine de katkı sağlamaktadır. Bu düşüncenin savunulmasına bile gerek yok. Herkes bunun doğru olduğunu görüyor. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da kadınların sosyal hayata katılmasında büyük etkisi var” dedi.
Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu ise, “Bir milletvekili olarak haklarına Cumhuriyet sayesinde kavuşmuş olmam beni duygulandırıyor. 84 yıl önce biz kadınlar Cumhuriyet sayesinde özgür iradeye sahip olduğumuzu tescillemiş olduk. Bu nedenle Türk kadını kendisine bu hakkı kazandıran Cumhuriyete minnet borçludur. 84 yıl önce elde ettiğimiz haklarımızın kâğıt üzerinde kalmaması, toplumsal statümüzün yükseltilmesi ve siyasi yaşamda temsil gücümüzün cinsiyet temelli değil liyakat temelli yaklaşımla üst seviyeye çıkması için kesintisiz ve tarifsiz bir mücadele yürütmek zorundayız. Yaklaşan yerel seçimler kadınlarımızın siyaset kurumu içerisindeki varlık ve etkinlikleri açısından son derece önemlidir. Yerel yönetimdeki her alanlara da kadın elinin değmesinin şart olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan ise yaptığı konuşmada, “Türkiye Cumhuriyeti dönemi boyunca maalesef parlamentoda kadın temsilci sayısı yüzde 4,6’yı geçememiştir. 1934’te Atatürk tüm dünyaya örnek olarak kadına seçme ve seçilme hakkını verdi. Fakat ondan sonra kadın milletvekili sayısı yüzde 4,6’yı geçemedi. Bu düşünülmesi gereken bir gerçek. Son 16 yılda ise kadın milletvekili sayısı her sene artarak bugün 104’ü buldu. Yani yüzde 17’nin üstüne çıktı. Yeter mi? Elbette yetmez ama önemli. Fakat biz biliyoruz ki siyasette var olmanın, karar mekanizması içerisinde olmanın ve ülkeye hizmet etmenin tek yolu milletvekili olmak değildir. Siyaset yerelde başlar. Tam da yerelin sesini temsil eden, tam da mahallelerin sorunundan en ufak sorunlara kadar şehrin her sesine kulak veren ve bu sesi şehrin karar mekanizmalarına ileten, sonuca ulaştıran yani Türkiye demokrasisine çok önemli katkıda bulunan siz muhtarların varlığı da bizim için çok kıymetlidir” ifadelerine yer verdi.
Toplantıda yaptığı konuşmada, kadınlara seçme ve seçilme hakkını tanıyan yasanın kabulünün, Cumhuriyet tarihimiz içinde demokrasi adına atılan en önemli adımlardan birisi olduğunu kaydeden Vali Osman Kaymak, “Ülkemizde kadınlara verilen seçme ve seçilme hakkı Fransa ve İtalya’dan 11, Romanya’dan 12, Bulgaristan’dan 13, Belçika’dan 14 ve İsviçre’den 34 yıl önce verildi. Pek çok batılı ülkeden önce yürürlüğe konan bu yasa sayesinde kadınlarımızın siyasi ve toplumsal hayattaki konumları daha da güçlenmiştir. Ancak henüz istenilen seviyeye ulaşamamıştır. Son yapılan seçimlerde ülkemizdeki kadınların TBMM’de temsil oranı %17’dir. 595 milletvekilinin 104’ü kadınlardan oluşmaktadır. Bu oranın daha da artması gerekmektedir. Yine son yirmi yılda kadınların iş ve ekonomide yer alması için önemli teşvikler verilmektedir. Başta KOSGEB ve İŞKUR olmak üzere devletin tüm kurumları %32,5 olan kadın istihdamını artırmak için çaba göstermektedir. İlimiz bu konuda Türkiye ortalamasının üzerindedir” şeklinde konuştu.
Toplumların yarısını oluşturan kadınların karar alma mekanizmalarına dâhil olmasının ve erkeklere bu alanda sunulan fırsatların kadınlara da aynı şekilde verilmesinin kadınlara verilen bir hak olarak okunmaması gerektiğini ifade eden Vali Osman Kaymak, “Ülkelerin ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda gelişimi için kadınların da siyasette söz sahibi olmaları gerekmektedir. Dünya artık sürdürülebilir kalkınmanın en önemli unsuru olarak kadınların katılımını öne çıkarmaktadır. Kadınların her alanda yer alması ülkemizin ve ilimizin de öncelikleri arasındadır. Samsun, 2011 yılından itibaren ‘Kadın Dostu Kent’ çalışmalarını yürütmektedir. İlimizde kadın alanında çalışan farklı 42 kurumla birlikte ortak akıl doğrultusunda faaliyetlerini yürüten bu yapının bir parçası da kadın muhtarlarımızdır. Bu gün Türkiye'mizin değişik illerinden gelen siz muhtarlarımızla beraber olmaktan çok mutluyum. Hepinize ve bu toplantının ilimizde gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Konuşmasının ardından Vali Osman Kaymak ve protokol üyelerine, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bekir Aktürk, Samsun Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Öztürk ve Türkiye’nin diğer illerinden gelen muhtarlarımız tarafından plaket ve yöresel hediyeler takdim edilirken, toplantı OMÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Araştırma Görevlisi Çiğdem Şimşek’in sunumuyla sona erdi.
Toplantının ardından, Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi fuaye alanındaki ‘Samsun ve Kadın’ sergisinin açılışını protokol üyeleriyle birlikte gerçekleştiren Valimiz Sayın Osman Kaymak, sergiyi gezdikten sonra muhtarlarımızla hatıra fotoğrafı çektirdi.