Tasarruf Değil Mali Ambargo!...

24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı nedeniyle açıklamada bulunan Yusuf Ziya Çakır, Tasarruf tedbirleri uygulaması, özellikle yerel basın için mali ambargoya dönüştü dedi.

Samsun 19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yusuf Ziya Çakır, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı nedeniyle bir mesaj yayımladı. Çakır mesajında, özellikle kamuda tasarruf tedbirleri adlı uygulamanın yerel basına darbe vurduğunu söyledi.
Çağdaş Demokrasinin Vazgeçilmez Unsuru
24 Temmuz 1908 tarihinin 'basında sansürün kaldırıldığı' tarih olduğunu hatırlatan Yusuf Ziya Çakır, "Bu tarihte gazeteler ilk kez sansürsüz olarak yayınlanmaya başlamıştır. Günümüzde ise artık basın, çağdaş ve demokratik hayatın vazgeçilmez unsurlarından biri, haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olmuştur. Basın hürriyeti içinde görevlerini yerine getiren ulusal ve yerel basınımız, özgürlüklerin ilerlemesi ve kamuoyu oluşumunda büyük bir güce sahiptir. Gerek ülkemizin gerekse Samsun'umuzun her alanda hedeflenen başarıya ulaşmasında ve bu başarının ülkemiz ve ilimiz ekonomisine olumlu yönde yansımasına, basın mensuplarının gösterdikleri duyarlılık ve bu konuda yaptıkları başarılı çalışmalar büyük katkı sağlamaktadır" dedi.
Ekonomik Bağımsızlık Kaçınılmazdır
Dünyanın ve Türkiye'nin içerisinde bulunduğu ekonomik krizin en çok basın sektörünü etkilediğini de belirten Çakır, açıklamasının devamında şunlara değindi; "Türkiye'nin dört bir yanında var olma mücadelesi içerisinde olan medya kuruluşları, son olarak, kamuda tasarruf tedbirleri nedeniyle de ağır bir darbe almıştır. Uygulanan tasarruf tedbirleri kamu ilanlarını da neredeyse sıfıra indirmiştir. Kamu kurumları tarafından yerel gazete abonelikleri bile iptal edilmektedir. Oysa, sağlıklı bir medyaya sahip olmak için gazetecilerin ve gazete işletmelerinin ekonomik bağımsızlığı kaçınılmazdır. Sosyal medyanın kıskacı yetmezmiş gibi devletin tasarruf tedbirleri adı altında medyaya ve özellikle yerel basına mali ambargoya dönüşen uygulama yerine mali desteğini arttırması ortak beklentimizdir. Çünkü, Gazetecilik, demokrasinin nefesidir, akciğeridir.
24 Temmuz 1908 tarihi Türk vatanında demokrasi ile birlikte basın özgürlüğünün de yeşerdiği tarihtir. 24 Temmuz gerçek gazeteciliğin başladığı tarihtir. Tarafsız, özgür ve ilkeli bir gazetecilik anlayışı demokrasi adına vazgeçilmezdir. Bu vesileyle tüm meslektaşlarımızın bayramlarını kutlar, sağlık, başarı ve esenlikler dilerim."