TEDAVİSİ TAMAMLANMAYAN HASTALARA HASTANEDEN ÇIKIŞ YAPILIYOR! SONRASI MALUM…

DESK-Demokratik Sendikalar Konfederasyonuna bağlı Ofis Sen Samsun İl Başkanı Fevzi Gül, 'Tedavisi tamamlanmayan hastalara hastaneden çıkış yapılıyor! Sonrası malum

DESK-Demokratik Sendikalar Konfederasyonuna bağlı Ofis Sen Samsun İl Başkanı Fevzi Gül, “Tedavisi tamamlanmayan hastalara hastaneden çıkış yapılıyor! Sonrası malum. Bunun sorumlusu kim olacak? Soruyorum” dedi.
DESK-Demokratik Sendikalar Konfederasyonuna bağlı Ofis Sen Samsun İl Başkanı Fevzi Gül, “diş hastanesine ya da diş fakültesine giden memur ve vatandaşlara tedavi sürecinin tamamlanması için ileriki bir tarihe randevu veriliyor. Ancak;   tedavisi tamamlanmadığı halde,  hastanın hastaneden çıkışı yapılıyor. Tedavisi devam eden hastalardan her hastaneye girip, çıkışından dolayı hastalardan her defası için muayene katılım payı alınmaya devam ediyor. Tahmini olarak diş temizliği ve ağız bakımı için hastaneye giden bir kişiye en az beş kez randevu veriliyor ve bu kişiden, sanki ayrı bir hastalıktan dolayı hastaneye gitmiş muamelesi yapılarak beş kez muayene katılım payı alınmaktadır. Yapılan bu uygulama kanunlara aykırılık teşkil etmekle birlikte, yasalara ve SUT( Sağlık Uygulama Tebliği)’ne göre uygunsuz olmakla birlikte, hukuksuzdur da... Ayrıca olaya insani boyutlarda bakıldığında da etik ve doğru olmadığı da aşikârdır. Doktorun vermiş olduğu randevu gereği zorunlu olarak hastaneye gelen hastadan, her giriş ve çıkış yapmasında hastane, doktor ve ilaç katkı payı adları altında kesinti yapılmasının 657 sayılı devlet memurları kanunda yeri yoktur” dedi.
HAKSIZ KAZANÇ SAĞLAMAKTAN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİLDİR
DESK-Demokratik Sendikalar Konfederasyonuna bağlı Ofis Sen Samsun İl Başkanı Fevzi Gül,  muayene katılım payı ile ilgili olarak yapmış olduğu yazılı basın açıklamasına söyle devam etti; Tedavisi bitmeyen bir hastayı hastaneden çıkartarak ve tekrar başka bir tarihe randevu vermek sureti ile her gelişinde bu kişiden defalarca muayene katılım payı alınması haksız kazanç sağlamaktan başka bir şey değildir. Bu yanlış uygulamaya biran önce son verilerek mağduriyetlerin giderilmesi gerekmektedir. Buradan Sağlık Bakanımıza ve SGK Başkanımıza sesleniyorum; tedavisi tamamlanmayan hastadan defalarca katılım payı alınmasının önüne geçilmesi için SUT( Sağlık Uygulama Tebliği)’nin yeniden düzenlenmesini ve bu haksızlığa bir son verilmesini istiyoruz.”
DEVLETİN KARŞILAMASI GEREKTİĞİ HÜKÜM OLARAK BELİRTİLMİŞTİ
“Diş tedavisi tamamlanmayan bir hastaya tedavisi tamamlanmadan çıkış verilmezken, bugün adeta bu işi ticarete dökercesine insanların sağlıkları ile oynanması doğru değildir” diyen Gül, ”Devlet, kamu çalışanlarından sağlık ve emekli kesenekleri kesintisi yapılmakta iken, bir de böyle bir uygulamanın olması bazı sağlık kuruluşlarının resmen kamu çalışanlarını ve vatandaşı aptal yerine koyarcasına fazladan ücret talep etmesi hukuksuzluk ve haksız kazanç sağlamadan başka bir şey değildir. Yapılan bu haksız uygulamaya son verilmeli, hatta katılım payı adı altında ücret alınmasına biran evvel son verilmesi gerekmektedir. Çünkü 657 sayılı devlet memurları kanununda bir kamu çalışanın sağlık giderlerini devletin karşılaması gerektiği hüküm olarak belirtilmiştir. Bu sebeple; kamu çalışanlarından alınan, tedavi katılım payı, hasta katılım payı, eczane ya da ilaç katılım payı gibi sonradan uydurulan bu tebliğler kanunlara aykırılık teşkil etmekle birlikte insanların da canlarını yakmaktadır” dedi.
BİZDE SAĞLIK SORUNLARIMIZLA BOĞUŞMAYA DEVAM EDERİZ
 İlaç almaya parası olmayan ve katkı parasını ödeyemeyecek durumda olan kamu çalışanlarının ve vatandaşların sefer sağlık sorunları daha fazla ilerlemekte ve içinden çıkılamayacak durumda olduklarını vurgulayan Gül, ”Tedavisi mümkün olmayan hastalıklara sebebiyet doğuracaktır. Bu sebeple yeme, içme, barınma kadar önemli bir role sahip sağlık sorunlarında katkı ve katılım payı alınmasına son verilmesi gerekmektedir. Ama devlet diyorsa ki; sağlığını kaybedenin zaten yeme, içme ve barınmaya ihtiyacı olmaz, o zaman kamu çalışanları ve vatandaşlar olarak bizde sağlık sorunlarımızla boğuşmaya devam ederiz. Ama şunu kimse unutmasın ki vatandaşına zulüm eden de bunun hesabını mutlaka ama mutlaka bir gün öder” diye konuştu.
Köksal ÖNER
şokhaber.net