TEGV'DEN YAZ ETKİNLİKLERİ…
Çocukların ihtiyaçlarının merkeze alındığı, aktif ve katılımcı olabildiği, aktif öğrenme yaklaşımının benimsendiği, eğlenerek öğrendiği, farklı konuları keşfetme olanağı bulduğu yaz etkinlikleri ile ç
TEGV, 31 ilde 72 farklı noktada farklı coğrafi şartlara ve kültürlere sahip etkinlik noktalarında faaliyet göstermektedir. Bu farklılıkların, TEGV’in çeşitliliğinin ve renkliliğinin göstergesi olduğunu düşünerek, yaz etkinliklerinin kurgusunu, bu farklılıklardan olabildiğince faydalanmak ve çocuklarımızın ve gönüllülerimizin, kendilerini ve yeteneklerini keşfetmelerine olanak sağlamak amacıyla çeşitlendirmeyi hedefledik.
Programın İçeriği:
Yaz etkinlikleri; kulüp etkinlikleri, kısa süreli yaz etkinlikleri, gezi etkinlikleri ve velilerin de katılabileceği etkinlikler ve seminerlerden oluşmaktadır.
Kulüp Etkinlikleri, çocukların ilgi duydukları alanlarda bireysel ya da grup olarak derinlemesine çalışmalar yürütmelerini ve bir ürün/performans ortaya koymalarını hedefleyen, gönüllü ve çocuk inisiyatifiyle oluşturulan etkinliklerden oluşmaktadır. Kulüp etkinlikleri kapsamında çevre, tiyatro, müzik, medya, fotoğrafçılık, halk oyunları, sanat, spor ve çeşitli hobilere yönelik alanlarda etkinlikler açılabilmektedir.
Kısa süreli yaz etkinlikleri, sanat, spor, beslenme, müzik, bilim, gibi alanlarda, kazanımları ve hedefleri belirlenmiş, çocuklarda farklı beceriler ve tutumlar kazandırmak üzere kurgulanan ve yaz dönemine uygun olarak geliştirilecek etkinliklerden oluşmaktadır.
-Sanat Etkinlikleri: İçeriğinde baskı, atık malzeme, heykel, maske yapımı gibi etkinliklerin olduğu farklı teknik ve uygulamalarla çocuklarımızın yaratıcılığını geliştirecekleri ve aynı zamanda sanatsal ürünler çıkaracakları etkinliklerden oluşmaktadır.
-Spor Etkinliği: İçeriğinde takım çalışmasının, hareketin ve koordinasyonun bulunduğu, çocukların içlerindeki enerjiyi doğru kullanacakları ve eğlenecekleri etkinliklerden oluşmaktadır.
-Beslenme Etkinliği: İçeriğinde besinleri tanıma, besin tabağı yapma, mevsim sebze ve meyvelerini tanıma gibi etkinliklerin bulunduğu, çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandıran ve bunu yaşam şekli haline getiren etkinliklerden oluşmaktadır.
-Müzik Etkinliği: İçeriğinde ritmin, enstrümanın, beden perküsyonunun olduğu farklı etkinliklerden oluşmaktadır. Çevrelerindeki seslere kulak kabartıp, bazen bir rüzgâr, bazen bir arı ya da dalgaların sesi olacakları, içerindeki ritmi keşfedecekleri etkinliklerden oluşmaktadır.
Bilim Etkinliği: İçeriğinde maddeleri ayırt etme, karışımların ayırt edici özelliklerini anlama, gökyüzü ve doğa olaylarının değişimini gözlemlediği, çocukların sorgulayarak ve deneyerek çevrelerindeki bilimin farkına varmalarını sağlayacak etkinliklerden oluşmaktadır.
Geziler ile yaz etkinliklerine katılan çocukların, yaşadıkları çevreyi tanımaları, sosyal ve kültürel etkinliklere katılımları amaçlanmaktadır. Geziler etkinlik noktalarının coğrafi farklılıklarına göre çeşitlenmekte ve gezi yapılabilecek yerler; kütüphane, sergi, müze, galeri, milli park, ören yeri olabileceği gibi, hastane, fabrika, yerel radyo ve televizyon, gazete, üniversite gibi kurumlar da olabilmektedir.
Etkinlik noktalarının, yerelde bulunan sivil toplum kuruluşları veya diğer kurumlarla işbirliği yaparak TEGV’e gelen çocukların velileri ile seminerler ve velilerin katılabileceği etkinlikler düzenlenmesi hedeflenmektedir. Bu seminerler ve etkinlikler ile ailelerin TEGV’e olan aidiyetlerinin artırılması amaçlanmaktadır. Ayrıca velilerin katılımı için planlanan bu işbirlikleri ile ulaşılan bireysel çocuk sayısını ve etkinlik noktalarımızın yerelde bilinirliğini arttırmayı amaçlamaktayız.
Düzeyi Bilgisi:
kademe: 1-2. sınıflar
kademe: 3-4. sınıflar
kademe: 5-8. sınıflar
NOT: Yaz Etkinliklerinde düzeyleri belirlerken, etkinliklere katılacak çocukların bitirdikleri sınıf düzeyi dikkate alınmalıdır.
Gönüllü Profili:
Yaz Etkinlikleri, Temel Gönüllü Eğitimi’ni tamamlamış gönüllüler tarafından verilebilmektedir.
Yaz Etkinlikleri
Yaz Etkinlikleri bu yıl 12 Haziran - 31 Ağustos tarihleri arasında 6 haftalık program şeklinde gerçekleştiriliyor.
Yaz Etkinliklerimizde beş alandan oluşmaktadır (Sanat, müzik, bilim, spor ve beslenme). Bilim, spor, müzik ve beslenme alanı altında dört farklı, sanat etkinliğinin altında sekiz farklı etkinlik üç farklı düzeye göre şekillenmiş ve birbirinden bağımsız olarak tasarlanmıştır.
Yaz Etkinliklerinde çocukların her gün etkinlik almaları zorunlu değil. Çocuklar gelecekleri saat üzerinden tercih yapabiliyorlar. Yaz etkinlikleri 90 dakikalık etkinliklerden oluşmuş olup, bu kapsamda her bir çocuk kendi isteğine göre haftada 2, 4, 8, 12 ve 16 saat olmak üzere etkinliklere katılabiliyor. Bu saatlere ek olarak haftada bir gün gezilere de katılıyorlar.
Yaz Etkinlik Döneminde “Yaz Etkinlikleri” ve “Kulüp Etkinlikleri” olmak üzere iki farklı program bulunuyor. Çocuklar için bu alanlara yönelik bir zorunluluk bulunmamakla birlikte çocuklar isterlerse tek bir gruptan isterlerse iki gruptan etkinlik seçebiliyorlar.
Bu dönemde açılan kulüp etkinlikleri spor, sanat, müzik, çevre, yöre tanıtımı, film ve sinema, İngilizce vb. çok çeşitli konularda ve alanlarda gönüllüler eşliğinde çocukların aktif katılımları ile gerçekleşmektedir.