TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ BULUŞMASI ÇALIŞTAYI'NA KATILDI

Valimiz Sayın İbrahim Şahin Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından Serra Otelde düzenlenen, 'Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Buluşması Çalıştayı'na katıldı

Valimiz Sayın İbrahim Şahin Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından Serra Otelde düzenlenen, ’Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Buluşması Çalıştayı’na katıldı.

Bölgemizin ekonomik ve sosyal kalkınmasını hızlandırmak amacıyla 2012 yılında TR83 Bölgesi İnovasyon Stratejisi Eylem Planı’nı hazırlayan Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı, bu eylem planı çerçevesinde  Ar-Ge ve inovasyon altyapısının ve insan kaynağının güçlendirilmesi  kapsamında, teknoparkların geliştirilmesi amacı ile ilgili olarak Samsun’da, ülkemizdeki Teknoloji Geliştirme Bölgelerinden (TGB), kamu kurumlarından, üniversitelerden ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımı ile ’Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Buluşması’ konulu bir çalıştay düzenledi.

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mevlüt Özen çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, ’’Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı 2014, 2018 yılları içerisinde yenilik stratejisini belirleyen ajanslardan biridir. Önümüzdeki dönemde bu yenilik stratejisi çerçevesinde üniversite, iş geliştirme merkezleri ve Teknoparklarla çok yakından çalışmak istiyoruz.

Bu kararlılığımızı gösteren en önemli olay da Çorum Teknoloji Bölgesi’nde güdümlü proje olarak Türkiye’de ilk defa bir teknoloji bölgesinin yüzde 75’inin inşaatını finanse ederek Hitit Üniversitesi ve Çorum OSB ile çok yakın çalıştık. Önümüzdeki dönemde bu teknoloji merkezlerinin birbirleriyle sinerji oluşturabilmelerine imkan sağlamak üzere böyle bir çalıştayı tertip ettik dedi.

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz çalıştayda yaptığı konuşmada,’’ Dünyada teknolojinin önemi daha iyi anlaşılıyor. Maalesef sanayicilerimiz henüz bu bilinçte değil. Ar-Ge çalışmaları yönünde biraz karamsar ve yavaşlar. Samsun’da dünya pazarında kendini ispat etmiş birkaç firma var. Ama samimiyetle ifade ediyorum teknoloji ile ilgili rekabetçi olmaktan henüz uzaklar. Refah üretimden geçiyor. Çocuklarımıza güzel bir gelecek bırakmak için üretmek zorundayız. O zaman da teknolojiyi ve bu konuda yapılması gereken araştırmaları yapmamız gerekiyor.

Samsun’da sanayi üretimi ülkemizin genelinde olan sanayi üretiminden oldukça az seviyede. Sanayideki üretim parametremizi yükseltmemiz için teknoloji işini yoğunlaştırarak oradaki daha yüksek ürünlere yönelik bir eylem planının içinde olmamız gerekiyor. Çaba gösteriyoruz ama bu çabalarımız bizi istediğimiz noktaya götürmez. Onun için başkalarını da takip edip onlardan daha fazla çaba göstermemiz gerekiyor. Bunu gerçekleştirdiğimiz zaman onlarla yarışabilecek bir performansa çıkabiliriz'' dedi.

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Vali İbrahim Şahin’in çalıştayda yaptığı konuşmasında, ’Bu gün ilimizde çok önemli bir toplantı gerçekleştiriyoruz. Bilindiği gibi Ar- ge teknoloji ve inovasyon günümüzde çok önemli kavramlar. Özellikle ARGE, teknoloji parkları ve teknolojiyi geliştirme bölgeleri son yıllarda ülkemizin gelişmesine önemli katkı sağlayacak kavramlar.

Ülkemizde uygulamaya konulan Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu üniversite, sanayi işbirliğini öngörüyor. Bu kanunla 2023 yılına kadar teknoloji geliştirme bölgelerinde çalışanlara gelir vergisi ve kurumlar vergisi muafiyeti getirerek katma değer vergisi konusunda da devlet desteği getirdi. Bu çok güzel bir katkı. Ayrıca burada çalışma yapacak olan üniversite öğretim üyelerine şirket kurma olanağı tanıdı.

Samsun’da göreve başladığım günden beri ilimizde var olan potansiyelleri öne çıkarmak için çalışmalar yapıyoruz. Bu potansiyellerden biri de Samsun’un medikal el aletleri üretim potansiyelidir. Bu konuda da teknolojik anlamda üniversite ile sanayinin ortak çalışmalar yapması gerektiğini düşünüyorum.

Samsun’un dünya medikal cerrahi alet üretim merkezilerinden biri. Medikal aletlerin dünyada 3 bölgede kümelendiğini söyleyebiliriz. Bunun bir tanesi Türkiye, Türkiye’de de Samsun. Samsun’da mutlaka medikal cerrahi aletleri ön plana çıkarmamız gerekiyor. Bu işi yaparken de üniversitedeki hocalarla iş birliği yapmamız lazım. Bu hocaların da cerrah olması ve sanayicilerle beraber çalışması gerekiyor. Türkiye’de ihracatta kilo başına ürettiğimiz para 1 buçuk dolar. Hâlbuki bu medikal cerrahi aletlerde 300 dolar. Buraya bir ağırlık vermemiz lazım. 40 milyonluk Almanya’da her 4 kişiden biri medikal aletlerle temas halinde. Onun için bu yaptığımız çalışma çok önemli.

Çünkü teknolojik geliştirme bölgeleriyle ilgili bir şeyler yapacaksak işimiz çok kolay değil. Onun için bu tarz toplantıları daha çok yapmamız lazım. Bizler bir taraftan Ar-ge yaparken, bir taraftan da üreticilerin pazarlama mantığını geliştirmemiz lazım. Bu konuda da ülkemizde ciddi sorunlar var. Bizim Ar-ge konusunda ciddi yatırımlar yapmamız gerekiyor.

Ben bu tür toplantıların bölgemizdeki bütün illerde yapılması ve bizlerinde yöneticiler olarak bu toplantılara katılmasının yararlı olacağını düşünüyorum. Ülkemizin kalkınmaya ihtiyacı var. Son yıllarda devletimizin ciddi katkıları ile Ar-ge yatırımlarında çok büyük artışlar oldu. Bunun yanında sanayicilerimizin de Ar-ge yatırım paylarını artırmaları gerekiyor. Ben bu toplantıya katılımınızdan dolayı herkese çok teşekkür ediyor, toplantımızın ilimize ve bölgemize hayırlı olmasını diliyorum.’’ dedi.

Vali Şahin’in konuşmalarının ardından çalıştayda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı VGM Daire Başkanı Dilek Biril tarafından ‘Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde Markalaşma, Uluslararası Faaliyetler ve Girişimcilere Verilen Hizmetler’  konulu sunum gerçekleştirdi.

Çalıştayda ayrıca çeşitli üniversiteler ve teknoloji parklarından gelen yetkililer Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ile ilgili sunumlar gerçekleştirdi.

Çalıştaya ayrıca Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Alkan, ülkemizdeki çeşitli teknoloji geliştirme merkezlerinin yetkilileri, öğretim üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve davetliler katıldı.