Ticaret Hacmimizi 30 Milyar Dolara Çıkarmayı Hedefliyoruz...

Türkiye Ile İran Arasında Imzalanan Ekonomik İşbirliği Anlaşmasına Göre  Ticaret Hacmimizi 30 Milyar Dolara Çıkarmayı Hedefliyoruz  Trabzon ile İran'ın Maku Şehirleri Arasında Kültüre

Türkiye Ile İran Arasında Imzalanan Ekonomik İşbirliği Anlaşmasına Göre  Ticaret Hacmimizi 30 Milyar Dolara Çıkarmayı Hedefliyoruz 

Trabzon ile İran’ın Maku Şehirleri Arasında Kültürel ve Ekonomik İşbirliği

Türkiye ile İran İslam Cumhuriyeti arasında gerçekleştirilen 4. Ekonomik İşbirliği anlaşması dolayısyla ortak kültürel ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla  İran’ın Maku şehrinin Valisi Şahin Alizadeh, Belediye Başkanı Menucehr Ferzi, Bazerhgan Belediye başkanı Yousef Hatemi ve beraberindeki işadamlarından oluşan 20 kişilik heyet Trabzon Valiliğini ziyaret etti.

Trabzon ile Maku şehirleri arasındaki kültürel ve ticari ilişkilerin geliştirilmesini amaçlayan 20 kişilik İran  heyetini  Vali Yardımcısı Abduhrahman Koçoğlu Valilik B toplantı salonunda  kabul etti.

Türkiye ile İran arasındaki ilişkilerin çok eskilere dayandığını belirten Vali Yardımcısı Abdurrahman Koçoğlu “Trabzon ile İran’ın ticari ilişkileri  tarihi bir geçmişe dayanmaktadır. Komşu ülke olmamızdan dolayı ortak noktalarımız çok fazla. Trabzon’un liman ve ticaret şehri olması bu ilişkilerin sürekliliğini sağlamıştır. Geçmişteki ilişkilere nazaran bugüne baktığımızda ilişkilerimiz iki ülkenin  ekonomisinin geliştirilmesini amaçlıyor. Buradaki asıl amacımız her iki ülkenin insanların refah ve mutluluğunu artırmaktır. Bizim enerjiye,doğalgaza ve  petrole ihtiyacımız var. Ayrıca ticaret hacmimizi geliştirmek istiyoruz. Dolayısıyla hem  komşu ülke olmamız hem de geçmişten gelen dostluğumuz nedeniyle imkanlarımızı ortak kullanıp insanlarımızın refah ve mutluluğunu artırmalıyz.. Bu anlamda hedefimiz ticaret hacmimizi 2000 yılında 1 milyar dolar iken bugün hedeflenen  30 milyar dolarına çıkarmaktır. Bizde  Trabzon Valilliği olarak Maku Şehriyle kültürel ve ekonomik faaliyetlerimiz artırmayı isteriz.  Trabzon gezinizin verimli geçmesinbi diliyorum “ şeklinde konuştu

Kültürel ve ekonomik işbirliği ,ortaklıkları canlandırmak amacıyla bir gezi düzenlediklerini söyleyen Maku Valisi Şahin Alizadeh ise “Komşularımız içersinde Türkiye Cumhuriyeti bizim için çok özel bir statüde olan bir ülkedir. Hem komşu olmamız hem de derin tarihi ilişkilerimizin yanı sıra  tarih içersinde dost ve kardeş olarak kaldığımız tek ülke olmamızdan dolayı Türkiye Cumhuriyetini dost ve kardeş olarak  olarak görüyoruz. Türkiye ile İran’ın Cumhurbaşkanları tarafından imzalanan anlaşmanın hedefi iki ülkenin ticaret kapasitesinin 30 milyar dolara çıkarılmasını amaçlamaktadır.

Bu anlaşma ve hedef doğrultusunda İran’ın ticarri potansiyeli en yüksek bölgesi olan Maku Serbest Bölgesi’nin saygın işadamları,Valilerimiz,Belediye Başkanlarımızından oluşturduğumuz  bir heyet ile karşılıklı bilgi alışverisinde bulunmak amacıyla buradayız. Bizim ticari olarak müşterek çalışabileceğimiz ortak iş alanlarımız ve kaynaklarımız mevcuttur. Önemli olan bu iş alanları faal duruma getirmektir. Bu doğrultuda ticari potansiyelimiz artırarak saygıdeğer cumhurbaşknlarımızın  hedeflediği ticaret hacmini yakalamaktır.

Maku ticaret ve sanayi bölgesinin çok ciddi bir potansiyeli olduğunu söyleyen Maku Valisi “Bu bölgemiz 5 bin km lik bir alanı kapsamaktadır. Ticaret ve sanayi bölgemiz üç şehri içine almaktadır. Buradaki potansiyeli çok iyi değerlendirerek canlandırmayı hedefliyoruz. Bu  potansiyel içersinde çok cezbedici unsur olarak kaliteli ve çok ucuz işgücünün yanısıra çok uygun fiyata enerji,doğalgaz,petrol bulunmaktadır. Serbest bölgemizdeki avantajlı durumları hepbirlikte değerlendirmek istiyoruz. Dost ,kardeş ve komşu  olarak gördüğümüz Türkiye Cumhuriyeti Devletinin saygıdeğer sanayicilerini,işadamlarını ülkemize davet ediyoruz. Bu imkanları hepbirlikte kullanarak bölgenin  ekonomisini daha da  genişletelim katkı sağlayalım” şeklinde konuştu.

şokhaber.net