Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Dr. Köksal Hamzaoğlu...

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Dr

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Dr. Köksal Hamzaoğlu 4 Şubat kanser günü nedeniyle yaptığı açıklamada; Kanser dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci ölüm sebebi olması nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunudur.

Kanserden korunma kanserin tedavisinden daha önemli bir husustur. Doğru korunma stratejileri ile kanserlerin üçte biri önlenebilmektedir. Tütün kullanımı, aşırı alkol tüketimi, güneşe fazla maruz kalma ve obezite ile ilişkili kanserler için bu risk faktörlerinden kaçınılması yanında sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite ve enfeksiyonlardan korunma gibi sağlıklı yaşam davranışlarının benimsenmesi ile kanser oluşumu önemli ölçüde azaltılabilmektedir. Erkeklerde kanser ölümlerinin başında akciğer kanseri, kadınlarda ise meme kanseri yer almaktadır. Kanser başlıca ölüm sebeplerinden biri olmasının yanında kişinin hayat kalitesini düşüren, işgücü kaybına uğratan bir hastalıktır.

Kanserin belirtilerini bilmek hastalığın erken teşhisi açısından önemlidir, ancak bu belirtilerin birine veya daha fazlasına sahip olmak kişinin kanser olduğu anlamına da gelmez.


    Açıklanamayan kilo kaybı: Birçok kanserin; özellikle mide, pankreas, yemek borusu (ösefagus) kanseri ve akciğer kanseri gibi; ilk belirtisi açıklanamayan kilo kaybıdır.

    Ateş: Kanserde sıklıkla görülür fakat genelde ileri evre kanserler ile birliktedir. Kan kanseri ve lenf bezi tümörlerinde ise başlangıç belirtisi olarak ortaya çıkabilir.

    Halsizlik: Kan kanseri veya kansızlığa neden olabilen mide veya kalın bağırsak kanseri gibi kanserlerde erken ortaya çıkabilir.

    Ağrı: Kemik veya testis tümörlerinde ilk belirti olabilir ama genelde ileri evre kanserlerin bir belirtisidir.

    Memede veya vücutta hissedilen kitleler: Özellikle meme, testis, lenf bezi veya yumuşak doku tümörleri cilt altında bir yumru veya şişlik ile hissedilebilir.

    Cilt değişiklikleri: Cilt tümörleri haricinde iç organ tümörlerinde de görülebilir. Bazı kanserlerde sarılık, ciltte koyulaşma veya ciltte kızarıklık görülebilir.

    Kanama: Olağan dışı kanama birçok kanserde erken veya geç dönemde ortaya çıkabilir. Balgamda kan görülmesi akciğer, dışkıda kan görülmesi kalın bağırsak, idrarda kan görülmesi idrar torbası (mesane), zamansız vajinal kanama ise rahim veya rahim ağzı (serviks) kanserinin belirtisi olabilir.

    Dışkılama veya idrar yapma alışkanlığında değişiklik: Uzun süreli kabızlık, ishal veya dışkı boyutunda değişiklik kalın bağırsak kanserinin ilk belirtisi olabilir. İdrar yaparken sancı, idrarda kan görülmesi veya idrar yapma sıklığının değişmesi prostat veya idrar torbası (mesane) kanserinin ilk belirtileri olabilir.

    Öksürük ve horlama: İnatçı ve geçmeyen öksürük akciğer kanserinin horlama ise gırtlak (larinks)kanserinin ilk belirtileri olabilir.


10. Ben ve siğillerdeki değişiklikler: Vücudumuzda yıllardır mevcut olan bir ben veya siğilde şekil, boyut veya renkte yeni ortaya çıkan bir değişiklik durumunda hemen bir doktora müracaat edilmelidir. Zira melanom denilen cilt tümörlerinde erken teşhis ile tedavi şansı artmaktadır.

Ülkemizde uluslararası kanser standartlarına göre 3 kanserin taraması ücretsiz olarak yapılmaktadır. Aşağıda sırasıyla Meme Kanseri, Serviks (Rahim Ağzı) Kanseri ve Kalın Barsak kanseri için tarama şekilleri, yaşları ve tarama aralığı verilmiştir.

Kanser taramaları hakkında bilgi almak ve taramalarınızı yaptırmak için aile hekimlerinizden ve KETEM den bilgi alabileceğinizi hatırlatır, sağlıklı günler dileriz.