Trabzon'da 3. İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı Açıldı

İSTİHDAM FUARI AÇILDI Trabzon'da 3

İSTİHDAM FUARI AÇILDI

Trabzon'da 3. İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı Açıldı

Trabzon’da İşverenler ile iş arayan vatandaşları biraraya getiren bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı KTÜ Osman Turan Kongre Merkezinde Trabzon Valisi Abdil Celil Öz’ün katılımıyla  açıldı.

Fuarın açılışında Türkiye’nin 2023 ekonomik hedeflerine ulaşmasında üretimin  daha çok artırılması ve işgücü piyasının geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Trabzon Valisi A.Celil Öz, "Üretimin en temel girdilerinden biriside işgücü ve işgünün kalitesinin geliştirilmesidir. Türkiye 2023 ekonomik hedeflerine ulaşması, 500 milyar dolar ihracat hedefini doldurması için daha fazla üretmek ve daha fazla satmak zorundadır. Hükümetimizin açıklamış olduğu yapısal reformlarda ortaya konulan 1,3 trilyon dolarlık gayrisafi milli hâsılaya, yüzde 5,7 civarındaki cari açığa ve yine yüzde 6 ile 7'lerdeki işsizlik oranına ulaşmak için daha çok çalışmaya ihtiyacımız var. Bunu sağlayacak unsurların başında da işgücü piyasası ile ilgili çalışmalar bulunmaktadır.

Ülkemizde son yıllarda bütün alanlarda olduğu gibi kamu yönetiminin yeniden yapılandırılması ve yeni yönetim anlayışını ortaya koyulması açısından önemli değişim ve dönüşüm sağlayan kurumlardan bir tanesi de Çalışma ve İş Kur Müdürlüğüdür. Temel strateji hedeflerin ortaya konulduğu bu hedeflerin gerçekleştirilmesine yönelik faaliyet ve projelerin belirlendiği, bu çerçevede çalışmaların yürütüldüğü işgücü piyasası analizleriyle bu çalışmalara yön vererek piyasa esaslı çalışmaların yürütüldüğü İşkur çalışmalarıyla gelinen nokta ortadadır. Bu hedefi daha da ileriye götürmek için yeni düzenlemeler ve yeni çalışmalar devam etmektedir. Aktif işgücü hizmetleri yönetmeliğimizde İşkur’un yeni bir düzenlemeyle kurslar konusunda piyasanın ihtiyaçlarına dayanan kurslara yeniden yön veriliyor. Bizler Trabzon ilimizde ve Türkiye’nin bütün illerinde İl İstihdam ve Mesleki eğitim Kurumlarımızda klasik toplantı ve çalışmaların dışında proje esaslı piyasa ihtiyaçlarına dayanan yönetim ve karar mekanizması çalıştırıyoruz. Bu mekanizmalarla ilimizin mesleki ve teknik eğitim alanında gerek liselerinde gerekse üniversitelerinde ihtiyaçları belirleyip, ona göre eğitim alanlarına yönlendirmek için gayret gösteriyoruz. Bunun yanında ilimizde aktif işgücü hizmetleri yönetmeliği kapsamında Çalışma Bakanlığımızın ve Çalışma İşkur Genel Müdürlüğümüzün temel prensipleri çerçevesinde farklı kurslar ve etkinlikler düzenliyoruz. Farklı tarzda kurslarımız içerisinde istihdam garantili, meslek ve sosyal içerikli kurlarımız bulunuyor. Bu anlamda inşaat sektöründe, turizm sektöründe, bilişim sektöründe ve diğer alanlarda bölgemizin ihtiyaçlarına göre yeni kurslar açma konusunda da esnekliğimiz olduğunu hep birlikte görüyoruz. Bundan sonraki süreçte bizler hem işverenlerimiz hem de ilgili kurumlarımıza bu çerçevede istihdam garantili kurslarımız ve diğer kurslarımızla birlikte yeni düzenleme kapsamında kurslarımızı düzenlersek ilimizin istihdamına katkıda bulunmuş oluruz” şeklinde konuştu.

İlimizin ve ülkemizin en önemli sıkıntılarından birisi işgücü ve işverenin taleplerinin karşılanmaması noktası olduğunu söyleyen Vali Öz, “ Bir yanda kamusal alanda yoğun bir iş talebi diğer yanda özel sektörde işgücü ihtiyacı. Elbette ki burada farklı unsurlar söz konusu. Bunların bir kısmını piyasa düzenleme mekanizması zamanla telafi edecektir. Bölgemizde işverenlerimizin biraz daha fazla fedakârlığı gerekmektedir. Türkiye’de yatırımcıların, girişimcilerin ve işverenlerin nitelikli işgücünü tutmak için işgücü maliyetlerini biraz daha yüksek tutması ve nitelikli işgücüne daha yüksek ücret vermek için bir politika belirlemesi, işgücü piyasasının oturması ve yerleşmesi açısından kaçınılmazdır. Hiç kuşkusuz ki Türkiye geneline baktığımız zaman işgücü yetersizliğinin yavaş yavaş hissedildiğini görüyoruz. Kalkınmış, gelişmiş bir Türkiye ve daha fazla istihdam için hepimizin daha fazla işi olduğunu ifade etmek istiyorum” dedi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Seyfullah Kınalı da konuşmasında belediyelere yoğun iş talebi başvurusu olduğunu kaydederek, “Belediye olarak, en önemli iştigalimiz iş talepleri. Zamanımızın büyük kısmını alt yapıya ayırmak gerekirken, maalesef iş taleplerine ayırmaktayız” dedi.

Türkiye Son 7 Yılda Istihdam Piyasasına Katılma Konusunda Dünyada Bir Numara

İstihdam meselesi sadece gelişmekte olan ülkelerin değil dünyanın en gelişmiş ülkelerinin de birinci gündem maddesi olduğunu belirten İŞKUR  Genel Müdür Yardımcısı Cafer Uzunkaya ise “Ebetteki ülkemiz açısından özel sektörümüzle müteşebbisimizle devletimizin genel politikalarıyla  hep birlikte  yürütülen çalışmalarla ekonomik, istihdam ve büyüme  anlamında çok büyük mesafeler katettiğimiz ortadadır. 2008 krizinde Türkiye’nin bu krizi en hafif atlattığı bir ortamda dahi işsizlik oranımızın 2009 da 13,1 olduğu gözönünde bulundurulur. Bugün ise 9.8 işsizliğe gelişimiz ve Üye olmak için yıllardır mücade ettiğimiz EURO bölgesinde işsizliğin  11,5 Yunanistan’da yüzde 27 İspanya’da yüzde 24 oranları ile  karşılaştırdığımızda ülkemiz ve işverenler açısından iyi bir noktada olduğumuzu söyleyebiliriz.

Valiliğimizin, İŞKUR İl müdürlüğümüzün ve İŞKUR Genl Müdürlüğümüzün Türkiye’mizin 30 büyükşehrinde bu yıl düzenlemekte olduğu bu fuarlar vesilesiyle istihdam ve istihdam piyasasının ihtiyaç duyduğu unsurlara dikkatleri çekmek bu anlamda bir farkındalığın oluşturulması fazlasıyla önem arz etmektedir" dedi.

Şehrimizin Gelişmesi İşsizlik Oranını Düşürüp Üretimi Artırmakla Olacaktır

İstihdam Fuarı’nın bütün amacının toplumun dikkatini çekmek,  işverenler ile çalışanları bir araya getirmek  suretiyle istihdama katkı sağlamak olduğunu söyleyen  Trabzon Ticaret ve Sanayi Başkanı Suat Hacısalihoğlu “Bu fuarlarda konusunda amacına ve işe  uygun insanları bir araya getirerek geleceğe dönük bazı istatistikler yaparak bu yönde adımlar atmaktır. Bu amaçlar doğrultusunda iş verenlerimiz her zaman  üzerine düşenleri yaptılar. Önemli olan karşılığını da almalarıdır. Hepimiz biliyoruz ki ülkenin kalkınması özel sektörün çalışmalarıyla birlikte yürümektedir. Hizmet sektörü ile istihdama çok büyük destek sağlanıyor ama geleceğe dönük ülkenin kemiği de üretimdir. Bu bakımdan öncelikle  istihdamda yetişmiş insan gücünü dikkate almak suretiyle işverenin ihtiyacı olan elemanı buralardan tamamlayıp kalıcı büyümeye katkı sağlamalıyız" dedi.

Trabzon 2014 yılında İşe Yerleştirmelerde Türkiye Üçüncüsü

Trabzon’un işe yerleştirme bakımından Türkiye üçüncüsü olduğunu vurgulayan Çalışma ve İŞKUR İl Müdürü Mustafa Sezgin, kurumun ilimizde istihdamın arttırılmasına yönelik yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler verdi.  Sezgin, 'Trabzon Çalışma ve İŞKUR İl Müdürlüğü olarak Eylül ayı sonu itibariyle özel sektörden 10 bin 284 açık iş alıp alınan açık işlerde 6 bin 960 kişi işe yerleştirme yaptık. Bu veriler bakımından Trabzon Türkiye genelinde üçüncü sırada yer aldık”  şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından düzenlenen İstihdamın Enleri Ödül Töreniyle istihdama katkıda bulunan işverenlere plaket takdim edilirken, firmaların açtığı stantlar da ziyaret edildi.