TRT Duayenlerinden Nazmi Kal OMÜ'de

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), TRT duayenlerinden, usta programcı Nazmi Kal'ı ağırladı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), TRT duayenlerinden, usta programcı Nazmi Kal'ı ağırladı.

Nazmi Kal, OMÜ Fen-Edebiyat Fakültesi konferans salonunda, "Atatürk'ün Diktiği Ağaçlar" konulu, Atatürk’ü ve 1923-1938 yılları arasında yaşanan ekonomik kalkınma mucizesini anlattığı konferans verdi.

Açılış konuşmasını, konferansın düzenlenmesinde katkısı bulunan Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Erdönmez yaptı. Ahmet Erdönmez, "Konuğumuz Nazmi Kal, sizlere Atatürk'ün cumhuriyeti kurduğu yıllardan başlayarak 1923-1938 yılları arasında yaşanan ekonomik kalkınma mucizesini anlatacak. Kendisi yaşayan bir tarih, biz de onun bilgilerinden faydalanmaya çalışacağız. Kendisine teşekkür ediyorum." diyerek Nazmi Kal'ı kürsüye davet etti.

Biz Türk aydını olarak Atatürk'ü iyi tanıtamadık

Atatürk'ü yanlış tanındığı bir dönemde, böyle bir davet almanın kendisini oldukça gururlandırdığını ifade eden Nazmi Kal, özellikle günümüzde Atatürk'ü anlamak, bilmek ve tanımanın oldukça önem kazandığını söyledi. Nazmi Kal, "Biz Türk aydını olarak Atatürk'ü iyi tanıtamadık. Atatürk halka, hamasi bir takım sözlerle onu ilahlaştıran, gerçek dışı bir şekilde anlatıldı. Oysa asıl anlatılması gereken şey, gerçek Atatürk kimdir ve bu halk için neler yapmıştır." dedi. Atatürk'ün Osmanlıdan nasıl bir toplum alarak, nasıl bir topluma dönüştürdüğünün bilinmesi gerektiğine dikkat çeken Kal, "Herkes Atatürk'ün uçak fabrikası kurduğunu bilir, fakat fabrikanın çevreye ve halka katkılarını bilmez. Atatürk, toplumu nasıl tüketen bir toplumdan üreten bir topluma çevirmiş, ben size bunları anlatacağım." diye konuştu.

Nazmi Kal'ın soruları cevaplamasının ardından sona eren konferansa, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Tapramaz, öğretim üyeleri, davetliler ve öğrenciler katıldı.