TÜBA COVID-19 Küresel Salgın Değerlendirme Raporu Yayımlandı
COVID-19 Küresel Salgın Değerlendirme Raporu 20 Mayıs 2020 tarihli güncellemeyle birlikte son hali verilerek yayımlandı.
Raporun 5.0 versiyonunda; Serolojik Tanı-Seroprevalans; Bir Enfeksiyon Hastalığının Tanı Süreci, Dünya Sağlık Örgütü'nün Küresel Salgınlardaki Rolü ve Önemi başlıklarına yer verildi. Ayrıca Sağlık Bakanlığı'nın sağlık donanım ve altyapı verileri en güncel verilerle yeniden düzenlendi.
Yazılı ve görsel medyada bilgi kirliliğinin yoğun olduğu COVID-19 küresel salgın sürecinde kamuoyunu sağlıklı bilgiye ulaştırmak adına; aralarında TÜBA, Akademi’nin Kanser, Gıda ve Beslenme ile Sürdürülebilir Kalkınma, Finans ve Çevre Çalışma Grubu, TÜBA Genç Akademi ve Koronavirüs Bilim Kurulu üyelerinin de bulunduğu uzman bilim insanları bir araya gelerek ulusal ve uluslararası gelişmeleri değerlendiren açık kaynaklardan da yararlanarak TÜBA COVID-19 Küresel Salgın Değerlendirme Raporu hazırladı. En başta tıp olmak üzere iktisattan ekonomiye pek çok alanda gerçekleştirilen çalışmaları ve alınan önlemlerle ilgili önemli ve açıklayıcı verileri içeren TÜBA COVID-19 Küresel Salgın Değerlendirme Raporu; 10 Mayıs 2020 tarihli Güncelleme 4.0 versiyonu ile Covid-19’un ülkemizdeki ve dünyadaki güncel seyrini ve etkilerini gösterir veriler ışığında daha teorik ve kapsamlı bir metodla yeniden ele alındı. Son olarak 5.0 versiyonu ile ise; Serolojik Tanı-Seroprevalans: Bir Enfeksiyon Hastalığının Tanı Süreci, Dünya Sağlık Örgütü'nün Küresel Salgınlardaki Rolü ve Önemi başlıkları eklendi. Ayrıca Sağlık Bakanlığı'nın sağlık donanım ve altyapı verileri güncellendi.
Raporun ilk bölümü̈ terminoloji, tanımlar, tarihçe ve Türkiye'de mevcut başlığını ihtiva ederek Türkiye’de Covid-19 salgınının durumu ve Türkiye’nin mevcut sağlık altyapısı hakkında açıklayıcı veriler sunuyor. Covid-19 ile ilgili salgın süreç yönetiminin bulunduğu ikinci bölümde Pandemi Süreç Yönetimi, Bilim Disiplinleri Etkileşimi ve Bilişim Teknolojileri ele alındı. Üçüncü̈ bölümde, pandeminin diğer bilim disiplinleriyle etkileşimi ele alınıyor. Dördüncü̈ bölümde; salgının ekonomik ve toplumsal etkilerine, tarihteki benzer salgınlara da değinilerek bir gelecek projeksiyonu ortaya koyuluyor. Beşinci bölümde; Dünya Bilim Akademilerinin COVID-19 raporlamalarının yanı sıra TÜBA üyelerinin yürütmekte olduğu bazı COVID-19 araştırma ve projeleri bulunuyor. Raporun son kısmında Türkiye’de ve dünyada hangi kanallardan veriye ulaşılabileceği hakkında zengin ve detaylı bir kaynakça da yer aldı.
Raporun 26 Nisan 2020 tarihli Güncelleme 2.0 versiyonunda temel üreme sayısı (R0) ve toplumsal bağışıklık (herd immunity) başlıklarına da yer verildi. Ek bölümde yer alan faydalı olacağı düşünülen kaynaklar içindeki adresler ve raporlar kısmı da güncellenmiştir. Post-pandemide Toplumsal ve Ekonomik Projeksiyon başlıklı üçüncü bölüm bağlamında ise rapor, Türkiye'de Covid-19 Küresel salgın sürecine dair yayınlanan raporlar ve metinlerden hareketle desteklendi. Ayrıca yine bu bölümde OECD ve UNESCO'nun Pandemi sürecine dair raporlarındaki veriler göz önünde Covid-19 hakkında öne çıkan başvuru kaynakları zenginleştirildi.
Raporun 3 Mayıs 2020 tarihli Güncelleme 3.0 versiyonunda, salgınlarda tıbbi, idari ve sosyal belirleyicilere ayrıca başlıklar açılarak, Covid-19 küresel salgın değişim periyotlarıyla eş zamanlı bir bilgi sunumu sağlandı.
Son olarak bu haftaki Güncelleme 4.0 versiyonunda; Covid-19 küresel salgını ile mücadelenin ülkeler arası değerlendirme kıstaslarına ve küresel salgının ülke ekonomilerine maliyetleri konularına ayrıca başlıklar açıldı. Aynı hassasiyetle salgın hastalıklar ile mücadelede önemli noktalar başlığı altındaki sürveyans bilgilerinin devamına filyasyona dair bilimsel veriler eklendi.
20 Mayıs 2020 tarihli 5.0 versiyonu ile ise; Serolojik Tanı-Seroprevalans: Bir Enfeksiyon Hastalığının Tanı Süreci, Dünya Sağlık Örgütü'nün Küresel Salgınlardaki Rolü ve Önemi başlıkları eklendi. Ayrıca Sağlık Bakanlığı'nın sağlık donanım ve altyapı verileri güncellendi.
Online erişime açık olan Rapor baskısının ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşılması için de çalışmalar devam ediyor. Raporun tüm versiyonlarına www.tuba.gov.tr üzerinden erişilebilir.